Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    10.422
    Screenshot_2017-11-16-23-18-16-1.png
    @Biodevojka ќе може ли мислење за состојките на овој шампон?:)
    Благодарам.:)

2. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
  3. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга феноксиетанолот не е толку страшен и не е воопшто сличен на парабените. Не е природен секако, ама не предизвикува проблеми. Според последните истражувања и тестови, може да се употребува и во детските производи затоа што се покажа како безбеден. Еве ти линк од последните резултати на оваа состојка:

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_195.pdf

Според мене не. Формулата е избалансирана, ама содри премногу состојки кои е пожелно да се избегнуваат.
    за жал има силикон, пег, пропилен гликол...може многу подобро да најдеш.

На Salome, Babyby и shining_star им се допаѓа ова.
  4. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    @Biodevojka мислење за производиве?

Sodium Tallowate; Aqua; Sodium Cocoate; Glycerin; Talc; Hydogenated Coconut Acid; Parfum; Mel; Whole Dry Milk; Tetrasodium Etidronate; Tetrasodium Edta; Sodium Chloride; Benzyl Alcohol; Hexyl Cinnamal; Limonene; CI 77891

Ingredients: Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Lauryl Glucoside, Maris Sal, Betaine, Bertholletia Excelsa Seed Powder*, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract*, Lactobacillus Ferment, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Alcohol*, Sodium Phytate, Parfum**, Limonene**, Linalool**, Citral** * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils Bestandteile: Wässrig-alkoholischer Rosmarinextrakt (Bio-Alkohol)*, Kokostenside, Zuckertensid, Atlantisches Meersalz, Betain, Paranuss Gries*, Lactobacillus Ferment, Natriumphytat, Mischung ätherischer Öle** * Rohstoffe aus kontrolliert biologischem Anbau ** aus natürlichen ätherischen Ölen

Coco-Caprylate | Ricinus Communis Seed Oil | Talc | Hydrogenated Vegetable Oil | Candelilla Cera | Copernicia Cerifera Cera | Mica | Polyhydroxystearic Acid | Jojoba Esters | Helianthus Annuus Seed Cera | Tocopherol | Helianthus Annuus Seed Oil* | Acacia Decurrens Flower Cera | Polyglycerin-3 | Ascorbyl Palmitate | Propionic Acid | Limonene** | Citral** | Linalool** | Benzyl Alcohol | Parfum** | [+/- CI 77163 | CI 77491 | CI 77492 | CI 77499 | CI 77891] * ingredients from certified organic agriculture ** from nat. ess. oils

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Првиот производ е сапун така?Не сум баш воодушевена многу, ама доколку ти одговара секако користи го.

Вториот производ е нешто за измивање гел за туширање или нешто слично. Ми се допаѓа формулата е деликатна. Sodium Coco-Sulfate е одлично избалансиран со Lauryl Glucosid кој иако е нејонски сурфактант има одлично својство на анфотерен, односно има за цел да го ублажи и згусне главниот сурфактант во еден производ. Во комбинација со бетаинот, добиваш прекрасна неагресивна формула.

Третиот ми изгледа како мат кармин. Одлична формула. Коко каприлаотот во комбинација со рицинусовото масло се одлични во кармин. Рицинусот дава сјај на усните, а талкот дава мат ефект на карминот. Според формулата, воопшто не би требало да сушо, туку убаво да хидрира а сепак да дава мат ефект.

Поздрав.

На Deemy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    @Deemy можеш ли да ги напишеш имињата на производите или (уште подобро) да ставиш слики од нив? Фала :)

7. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    Вториот производ е шампон против првут на Алверде, а третиот мат кармин исто на Алверде.
    4010355306555-1296609_org.png 4010355411464-1357968_org.png

На Biodevojka и Avery им се допаѓа ова.
  8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга вчера објавив една интересна статија како да ги бираме козметичките производи и како да ги препознаваме формулите (оние база). Секако многу зависи од производ до производ, меѓутоа во глобала примерите кои ќе ви ги дадам се присутни во 90% од козметичките производи и доколку умеете да ја препознаете базата, голем дел од работите сте ги завршиле. Се надевам ќе ви се допадне. Сѐ за вас драги феминки!!!

https://biodevojka.blogspot.it/2017/11/blog-post_19.html

На Zivyle, sorbet, M.laDy и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.118
    Допаѓања:
    81.619
    @Biodevojka, што мислиш за овој производ?
    20171120_233055-1-1.jpg

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Вака ми изгледа ок сапунов. Треба да пробаш да видиш како ќе одговара на твојата кожа. Не би знаела да кажам колкава измивачка моќ има и каква пена прави. Поздрав.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.118
    Допаѓања:
    81.619
    Е баш се радувам да ти кажам.
    Hedera Vita, ако те интересира да ги погледнеш и другите. :)
    Обично не купувам сапуни за лице (си го користам домашниот), но овој ми изгледаше примамливо, башка беше на акција во ДМ маркет (65 мкд).

Многу е фин, ќе напишам рецензии наскоро, купив два вида.

На Biodevojka и koritsaki им се допаѓа ова.
  12. ЕДНА убавица

ЕДНА убавица Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    797
    @Biodevojka или било кој друг што се разбира ако може да ми помогне при изборот на мицеларна вода. Имам чувствителна кожа и ме се масти на Т зоната. :)

Screenshot_2017-11-25-12-37-52.png Screenshot_2017-11-25-12-42-52.png

13. sorbet

sorbet Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    5.269
    Новата колекција на Алверде:

1. Масло за лице
    GLYCINE SOY OIL, DICAPRYLYL ETHER, OLEA EUROPAEA FRUIT OIL *, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL *, PERFUME **, TETRADECANE ***, GLYCERYL OLIVATE OLEATE ESTOLIDES, LIMONENE **, TOCOPHEROL, LINALOOL **, GERANIOL **, CITRAL ** , HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, CITRONELLOL **, FARNESOL **. * Ingredients from certified organic cultivation ** from natural essential oils *** 100% vegetable origin (BRASSICA CAMPESTRIS)

2. Серум за лице
    AQUA, OLEA EUROPAEA FRUIT OIL *, PENTYLENE GLYCOL, GLYCERINE, GLYCINE SOY OIL, C14-22 ALCOHOLS, OLEA EUROPAEA FRUIT EXTRACT *, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, GLYCERYL UNDECYLENATE, MALTODEXTRIN, GLYCERYL OLIVATE OLEATE ESTOLIDES, PARFUM **, C12-20 ALKYL GLUCOSIDE, TETRADECANE ***, OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT *, XANTHAN GUM, COCO GLUCOSIDE, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, LIMONENE **, COCONUT ALCOHOL, LINALOOL **, GERANIOL **, CITRIC ACID, CITRAL **, CITRONELLOL **. * Ingredients from certified organic cultivation ** from natural essential oils *** 100% vegetable origin (BRASSICA CAMPESTRIS)

3. Крем за околу очи
    AQUA, OLEA EUROPAEA FRUIT OIL *, GLYCINE SOY OIL, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, CETEARYL ALCOHOL, CETYL ALCOHOL, PENTYLENE GLYCOL, CETEARYL GLUCOSIDE, OLEA EUROPAEA FRUIT EXTRACT *, ALGAE EXTRACT, STEARYL ALCOHOL, MALTODEXTRIN, OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT *, TETRADECANE * *, GLYCERYL OLIVATE OLEATE ESTOLIDES, GLYCERYL UNDECYLENATE, ARNICA MONTANA FLOWER EXTRACT, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, XANTHAN GUM, LEUCONOSTOC / RADISH ROOT FERMENT FILTRATE, SODIUM HYDROXIDE. * Organically grown ingredients ** 100% vegetable origin (BRASSICA CAMPESTRIS)

4. Крем за лице
    AQUA, OLEA EUROPAEA FRUIT OIL *, GLYCINE SOY OIL, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, CETEARYL ALCOHOL, PENTYLENE GLYCOL, CETYL ALCOHOL, CETEARYL GLUCOSIDE, OLEA EUROPAEA FRUIT EXTRACT *, STEARYL ALCOHOL, MALTODEXTRIN, OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT *, GLYCERYL OLIVATE OLEATE ESTOLIDES, GLYCERYL UNDECYLENATE, TETRADECANE ***, PARFUM **, GLYCERIN, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, XANTHAN GUM, LIMONENE **, VITIS VINIFERA LEAF EXTRACT, LINALOOL **, GERANIOL **, CITRAL **, CITRONELLOL **, CITRIC ACID * Ingredients from certified organic cultivation ** from natural essential oils *** 100% vegetable origin (BRASSICA CAMPESTRIS)

5. Млеко за чистење
    AQUA, OLEA EUROPAEA FRUIT OIL *, GLYCINE SOY OIL, COCO-CAPRYLATE, STEARYL ALCOHOL, C14-22 ALCOHOLS, DECYL GLUCOSIDE, GLYCERYL DIBEHENATE, GLYCERYL CAPRYLATE, C12-20 ALKYL GLUCOSIDE, GLYCERYL UNDECYLENATE, GLYCERYL STEARATE, PARFUM **, LIMONENE *, XANTHAN GUM, SODIUM STEAROYL GLUTAMATE, CITRIC ACID, OLEA EUROPAEA FRUIT EXTRACT *, OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT *, MALTODEXTRIN, SODIUM HYDROXIDE, LINALOOL **, GERANIOL **, CITRAL **. * Ingredients from certified organic cultivation ** from natural essential oils

6. Пилинг-маска за лице
    Aqua, Olea Europaea Fruit Oil *, Glycine Soy Oil, Coco-Caprylate, Stearyl Alcohol, C14-22 Alcohols, Decyl Glucoside, Glyceryl Dibehenate, Glyceryl Caprylate, C12-20 Alkyl Glucoside, Glyceryl Undecylenate, Glyceryl Stearate, Perfume **, Limonene * , Xanthan Gum, Sodium Stearoyl Glutamate, Citric Acid, Olea Europaea Fruit Extract *, Olea Europaea Leaf Extract * , Maltodextrin, Sodium Hydroxide, Linalool **, Geraniol **, Citral ** , * Ingredients Of Controlled Organic Cultivation ** Out Natural essential oils

Сега видов дека пилинг-маската ја повлекуваат од продажба со рок до 09/2019 и 10/2019 поради бактерија, така да не се залетувајте да ја купите одма. Еве линк.

На koritsaki и Mishela им се допаѓа ова.
  14. Name

Name Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    881
    @Biodevojka коментар за кремава? За мажи е иначе :)

Прикачени фајлови:

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга најискрено според мене ни една ни друга. Кажи ми до која цена сакаш да купиш??? Позз

ок е. Поздрав.

На Name му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ЕДНА убавица

ЕДНА убавица Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    797
    Не ми е многу битно ама ете до кај 300-350 некаде.

17. Name

Name Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    881
    Ти благодарам на одговорот. Му ја купив на татко ми, така што чим е добра, ќе продолжи да си ја користи :)
    Кремата е Bulldog - Anti-Ageing Moisturiser

@Biodevojka Ја најдов оваа страна за производи, можеби ја знаеш, можат и декларации да се проверуваат и до секоја состојка има зелено, жолто или црвено топче што означува дека е од штетните или нештетните нели.. Епа проверив голем број на производи онака си ги отворив, и скоро сите се со голем број зелени топчиња, испаѓа сите производи се добри за користење, малце чудно ми падна. А може и јас негде грешам.
    Ако не ја знаеш страната, може ли да ја ѕирнеш и да ми објасниш? Очекував поголема разлика, пример негде повеќе жолти и црвени топчиња, а ова што и да отворам многу зелени ми дава, со по некое жолто.
    Страната е унгарска мислам - kremmania.hu.
    Освен оваа страна (ако е веродостојна) има ли и некоја друга кај што можам да проверувам сотојки?
    Не би сакала да те замарам за секој проивод што ќе го сретнам по пат, иако може и така :D:)
    Фала ти уште еднаш

18. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Имаш една на Алверде и една на Оливал. Која и да земеш одлична е. Онаа на Оливал се исплаќа затоа што за 400 мкд (ако не ти се проблем упте 50( добиваш пола литар. Поздрав.
    Драга не ме замараш таман работа. За мене еден од најверодостојните сајтови е оној на Фабрицио Заго италијански хемичар и креатор на многу формули на природна козметика. Од него учам многу, човекот е навистина профи. Сајтот е http://biodizionario.it/

Одлична е . Не е многу масна, и според мене е идеална за ладно време за комбинирана кожа. Базата се лесни масла кои се одлично искомбинирани со путерите и пчелиниот восок. Има витамин Е, алое вера и глицерин кои омекнуваат. (y)

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    47
    @Biodevojka ако можеш да ми кажеш дали се ок состојкиве, и ако се дали можам дома да си направам исто? Т.е дали може да се најдат истиве масла кај нас. Се работи за facial oil.

Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Pogostemon Cablin Oil, Linaloon, Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil, Tocopherol, Aniba Rosaeodora (Rosewood) Wood Oil, Geraniol, Benzyl Benzoate, Limonene.

Исто и кремов за раце дали е ок. :) Фала ти

Aqua / Water,Glycerin,Cetearyl Alcohol,Glyceryl Stearate,Butyrospermum Parkii Butter / Shea Butter,Glyceryl Stearate SE,Dimethicone,Allantoin,Sodium Polyacrylate,Acer Saccharinum Extract / Sugar Maple Extract,Caprylyl Glycol,Phenoxyethanol,Coumarin,Benzyl Alcohol,Parfum / Fragrance