Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Фала ти многу. :hug:
    Ја зедов во Зегин - 400 денари (може некому ќе послужи ова инфо)

@ЕДНА убавица таа на Оливал е ептен добра, јас ја користам. Пишува дека не е за очите, ама јас ја пробав и не ме пече или пецка, па и маскарата ја вадам со мицеларната.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, маслото за лице е убаво. За жал кај нас ги нема сите масла кои се употребени, ама ги има двете кои се основа на производот, па доколку сакаш ќе ти направам слична формула задржувајќи ги маслото од семки од грозје и маслото од семки од кајсија кои може да ги најдеш кај нас. Другите ќе ги заменам (ќе се обидам) со некои со слично дејство кои може да ги најдеш кај нас. Кремот за раце содржи силикон, штетазатоа што другите состојки се горе долу убави. Поздрав.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.638
    Допаѓања:
    106.672
    @Biodevojka може мислење за чистачот за лице? :)

Ground Almonds (Prunus dulcis), Kaolin, Glycerine, Fresh Satsumas (Citrus reticulata), Dried Cranberries (Vaccinium macrocarpon), Cocoa Butter (Theobroma cacao), Brandy, Almond Essential Oil (Prunus dulcis), Vetivert Oil (Vetiveria zizanoides), Cedarwood Oil (Juniperus virginiana), *Linalool, *Cinnamal, Perfume, Nori Seaweed (Algae), Candy Pine Tree
    *Occurs naturally in essential oils

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.785
    А како се вика кремот? Или на сликата се гледа, јас не видов. Сакам нешто за мојава кожа, за ладното.

5. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka
    Ако можеш да ми кажеш за составот на путеров за тело 20171129_212502.jpg

6. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Најбитното сум заборавила да го напишам. :tmi:

Повели
    Fleurance Creme Hydratante

На Biodevojka и Annath им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.785
    Благодарам, ќе го побарам.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ова е чистач од типот на Lush оние со бадеми итн. Убав е.
    Единствена состојка која не ми се допаѓа е TETRA-DI-T-BUTYL

На MiAmor и koritsaki им се допаѓа ова.
  9. lusii

lusii Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    1.885
    @Biodevojka мислење за кремов?
    Colloidal Oatmeal, Water, Stearic Acid, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate SE, Cetearyl Alcohol, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Squalane, Allantoin, Sodium Hydroxide, Dimethicone, Xanthum Gum, Disodium EDTA, Chrysanthemum Parthenium (Feverfew) Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Butylene Glycol, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Eucalyptus Globulus, Ceramide 3.
    И за мицеларнава вода
    IMG_20171201_182112.jpg

10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Кремот има силикон, а другово има ПЕГ. Штета оти другите состојки се ок. Изборот е сепак твој. Поздрав.

На lusii му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka ова што е пег, во различни производи е со различен број, примеp peg 20, peg 40 итн..што означува тој број?

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга PEG е всушност Polietilenglicole и во козметиката најчесто се користи како емулгатор (за да ги спои масната и водената фаза кои инаку никако не би се споиле) или како сурфактант во оние производи кои се оил шампон или оил гел за миење со оглед на тоа што не прави многу пена а сепак убаво измива. Е сега, проблемот е во тоа што претставува еден вид на нафтен дериват, односно содржи дел од нафтен дериват со оглед на тоа што се добива по пат на етосификација (не знам баш дали е соодветен МК превод). Што тоа значи: на пример PEG 40 Hydrogenated castor oil како база има хидрогенизирано рицинусово масло на кое се додаваат 40 моли на етилен оксид. При процесот на етосификација можно е да навлезат во крајниот производ нечисти остатоци од самиот процес (со оглед на тоа што се добива со помош на нафтен дериват). Овие нечисти делови се производ на етилен оксиидот или етилен диоксидот кој се користат при овој процес кои се потенцијално кенцерогени (Европската Унихја ги прогласи за канцерогени состојки од 2 тип, второ ниво). Колку бројот до PEG е повисок, толку повеќе моли на етилен оксид содржи и толку е поштетен. Доколку ептен некој производ сакаш да го купиш, гледај да има пониски броеви. Јас би и препорачала без никаков PEG, меѓутоа сепак изборот го оставам на тебе. Се надевам дека ти помогнав.

На xxAngelxx, Ana.brojka, bella.s и 2 други им се допаѓа ова.
  13. nattyge

nattyge Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Здраво женски, ме интересира дали некој ги има користено овие од oriflame?[​IMG]
    Гледам има девојки кои се разбираа во состојките ајде мислење ако можи :)
    Дневен крем состојки
    AQUA, GLYCERIN, DIMETHICONE, CYCLOPENTASILOXANE, NYLON-12, BETAINE, SODIUM ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, PEG-12 DIMETHICONE, ISOHEXADECANE, DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, STEARIC ACID, CAPRYLYL GLYCOL, PALMITIC ACID, PHENOXYETHANOL, PARFUM, MICA, IMIDAZOLIDINYL UREA, ALBIZIA JULIBRISSIN BARK EXTRACT, POLYSORBATE 80, XANTHAN GUM, POLYSILICONE-11, EUTERPE OLERACEA FRUIT EXTRACT, SILICA, SODIUM HYALURONATE, ARACHIDIC ACID, LAURIC ACID, MYRISTIC ACID, PEG-10 DIMETHICONE, POLYSORBATE 40, AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE, LACTOBACILLUS FERMENT, SODIUM BENZOATE, CI 77891

Ноќен крем состојки
    AQUA, GLYCERIN, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, MYRISTYL MYRISTATE, BETAINE, CYCLOPENTASILOXANE, PENTAERYTHRITYL DISTEARATE, BUTYLENE GLYCOL, OCTYLDODECANOL, CYCLOHEXASILOXANE, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, POLYACRYLATE CROSSPOLYMER-6, SILICA, GLYCOLIC ACID, CERA ALBA, PHENOXYETHANOL, DIMETHICONE, PARFUM, IMIDAZOLIDINYL UREA, SODIUM HYDROXIDE, ALBIZIA JULIBRISSIN BARK EXTRACT, CAPRYLYL GLYCOL, XANTHAN GUM, MICA, SODIUM BENZOATE, CI 77891

Крем за очи состојки
    AQUA, GLYCERIN, CYCLOPENTASILOXANE, DIMETHICONE, BUTYLENE GLYCOL, ISONONYL ISONONANOATE, CYCLOHEXASILOXANE, SILICA, SODIUM ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, CAFFEINE, PHENOXYETHANOL, DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, DIMETHICONOL, IMIDAZOLIDINYL UREA, ISOHEXADECANE, CAPRYLYL GLYCOL, POLYSORBATE 80, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, MICA, ALBIZIA JULIBRISSIN BARK EXTRACT, SODIUM HYDROXIDE, SODIUM BENZOATE, CI 77891

Сериум состојки
    AQUA, DIMETHICONE, GLYCERIN, ALCOHOL DENAT., BUTYLENE GLYCOL, NYLON-12, PPG-5-LAURETH-5, CETEARETH-20, MICA, PHENOXYETHANOL, DIMETHICONOL, AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/VP COPOLYMER, SODIUM ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, IMIDAZOLIDINYL UREA, PARFUM, ISOHEXADECANE, ALBIZIA JULIBRISSIN BARK EXTRACT, POLYSORBATE 80, CITRIC ACID, SODIUM HYALURONATE, SODIUM BENZOATE, CI 77891

Последна измена: 3 декември 2017
    На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  14. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2014
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    7.618
    @Biodevojka Што мислиш за шампонов? Дали е добар за тенка коса? :)

20171203_163512hh.jpg

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга дали е добар за тенка коса не би знаела да тикажам индивидуално е како тебе ќе ти се погоди. Инаку од аспект на декларација и да им прогледам низ прсти на PEG на Cocamide MEA не можам. Јас лично би ти рекла не, меѓутоа одлуката е сепак само твоја. Поздрав.

16. BellaBrunetta

BellaBrunetta Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    26
    Читајќи ги темите за природна козметика на форумов, сфатив колку всушност отрови внесуваме преку кожата. Мислам дека лошата нега веќе почна да ми се одразува на лицето и затоа решив да сменам некои работи.

@Biodevojka ќе може ли твое мислење за состојките подолу? Се работи за ноќна крема за лице, серум и крема за околу очи. Инаку имам комбинирана кожа и 25 години.

24891724_10155237819788129_42943699_n.jpg

17. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    3.855
    WP_20160522_039.jpg
    @Biodevojka те замолувам да ми помогнеш околѕжу гелов, се работи за гел со слуз од полжав за кој се изначитав рецензии дека помага при лузни и флеки на кожата (кај мене конкретно од акни)

18. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2016
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    96
    Белобаза крем за сува и многу сува кожа
    Состав: aqua, petrolatum, cetearyl alcohol, paraffinum liquidum, ceteareth-20, benzyl alcohol, sodium phosphate, phosphoric acid, sodium hydroxide.
    Дали е добар и безбеден за користење за лице

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга јас лично сум против производи кои на висока позиција содржат пропилен гликол, па уште во комбинација со алкохол...сам пропиленот има големо разредувачко дејство врз кожата, односно врз заштитниот филм, а потпомогнат од алкохолот уште повеќе. Секако изборот е твој, тука не се мешам. Поздрав.

Веќе ти одговорив на профилот. Овде не су видела затоа што не си ме тагнала. Следен пат тагни ме за да ми стигне нотифика. Поздрав.

На sofija014 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2016
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    96
    @Biodevojka Ти благодарам,инаку ја препорачуваат дерматолози..но,сепак не би ја користела:)