Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
  2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга има агресивна формула. Сум кажала дека кога по содиум лаурет сулфате има веднаш сол односно содиум хлорид а после бетаин, формулата е агресивна. Може многу подобри да најдеш дефинитивно. Поздрав.

На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Michelle*

Michelle* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    838
  4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Значи драга како што ја читав декларацијата убаво почнале и кон средината некои состојки си велам ај може да поминат, синтетички се ама не е страшно. Дури и бутилен гликол е на ниска позиција така да ок. Ама на крај кога видоб БХТ е тоа не поминува кај мене. Јас лично за себе не би ја земала само поради оваа состојка, која можеле да ја заменат со витамин Е токоферол (постои варијанта). Ти како сакаш, секако изборот е твој. Поздрав.

5. Michelle*

Michelle* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    838
    се работи за ноќна крема
    мислиш дека може да има несакани ефекти?

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга не би можела баш така да се изразам, несакани ефекти, тоа зависи сепак од кожата. Само да ти појаснам зошто не го сакам БХТ. Целосното име на оваа состојка е Butil Idrossi Toluene и можно е да испушта мала количина на тоулен (траги) врз кожата. Како што реков природна алтернатива има е тоа е витаминот Е во чистата форма токоферол. БХТ и витамин Е се антиоксиданси кои се употребуваат во козметиката за да се заштитат маслата или путерите од предвремено ужегнување. Значи за сите други состојки ајде ќе проледав низ прсти, иако содржи доста синтетички, ама за БХТ навистина не можам. Јас тоулен во лакови за нокти го избегнувам, а да не зборувам за во козметика за лице. Изборот како што кажав е сепак твој. Поздрав.

На Mishela и Michelle* им се допаѓа ова.
  7. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    upload_2017-10-14_14-7-59.png
    Да и мене тоа ме чудеше кога видов. Затоа и ти пишав бидејќи на амбалажата пишува 95% органски состојки бла бла, а вртам да го прочитам составот и гледам глупости. Како користат маркетинг значи, опасна работа. Фала.

8. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    @Biodevojka Шампонов од Авон со мед и јојоба. Има ли навистина мед и јојоба, или врска нема? :| 22497458_1281383745299248_1522255350_n.jpg

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Да драга има мед и јојоба, ама во многу мали количини. Ама има и силикон и кокамид МЕА. Овде формулата не е агресивна, ама сепак имаш силикон иако не е многу застапен и кокамид МЕА кој мене лично не ми се допаѓа. Со оглед на тоа што во формулата медот доаѓа по конзервансот Methylchloroisothiazolinone кој во производите максимално може да биде застапен до најмногу 0,0015% може да замислиш колкав процент на мед има. Маслото од јојоба горе долу е истиот процент, може за нијанса повеќе. Поздрав.

На x.Daisy.x и xxAngelxx им се допаѓа ова.
  10. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    Ти благодарам многу! :hug:

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. emerald.orchid

emerald.orchid Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    55
    @Biodevojka Те молам ако сакаш да ми кажеш дали е добар составот на оваа крема, ја земав за лице бидејќи имам мал проблем со црвенило на одредени делови? Ти благодарам.
    Ingredients: Aqua, Isopropyl Palmitate,Ethylhexyl Stearate, Glycine Soja Oil,Polyglyceryl-3 Dimer dilinoleate Diisostearoyl, glycerin, perfume,Hydrogenated Vegetable Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Magnesium Sulfate, Tocopheryl Acetate,Tocopherol, Glyceryl caprylate, and p-Anisic Acid.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Margott

Margott Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    @Biodevojka Дали ќе можеш да ми кажеш дали е добар составот на овој шампон upload_2017-10-18_21-12-18.png

и за кремата за лице Nivea soft

Ingredients
    Water, Myristyl Alcohol, Mineral Oil, Glycerin, Butylene Glycol, Alcohol Denat, Stearic Acid, Petrolatum, Myristyl Myristate, Glyceryl Stearate, Hydrogenated Coco-Glycerides, Dimethicone, Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojoba), Tocopheryl Acetate, Polyglyceryl 2 Caprate, Phenoxyethanol, Lanolin Alcohol, Fragrance, Carbomer, Sodium Hydroxide, Cetyl Phosphate, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    ок е. Поздрав

Шампонот е ок, не е природен, ама може да помине. Кремот содржи минерално масло кое е нафтен дериват, парабени, петролатум..изборот е твој, Поздрав.

На Margott му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Margott

Margott Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    Може ли да ми препорачаш крем за лице за осетлива кожа

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Секако драга, кажи ми колку години имаш и до која цена да гледам. Поздрав.

На Margott му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Margott

Margott Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    Имам 20 години, околу 300-400 денари да биде кремот, и исто ако може шампон против опаѓање на коса околу таа цена.

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    За шампон може да го земеш на Биокап околу 440 мкд е во Космо и аптеки. За крем за лице малку да подразмислам. Имаш проблематична кожа, масна, со црнки, сува или со црвенило? Поздрав.

18. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    123
    @Biodevojka
    Пудра за лице
    Aqua Cyclopentasiloxane Propylene Glycol Glycerin Titanium Dioxide Dimethicone Talc Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid Aluminum Starch Octenylsuccinate PEG/PPG-18/18 Dimethicone PVP Sodium Chloride Phenoxyethanol Sodium Hydroxide Trihydroxystearin Arachidyl Behenate Caprylyl Glycol 1 2-Hexanediol Methicone Parfum Sodium Benzoate Silica Acrylonitrile/Methyl Methacrylate/Vinylidene Chloride Copolymer Synthetic Wax Polyglyceryl-4 Isostearate Hexyl Laurate Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone Tocopheryl Acetate Panthenol Niacinamide Ethylene Brassylate Behenic Acid Polyethylene Hexyl Cinnamal Benzyl Benzoate Isopropyl Titanium Triisostearate Citronellol Linalool Eugenol [+/- CI 77492 CI 77491 CI 77499]

Фала многу :)

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга, на силиконска база е и премногу хемиска. Може многу подобро да најдеш. Поздрав.

На angrypepper му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    227
    Здраво @Biodevojka
    Имам 23 години. Во тинејџерските години имав многу лоши акни но со редовно одење на козметичер и правилно чистење како и со тек на време поминаа. Сега лицето ми е мирно после таа бура, и на прв поглед е океј, но останаа лузни од акните на образите како и многу проширени пори низ целото лице.

Одамна сакам да ставам нешто за проблемов со лузните и порите.
    Ја меркам кремава веќе некое време, и мислам повеќето коментари за неа се позитивни.
    Те молам види ги состојките и кажи ми што мислиш.
    Ако имаш и ти некој предлог за крема за овој проблем, препорачај ми. (не мора да ја има само во Мк, ќе ја порачам преку интернет)
    Да напоменам само дека би ја ставала еднаш навечер преку два/три дена.

Кремата е Alpha H Beauty Sleep Power Peel 0.5 Retinol

А состојките се:

Aqua, Glycolic Acid, Caprylic/Capric Triglyceride, Dimethicone, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Peg 100 Stearate, Euglena Gracilis Extract, Potassium Hydroxide, Ceteath-20, Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Stearic Acid, Hydrolyzed Wheat Flour, Phenoxyethanol, Sodium Carrageenan, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Mangifera Indica (Mango) Seed Butter, Parfum, Polysorbate 20, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Retinol, Tocopheryl Acetate, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Panthanol, Gluconolactone, Allantoin, Sodium Benzoate, Disodium Edta, Sodium Hyaluronate, Maltodextrin, Aloe Barbadensis Leaf, Calcium Pantothenate, Xanthan Gum, Tanacetum Annuum Flower Oil, Caprylyl Glycol, Urea, Magnesium Lactate, Papain, Ethylhexylglycerin, Calcium Gluconate, Alanine, Magnesium Chloride, Proline, Serine, Sodium Citrate, Limonene, Linalool

Многу поздрав :)