Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.982
    @Biodevojka ако може да ми кажеш како ти се чини овој состав?

Water (aqua), sodium ascorbyl phosphate (vitamin C), carthamus tinctorius (safflower) seed oil, caprylic/capric triglyceride, cetyl alcohol, glycerin, stearyl alcohol, glyceryl stearate citrate, sodium hyaluronate (hyaluronic acid), tocopheryl acetate (vitamin E), glyceryl stearate, panthenol (provitamin B5), citrus aurantifolia (lime) oil, xanthan gum, glyceryl stearate SE, aloe barbadensis (aloe vera) leaf extract, allantoin, cetearyl glucoside, retinyl palmitate (vitamin A), ConcenTrace mineral blend, potassium sorbate, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, caramel.

2. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    123
    Фала за одговорот.
    Пудрата е Max Factor Healthy Skin Harmony Miracle Foundation.

На Biodevojka и carangigia им се допаѓа ова.
  3. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга кремов според мене не. Остави ме да размислам што да ти препорачам, ако може да нарачаш тогаш може да најдам нешто за тебе оти во Мк малку потешко ќе најдеш природно да биде за оваа проблематика.

Супер е...витаминот Ц е стабилен што е од огромна важност, има масло safflower кое е прекрасно за кожата, хијалуронска киселина (иако е во мал процент некаде кај 1%) провитамин Б5, пантенол, алое вера...ми се допаѓа...кажи ми која марка е???

п.с. Само токоферол ацетат не е баш витамин Е во смисла негов дериват е, ама не е чист витамин Е. Не е антиоксидант во случајов туку е во форма на масло кое ја омекнува кожата, ама нема моќ да го штити производот од ужегнување како на пример витаминот Е во чпистата форма односно токоферол. Поздрав.

4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.982
    https://www.iherb.com/pr/White-Egre...n-C-Hyaluronic-Acid-Serum-2-fl-oz-59-ml/71552

Eве го. Фала ти, ќе чекам да го донесат, оти моментално го нема, па ќе го нарачам.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    @Biodevojka, ќе можеш ли да ги погледниш следниве две декларации?
    20171031_125810.jpg
    20171031_152244-1.jpg

6. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    227
    Не дека е многу јак така? :/
    Moже од интернет било што да се порача, да, башка сега доаѓа и погодно време дека доаѓа зима, па е таман за вакви работи. Сакам нешто што ќе делува на лузничкиве, ќе ги избледува. Исто проблем ми е дека имам ушасни проширени пори скоро по целите образи, тие дури и бетер од лузните се. Редовно го чистам лицето, одам и на козметичар, али тоа е тоа ќе се исчистат и пак ќе се наполнат одма и истото. Треба нешто да ставам да го извади горниот слој, а кремава што ти ја пишав делувала за проблемот со порите и лузните, али можеби е и премногу јака за мене.
    Размисли па пиши ми, можам и слика да ти пратам од лицето ако сакаш. Ти благодарам најмногу <3

едит:

Ај ѕирни го ова кремче. Мислам дека треба да е понежно од првото.
    Neutrogena Rapid Wrinkle Regenerating Cream

Еве состав:

Ingredients:
    Ingredients: Water, Pentaerythrityl Tetraethylhexanoate, Glycerin, Dimethicone, PPG-15 Stearyl Ether, Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Butylene Glycol, Glyceryl Behenate, Ceteareth-20, Isohexadecane, Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Polyethylene, Sodium Polyacrylate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Sodium Acryloyldimethyltaurate/VP Crosspolymer, Polyacrylamide, Fragrance, C13-14 Isoparaffin, PTFE, Chlorphenesin, Polysorbate 20, Hydrolyzed Myrtus Communis Leaf Extract, Retinol, BHT, Sodium Hyaluronate, Disodium EDTA, Laureth-7, Sodium Hydroxide, Ascorbic Acid.

Directions:
    Instructions: Apply twice daily to cleansed face and neck. Smooth a pearl-sized amount evenly in gentle massaging strokes until fully absorbed. Replace and tighten cap when in not use.

(https://www.walmart.com/ip/Neutroge...Regenerating-Cream-1-7-Oz/100105203#read-more)

Последна измена: 31 октомври 2017
  7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга првиот не, вториот ок. Првиот има потасиум алум кој е еден вид на алуминиум во комбинација со потасиум. Побавно делува од алуминиумовата сол, ама крајниот ефект е ист и кај двете. Второто не е баш скроз природно, заштитата е благодарение на алкохолот, ама сепак помеѓу двете помеѓу потасиум алум и алкохол, јас сум за алкохол. Поздрав.
    Драга и двете се традиционални козметики со силикони и сѐ останато. Вака од природна козметика (не знам колкав ти е буџетот) може да го пробаш кремот на Др. Органик со слуз од полжав кој е одличен за овие работи. Малку е богат како производ, па пробај тестерче да видиш дали е масен за твојата кожа. Има и серум кој е уште поконцентриран и можеби е подобар во твојот случај затоа што е полесен. Цената му е накај 2000 мкд. Друг предог е кремот на Балеа кој матира. Цената му е смешна околу 200 мкд, ама убав ефект дава, само што не делува на лузнички има само мат ефект. Исто така ти препорачувам да правиш маски од зелена глина или расул. Спас се за кожа која се полни со црнки и за проширени пори. Ги измазнува. Првиот месец прави ги двапати неделно а пооа само еднаш неделно. Поздрав.
    п.с. за козметика од интернет има една прекрасна во Италија ама за жал ми кажаа дека не испорачуваат во Македонија. Преубава со салицилна киселина, спас за кожа како твојата. Ама доколку не одбереш нешто од предложеново ќе најдам друго странско кое го испорачуваат. Поздрав.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka ок е шампонов за нормална коса или расулов ќе ја исуши ептен? И дали има уште нешто штетно освен Peg, пишува 85% of natural origin.

Moroccan Lava Clay, Sucrose, Ammonium Lauryl Sulfate, Aqua (Water), Butylene Glycol, Cocamide Mea, Glyceryl Stearate, Peg-100 Stearate, Hydrated Silica, Rosa Centifolia Flower Water, Parfum (Fragrance), Phenoxyethanol, Peg-2 Dimeadowfoamamidoethylmonium Methosulfate, Hexylene Glycol, Hydrolyzed Adansonia Digitata Extract, Glycerin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Rosa Gallica Flower Extract, Carbomer, Citronellol, Geraniol, Benzyl Alcohol.

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Мене најискрено не ми се допаѓа. Има и кокамид МЕА и формулата ми е малку агресивна. Ете зошто го ставиле ПЕГ 100 за да ја ублажи агресивноста на сурфактантот. Расулот драга не ја суши косата ако убаво се искомбинира . Поздрав.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.785
    @Biodevojka како не те прашав порано за кристалниве камења... нешто повеќе од две години го користам кристалниот камен на Балеа, супер ми е, за тука да прочитам дека составот не го бива. А мислев дека е природно... инаку пишува ammonium alum во состав, слично како тој на девојката погоре што и кажа дека се работи за сол која содржи алуминиум. Значи сепак, не ги бива ваквите кристални камења? :worried: и во бременост го користев, и цело време додека дојам, и уште дојам... и ми е мака да не одело нешто во бебето во бременоста, па и сега во млекото.
    А ептен ми беше погоден... ги користев и спрејовите на Алверде, ама работава е што не сакам антиперспирантот/деодорансот да има мирис кој би се мешал со мирис на парфем. Нешто да предложиш? Не мора да спречува потење, само мириси, а притоа самото да не мириса. Знам за опција природен стик од кокосово масло и сода бикарбона.

На shining_star и koritsaki им се допаѓа ова.
  11. shining_star

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    Ако некоја пронајдете дезодоранс, стик, рол-он без алуминум споделете. Само да не е Алверде. :shake:

@Mishela мислам дека ти имаше користено на Балеа без алуминум. Ќе можеш ли да ставиш слика кој точно го користеше? :)

@Biodevojka, ај уште оваа декларација погледнија. Станува збор за шампонот и маската на Фармаси со бел лук. Читав рецензии низ српските блогови и на повеќето шампонот им предизвикувал иритации на скалпот. Знам дека пишував во некоја тема дека читав дека на многу им опаѓала косата од истиот шампон, а според фотографиите што ги имаат ставано има видлива разлика во поглед на должината на косата, па би ризикувала и би го земала ако е добар составот, ако не дефинитивно се враќам на Алверде шампоните и регенераторите, тие барем ми одговараа.

12177973_1527433310882275_2071678582_n.jpg

12179925_1527433317548941_2140851655_n.jpg

Бај д веј, уште едно прашање. Пред една година некаде користев на Алверде пудра, но како подлога користев обична крема, претпоставувам со не баш убава декларација. Почнаа да ми се прават како пликови и лишаи и престанав да ја користам пудрата. Дали е можно од кремата да има таква реакција?
    Сори за долгиот пост, досадна станав.

12. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    905
  13. shining_star

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
  14. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    905
    Мене ми одговараат. Ама, мене ми се допаѓаат продуктите на Ла Сои.
    За природна козметика имаат релативно прифатливи цени.

На shining_star му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Margott

Margott Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    @shining_star Јас го користам овој на Балеа upload_2017-11-3_15-50-9.png
    Пишува дека е без алумининиум, еве го составот
    INGREDIENTS_SASTOJCI: BUTANE | ALCOHOL | PROPANE | DIPROPYLENE GLYCOL | PARFUM | ETHYLHEXYLGLYCERIN | PHENOXYETHANOL | AQUA | BENZYL SALICYLATE | BENZYL ALCOHOL | GERANIOL | CITRONELLOL | CITRAL | ALPHA-ISOMETHYL IONONE | COUMARIN | VANILLA PLANIFOLIA FRUIT EXTRACT.

16. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    Сакам да обрнеме внимание на сувите шампони за коса и да им посветиме малку простор и време.
    Верувам дека многумина ги користат, и се стварно практична работа, сега не можам да се замислам како порано сум функционирала без нив. Меѓутоа...
    Неодамна случајно наидов на статија каде што прочитав работи што баш и не ми се допаѓаат, а се однесуваше конкретно за сувите шампони од марка Batiste кои што се најскапи кај нас, и јас водејќи се по тоа баш тој го користев, а испаѓа работава ко што викаат `ем скупо ем глупо`. :)

Сега сакам @Biodevojka да ми помогне мене , а и на многу девојки/жени сигурна сум,
    да одредиме кој е најдобриот препарат за оваа намена.

Ќе почнам со декларацијата на Batiste, а верувам дека и Balea и другите суви шампони од овој ранг го имаат истиот, или сличен состав :

Понатаму, други алтернативи.. Сувиот шампон на Lush >

Сувиот шампон на Alverde :

Или сепак најдобро е да си ја користиме Бекутан бебешката пудра :D
    Јас моментално немам дома да сликнам состојки, ако некој има а не му е тешко слободно.

Дали стварно се до толку штетни, или е повеќе антиреклама?
    Што ни препорачуваш кој препарат е најдобар да се користи за оваа намена.
    Сите може да ги споделат своите искуства и да дискутираме. :)

На sorbet, shining_star и koritsaki им се допаѓа ова.
  17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Читајќи низ темите, наидов на странава http://www.biodizionario.it/biodizio.php на која може да се проверат состојките на производите.
    Го проверив составот на batiste и првите неколку состојки се со зелено или жолто, што не е така лошо.

Секако Биодевојка ќе даде подетално објаснување, но линков е клик-бајт, па јас не би го сфатила сериозно.

П.С. Сум ги користела и Batiste и Balea, можам да кажам дека крајниот ефект е ист. Разликата во цена не е занемарлива, па Балеа е мојот избор.

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.639
    Допаѓања:
    106.672
    Гледам слика погоре од Бекутан пудрата, незнам кој и е составот ама општо Бекутан има лоши состојки како што имам гледано декларации така да ништо чудно и овој состав да е таков. :) јас од Балеа неможам да го прежалам сувиот шампон со ванила , штета што беше л.едиција , а др. шампони од Балеа не ми се допаѓаат.
    Сега ги користам шампоните на Батисте и мене лично ми се супер. Овој на Лаш некоја да не го има користено?

19. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    17.904
    Aqua (Water), Aloe barbadensis leaf extract*, sodium lauryl sulfate, Gamarde aqua (Gamarde Water), cocamidopropyl betaine, caprylyl/capryl glucoside, sodium chloride, Glycerin, inulin, Acetum* (Vinegar), Chamomilla recutita (Matricaria) flower extract*, Camellia sinensis (Green Tea) leaf extract, Maltodextrin, hydrolyzed wheat protein, coco-glucoside, glyceryl oleate, caramel, parfum (Fragrance), potassium sorbate, sodium benzoate, citric acid.
    http://gamarde.mk/productDetail.html?line=hairCare&&product=shampooingEclat
    @Biodevojka Значи имам кршлива и тенка коса. На врвовите ми се масти многу бргу а краевите ми се кршливи, немам метил не ја сушам со фен значи избегавам , не ја пеглам со преса. ама пак ми е истата кршлива. дали би ми одговарал овој шампон со алое вера?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга знаеш ли зошто предизвикува иритации??? Во формулата двата конзерванси се потенцијално алергени и со оглед на тоа што нема додаток на магнезиум за да се сведе на минимум тоа потенцијално алергено дејство, може да предизвикаат алергиска реакција кај оние кои имаат почувствително теме. Како и да е за мене е не, со оглед на тоа што содржи Кокамид МЕА и ДЕА од кои бегам штом ќе ги видам.

За деодоранси може тие на Ла Сој, на Хаушка, на Балеа имам рецензирано еден сенситив во плаво шише на распрскување, на Гамард.

За реакцијата не би знаела да ти кажам од што е, ама чим кремот не е чист можно е, или пак комбинација со пудрата, навистина не би можела да ти предвидам со сигурност. Поздрав.

Драга, најнапред јас не сум фан на суви шампони и би ви препорачала да ги користите само во СОС случаеви. Знам дека се комотни за вас, ама косата не мисли така. Сепак од сите овие кои ми ги пиша како најдобри би ти ги издвоила на Алверде секако и на Lush. Иако сами може дома да го направите многу лесно доволно е да имате талк, нишесте и етерични масла. Поздрав.

Драга биодиционарио за мене е како библија...човекот кој го направи Фабрицио Заго е оној од кој најмногу учам. Е сега, тој оценките ги става прво според состојката а второ и според импактот на истата врз околината. Оние жолтите се всушност гасови како азот бутан и.т.н. кои не се баш најдобри за озонот, затоа и се со жолто светло. Мене лично тој на Батисте не ми се допаѓа, оние прашкастите на Lush и Алверде се многу подобри.

Драга шампонот како производ е убав нема што, а дали ќе ти одговара не би можела со сигурност да ти кажам. Сепак е индивидуално. Пробај па види каков ќе биде ефектот кај тебе. Според мене би бил прикладен. Поздрав.

На koritsaki и shining_star им се допаѓа ова.