Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. CrystalNoir

CrystalNoir Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    92
    @Biodevojka дали ќе може мислење за составот на кремот, односно дали содржи штетни состојки.
    Ти благодарам.

Aqua (water), aloe barbadensis leaf juice, propylene glycol, glycerin, sorbitol, panthenol (vitamin B5), sodium hyaluronate, allantoin, sodium carbomer, citric acid, sodium hydroxide, phenoxyethanol.

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга нема силикони, формулата е избалансирана иако не е комплетно природен може како преоден шампон ако се чистиш од силикони. Поздрав/

Мене лично пропилен гликол на толку висока позиција не ми се допаѓа. Другите состојки се сите ок. Поздрав.

На sorbet и CrystalNoir им се допаѓа ова.
  3. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka Може мислење за овој состав?
    21362899_1794342017522410_2105858272_n.jpg

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Лично не ми се допаѓа (ова е секако мое мислење), кога ќе видам кокамид МЕА на толку висока позиција страв ме фаќа. Има ПЕГ со висок број. Многу е хемиски драга. Поздрав.

На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    1.250
    @sorbet За кој шампон се работи ако сакаш да споделиш? Благодарам :)

6. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    Здраво @Biodevojka ако можеш да ми кажеш тоников за лице дали има уште нешто штетно освен PEG

Aqua ((Water) Eau), Butylene Glycol, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Disodium Phosphate, 1,2-Hexanediol, Diazolidinyl Urea, Caprylyl Glycol, Allantoin, Parfum , Benzophenone-4, Tetrasodium Edta, Citric Acid, Hexylcinnamal, Coumarin, Citronellol, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Geraniol, Alpha-Isomethyl Ionone, Linalool, Gossypium Herbaceum (Cotton) Extract, Limonene, Sericin, Potassium Sorbate, Red 33 , Yellow 5 .

Исто и млеково за тело дали е ок. Фала ти :)

Aqua/water/eau, caprylic/capric triglyceride, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, glycerin, hydrogenated polydecene, aloe barbadensis leaf juice, glyceryl stearate citrate, ammonium acryloyldimethyltaurate/vp copolymer, butyrospermum parkii (shea butter), decyl cocoate, parfum/fragrance, alpha-isomethyl ionone, althaea officinalis root extract, butylphenyl methylpropional, caprylyl glycol, citronellol, distarch phosphate, glycine soja (soybean) oil, limonene, linalool, magnesium pca, manganese pca, panthenol, phenoxyethanol, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, sodium gluceptate, sodium pca, zinc pca.

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Според мене првото никако, второто не е природно, ама може да помине. Ок е.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sorbet

sorbet Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    5.269
    На pravnicka_2604 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka може мислење за производиве?

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Glycerin | Cocamidopropyl Betaine | Sodium Chloride | Caffeine | Panthenol | Propylene Glycol | Alcohol | Isopropyl Alcohol | Punica Granatum Fruit Extract | Parfum | Glycol Distearate | PEG-55 Propylene Glycol Oleate | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Laureth-4 | Polyquaternium-10 | Hydrolyzed Corn Protein | Hydrolyzed Soy Protein | Hydrolyzed Wheat Protein | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Benzyl Alcohol | Phenoxyethanol | Limonene | Linalool | Hexyl Cinnamal | Citronellol | Benzyl Salicylate | Citric Acid | Sodium Acetate

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Cocamidopropyl Betaine | Sodium Chloride | Panthenol | Niacinamide | Isopropyl Alcohol | Parfum | Glycerin | Glycol Distearate | PEG-40 Hydrogenated Castor Oil | Polyquaternium-10 | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Ethylhexyl Salicylate | Laureth-4 | Benzophenone-4 | Butyl Methoxydibenzoylmethane | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Benzyl Alcohol | Linalool | Hexyl Cinnamal | Limonene | Citric Acid | Sodium Acetate

21443274_1795376034085675_1602358593_n.jpg

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Помеѓу сите овие најдобар според мене е последниот. Не се комплетно природни (ниеден од трите), ама последниов има најмалку хемиски состојки и ПЕГ е најнизок. Поздрав.

11. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    @Biodevojka Може мислење за производиве? Првото е крема за лице, второто сапунче а третото сјај за уста.
    20170914_135735.jpg 20170914_135758.jpg 20170914_135833.jpg

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремот е ок, сапунот е ок, третото содржи ланолин, а како што имам пишувано многу е тешко да се знае дали ланолинот е чист. Само тоа, другите состојки се ок. Поздрав.

На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka ако може збор два за составот, разлистав по нет и знам дека не се природни, но колку се лоши и како делуваат на кожата? Благодарам..
    Screenshot_2017-09-17-00-31-57-1.png

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга производов е толку празен што може сама дома да го направиш. Не знам за што станува збор (можно е за некој гел производ или серум за кожа), ама освен вода, глицерин, алкохол конзерванси и пропилен гликол нема ништо друго...додуше има и згуснувач. Доколку е серум или гел производ, ти препорачувам да земеш алое вера гел (наместо вода), глицерин и алкохол (ако сакаш ќе го направиме). Нема да бидат потребни конзерванси доколку ставиме алое вера кој е веќе конзервиран, алкохол и глицерин во одредени количини (секако да не ја исуши кожата). После има и хексилен гликол кој е сличен на пропилен гликол кој не гледам зошто е воопшто ставен кога нема никакви екстракти, а на толку висока позиција прави разредување на бариерата на кожата, така да останаите состојки полесно навлегуваат. Одлучи ти самата, ама ако сакаш поприродна варијанта направи сам, ти стојам на располагање. Поздрав.

15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka станува збор за мицеларна вода. Ако има опција да се направи во домашни услуви сподели ја постапката. Искрено мака мачам да најдам козметика која има добри состојки а притоа да ми одговара. И ако имаш некоја мицеларна вода да ми препорачаш,или што и да е за чистење на лице,но нешто што би можела да го најдам во Италија. Од vivi verde користам лабело и крема,претпоставувам имаат и мицеларна,дали им е ок? Ги немам во мојот град но не ми е проблем,или некоја друга марка да ми препорачаш?

16. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.583
    @Biodevojka Што мислиш за лосионов за чистење лице? Имав чисто лице, но во последно време премногу ми се исфрла, па го земав лосионов против акни. Гледам дека преовладува алкохолот, дури и мирисот се чувствува кога се нанесува. Исто би те замолила да ми препорачаш некоја крема против флеки, зошто како што ми поминуваат некои акни, ми остануваат флеки/дупчиња на лицето. :(

Alcohol, Aqua, Styrax Tonkinensis Resin Extract, Salicylic Acid, Parfum, Cl 19140, Cl 42090.

17. DogLover585

DogLover585 Нов член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво @Biodevojka почнав редовно да ги читам твоите објави и да се едуцирам околу хемикалиите во козметиката. Се запрепастив колку се труеме Благодарение на тебе научив многу работи. Сакам да те прашам за декларациите на овие кремови од Clinique, ги купив неодамна, не ни знаев за хемикалиите.

Прикачени фајлови:

• IMG_0822.JPG
      IMG_0822.JPG
      Големина на фајлот:
      246,4 KB
      Прегледи:
      13
    • IMG_0823.JPG
      IMG_0823.JPG
      Големина на фајлот:
      247,6 KB
      Прегледи:
      12
    • IMG_0824.JPG
      IMG_0824.JPG
      Големина на фајлот:
      181,7 KB
      Прегледи:
      13
  18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Срц па кажи ти дека си од Италија. Како прво Со био етик има прекрасна мицеларна вода со алое вера гел, а друга од истава марка е со арган. Мене повеќе ми се допаѓа онаа со алое вера гел. Цената е околу 9 евра. Потоа во супермаркетот Тодис има една линија byo пишува не е лоша 98% природни состојки околу 2 евра се производите. Потоа Виви верде е се ок, не ми текнува дали има мицеларна вода ама дефинитивно има тоник и има млеко за чистење на лицето. Во ербористериа може да ја побараш и пуро био имаа и тие мицеларна вода. Мислам дека таа на со био етик најмногу ти се исплаќа оти е пола литар големо пакување, а навистина е убава. Пробај и во супермаркетите кои ти ги кажав. Поздрав.

Тоников има многу алкохол, е сега не знам одлучи ти дали ти одговара. За крем флеки пост акни пробај го на Гамарде себо контрол. Поздрав.

На blueeparadise и bella.s им се допаѓа ова.
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга ми фали дел од декларациите, не е возможно на прва позиција екстракти да има кои се користат во мали количини. Вака како што ги гледам мене лично не ми се допаѓаат, што е мое лично мислење секако. Поздрав.

20. DogLover585

DogLover585 Нов член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Сега гледам дека сум ја сликала само едната страна. Еве ги комплетно
    1. Клиник ноќен крем
    2.Клиник дневен крем
    3.Клиник крема околу очи
    Сакам да знам дали во овие креми има некој премногу штетни хемикалии. Ти Благодарам однапред @Biodevojka

Прикачени фајлови:

• IMG_0828.JPG
      IMG_0828.JPG
      Големина на фајлот:
      251,4 KB
      Прегледи:
      7
    • IMG_0829.JPG
      IMG_0829.JPG
      Големина на фајлот:
      217,7 KB
      Прегледи: