Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. strawberry111

strawberry111 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    57
    @Biodevojka Дали овој состав на шампон би бил погоден за мрсна коса и дали се океј состојките или сепак да земам шампон на Алверде? Инаку се работи за шампон на Балеа :)

AQUA │ SODIUM LAURETH SULFATE │ COCAMIDO PROPYL HYDROXYSULTAINE │ SODIUM CHLORIDE │ GLYCERIN │ COCO-GLUCOSIDE │ PANTHENOL │ BETAINE │ HYDROLYZED CORN PROTEIN │ HYDROLYZED SOY PROTEIN │ HYDROLYZED WHEAT PROTEIN │ KAOLIN │ ZINC PCA │ZINC SULFATE │ HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE │ CITRIC ACID │ LAURETH-2 │ SODIUM SULFATE │ DISODIUM EDTA │PARFUM │ SODIUM BENZOATE │ PHENOXYETHANOL │ CI 42090.

2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.638
    Допаѓања:
    106.672
    @Biodevojka кажи ми која е подобра пудра за масна кожа? И што мислиш за составот :)

3. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Шампончево ич не е лошо да ти кажам право...браво кај го најде...не е природен секако, ама убава е формулата. Благ е не е агресивен, има дури три протеини (од пченка, соја и пшеница ) кои се одлично за косата, има каолин односно бела глина која регулира маснотија, пантенол, бетаин...Според мене одговара за масна коса, меѓутоа не можам да тврдам баш за твојата. Потребно е да го пробаш.

Драга Lush имаат некои убави производи, ама за жал кремите и пудрите не спаѓаат во таа категорија. Сите нивни креми и пудри се направени со помош на емулгатор кој претставува сапун (во декларација е комбинација ба стеарик аксид и триетаноламин). Имаат базна пх вредност и ја алтерираат нормалнбата пх вредност на кожата. Да беше скраб или нешто на измивање ок, ама кремот го оставаш на лице, па мој совет ти е не. Секако ти си имаш последен збор и право на избор. Позз

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. loreddie

loreddie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    67
  5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @Biodevojka мене ме интересира како влијаат кремови за стилиризирање на база на силикони на косата (затоа што нели, обично сите креми за фриз контрол и измазнување кои се нанесуваат на сува коса се на база на силикони).
    Додуша, тогаш косата е сува и веќе поминале и шампон и регенератори и маски и сушење :?:

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Вториот производ повеќе ми се допаѓа. Поздрав.
    Драга силиконот се лепи за влакното, дава ефект на мазна коса меѓутоа ја задушува. Влакното под не а се суши. Кај некои предизвикува и мастење со оглед на тоа што го отежнува влакното. Јас боопшто не ги препорачувам, не е работата да маскираме, туку да негуваме секако. Поздрав.

На loreddie и DAngel им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @Biodevojka а што би препорачала за frizz control наутро, нешто за да ми ја смири косата пред да излезам од дома?

8. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    17.904
    @Biodevojka ги купив овие вчера,шампон и маска за коса. дали се добри според составот кој го имаат?
    23600352_10211259172290203_1485864012_o.jpg

9. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    17.904
  10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Каков тип на коса имаш? Тенка, масна сува, лесно се масти итн...
    (y)

И двата се убави зависи од ефектот кој сакаш да го постигнеш. Овој е за честа употреба со алое кој спречува иритации на темето, а тој на сиберика е специфично за сува и тенка коса и има измазнувачки ефект. Значи како декларација и двата се убави, не можам да кажам еден да а друг не, зависи од твојот личен вкус и каков ефект сакаш да добиеш на косата. Јас од биокап го имам пробано оној другиот против опаѓање и не беше лош ми се допадна. Овој го немам пробано па не би знаела да ти кажам каков ефект има. Оној на сиберика ми се допаѓа затоа што измазнува и немам потреба многу да фенирам. Всушност имам цела статија напишано прочитај ја ако сакаш кај мене на блог. Поздрав.

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @Biodevojka сува, виткава.
    Ми треба нешто што ќе ми ја освежи косата наутро и ќе ми ја врати свежината на локните кои спласнале преку ноќта. Значи нешто што се користи на сува коса, некој спреј или крема.

12. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    17.904
    @Biodevojka фала ти , веќе ја прочитав статијата, дефинитивно следен ми е тој на листа шампон .

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Може да ги земеш витамините од сиберика тие воопшто не мастат, или ако сакаш похранливо нешто путерот на алверде. За спреј не ми текнува во моментов ама ако се сетам ќе ти пишам. Поздрав.

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka може мислење за шампонов?

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Cocamidopropyl Betaine | Allantoin | Salicylic Acid | Panthenol | Zinc Chloride | Parfum | Glycerin | Glycol Distearate | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Laureth-4 | Piroctone Olamine | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Phenoxyethanol | Linalool | Geraniol | Citronellol | Sodium Chloride | Citric Acid | Sodium Hydroxide

15. M.laDy

M.laDy Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    798
    @Biodevojka Имам еден предлог. Да направиш една статија на блогот за тоа кои се најштетни состојки треба да ги одбегнуваме и како а ги препознаваме. Знам дека оваа тема би била обемна но барем за некои работи што најчесто се среќаваме (шампони, крем за лице, пудра). Така барем ќе научиме нешто да препознаваме. Ова е само предлог доколку е изводливо да го направиш. :)
    И имам едно прашање. Од Др. Органик таа линијата со слуз од полжав, што е подобро за мрсна кожа серумот или гелот? Претпоставувам сите имаат иста функција на лицето.

На Biodevojka и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    875
    @Biodevojka дали е во ред составот на овие марамици за отстранување на шминка?

23715310_10213416835631262_213590830_o.jpg

17. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Ги има во воведот на темава, а мислам дека и на блогот има таква статија.

На Biodevojka и M.laDy им се допаѓа ова.
  18. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2014
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    7.618
    @Biodevojka

Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Myreth Sulfate, Sodium Acrylates Copolymer, Glycerin, Glyceryl Glucoside, Cucumis Sativus Juice, Panthenol, Lauryl Glucoside, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, PEG 200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Propylene Glycol, Lactose, Sodium Chloride, Polyquaternium-10, Microcrystalline Cellulose, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylphenyl Methylpropinal, Linalool, Parfum

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Не е лош. Формулата е избалансирана и не е агресивен. Сигурно е некој шампон против првут со оглед на тоа што содржи Piroctone Olamine една многу ефокасна состојка односно активна компонента која одлично делува во случај на првут. Знаеш дека ова е прв производ против првут кој не е органски со убаво избалансирана формула? Обично сите се агресивни, не само првутот туку и главата ќе ти падне...Поздрав.

Здраво драга како што кажаа подолу, веќе имам направено една, меѓутоа ќе ја проширам, одноно ќе ја направам подетална. Може доколку сакате да направам статија кои состојки да ги избегнувате во разни видови на производи (кои во креми, кои во гелови за туширање, кои во шампони и.т.н.) со пример на декларации и формули кои се добри и агресивни. Така да секојпатвкога ќе видите слична формула ќе знаете. Поздрав.

:)

Убаво почнале ама ја утнале пред крај....знаеш јас кога ќе видам парабени и ПЕГ се тревожам ахахаххаха. Имаш многу подобри варијанти. Поздрав.

На Zumbulce9, M.laDy и Deemy им се допаѓа ова.
  20. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    @Biodevojka те молам мислење конкретно за феноксиетанолот? Дали е толку лош, т.е им парира на парабените? Читам дека се препорачува да се избегнува во козметиката :^)