Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    Да, сода бикарбона е. Затоа и прашав, бев скептична во врска со оваа состојка. Ти благодарам. :hug:

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TheTetka

TheTetka Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
    Здраво @Biodevojka ќе може ли мислење за овие две декларации?

1.
    AQUA, ISOAMYL LAURATE, GLYCERIN, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, GLYCERYL CITRATE/LACTATE/LINOLEATE/OLEATE, HYDROGENATED POLYDECENE, ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL, PANTHENOL, PROPYLENE GLYCOL, HYDROGENATED DIDECENE, PHENOXYETHANOL, CAPRYLYL GLYCOL, BENTONITE, HYDROGENATED VEGETABLE OIL, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, XANTHAN GUM, PARFUM, TOCOPHERYL ACETATE, SODIUM HYDROXIDE, OLIVE OIL DECYL ESTERS, DISODIUM EDTA, CITRIC ACID, HYDRATED SILICA, LACTIC ACID, SQUALENE, CHLORELLA VULGARIS EXTRACT, MARIS SAL, CITRAL, COUMARIN, GERANIOL, HEXYL CINNAMAL, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, LIMONENE, LINALOOL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE

2.
    AQUA, ISOAMYL LAURATE, GLYCERIN, SQUALANE, SODIUM STEAROYL LACTYLATE, NIACINAMIDE, HYDROGENATED VEGETABLE OIL, CHLORELLA VULGARIS EXTRACT, PHENOXYETHANOL, CAFFEINE, CAPRYLYL GLYCOL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, POLYGONUM FAGOPYRUM SEED EXTRACT, TOCOPHERYL ACETATE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, XANTHAN GUM, PARFUM, SODIUM HYDROXIDE, DISODIUM EDTA, CITRAL, COUMARIN, GERANIOL, HEXYL CINNAMAL, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, LIMONENE, LINALOOL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE

Ти благодарам однапред.

3. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    Здраво @Biodevojka, би сакала ли да ми дадеш мислење за следнава декларација - слика во спојлер?
    20171218_210238.jpg
    Се работи за шампон од Bioblas кој е 2 во 1: против опаѓање на косата и против екстремно мастење.
    Видов нешто силикон во составот, но искрено тоа би ми било најмал проблем доколку другите состојки се ОК за зајакнување на коренот на влакното и намалување на себумот.
    Фала ти :)

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Најискрено не ми се допаѓа ниедна од двете декларации. Ако може да си кажам :)

Драга јас штом видам силикон не можам да ти препорачам шампон па било кој да е. Инаку за ефектот не бизнаела да ти кажам кај секого е различно. Само сметам дека прво нешто што треба да се избегнува во шампонот се токму силиконите. Поздрав.

На TheTetka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Диња

Диња Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    48

Прикачени фајлови:

6. RosePrincess

RosePrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    55
    @Biodevojka
    Ако може мислење за Hydro primer од Алверде.
    Aqua I Aloe Barbadensis Leaf Juice* I Alcohol* I Glycerin I Dehydroxanthan Gum I Salix Alba Bark Extract I Xylitylglucoside I Anhydroxylitol I Xylitol * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils

Пишува дека е одлична подлога за шминка, ама напротив пудрата се рони. И не дава посебна хидратација на кожата.

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    (y)
    Драга вака според декларацијата одлично би требало да хидрира. Можно е малку да те затега (доколку те затега( поради алое вера гелот, ама им и глицерин кој омекнува. Го немам лично пробано па не знам каков ефект дава, ама како декларација е чист. Можно е алкохолот да затега малку со оглед на тоа што е на трета позиција, ама индивидуално е. А дали се рони пминката не знам, како што реков не сум го пробала. Поздрав.

На Диња му/ѝ се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.638
    Допаѓања:
    106.672
    Може ли да ми кажеш нешто за составот на коректоров? @Biodevojka :)

Water (Aqua), Titanium Dioxide (CI 77891), Alcohol*, Lauryl Laurate, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil*, Myristyl Myristate, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Fragrance (Parfum)**, Glycine Soja (Soybean) Oil*, Glyceryl Stearate Citrate, Cetyl Alcohol, Iron Oxide (CI 77492), Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Argania Spinosa Kernel Oil*, Glycyrrhiza Glabra

9. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    @Biodevojka Би те замолила за мислење за шампонов, медицински е и за секојдневна употреба

Aqua, Decyl Glucoside, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, Propylene Glycol, Hydroxypropyl Oxidized Starch PG-Trimonium Chloride, Sodium Citrate, PEG-18 Glyceryl Oleate/Cocoate, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate

10. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka ако можеш да ми кажеш дали е ок шампонов (освен ПЕГ што има). И пишува дека е за сува коса, би требало да измие убаво и помрсна коса или слабо му е измивачкото дејство? Фала :)

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Glycerin | Cocamidopropyl Betaine | Sodium Chloride | Panthenol | Propylene Glycol | Argania Spinosa Kernel Oil | Parfum | Glycol Distearate | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | PEG-55 Propylene Glycol Oleate | Laureth-4 | Hydrolyzed Corn Protein | Hydrolyzed Soy Protein | Hydrolyzed Wheat Protein | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Phenoxyethanol | Citric Acid

11. TheTetka

TheTetka Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
  12. sorbet

sorbet Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    5.269
    Сметам дека ова е соодветна тема да го поставам прашањето.

@Biodevojka што е разликата меѓу шеа путерот на Институт органика и шеа путерот на Био Космос? Првиот е рафиниран а вториот сиров. Не ја знам разликата, ќе можеш ли да ми објасниш и дали можат на ист начин да се користат? Благодарам однапред :l:

На Biodevojka и carangigia им се допаѓа ова.
  13. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
  14. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    779
    Мислење за составот на мицеларната вода на корине ди фарме? инаку е на попуст во зегин 159 ден, 500 мл

Прикачени фајлови:

На xxAngelxx му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ivana 95

Ivana 95 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2016
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    9
    @Biodevojka што мислиш за овој состав на течната пудра bourjois air mat? 20171223_022816.png

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Еве ме бев малку зафатена и извинете не сум ги видела пораките. Ајде сега да одговорам на сите (се надевам нема да утнам некого).

Убав е. Поздрав(y)

Драга формулата е блага, не би требало да иритира. Можеле да ги избегнат ПЕГ, значи многу ми е тешко кога ќе видам убава формула и оп ПЕГ, ама сигурно ги ставиле за да ублажат уште повеќе. Не се висок број, така да оставам на тебе дали ќе го користиш или не. Поздрав

Измивачкото дејство му е доста добро, може и за помасна коса, со оглед што има сулфат како главен сурфактант. Убаво би измивал и не е агресивна формулата. И овде, да немаше ПЕГ ќе беше супер, ама што да им правиме, сите се запнале со тие ПЕГ!!! Поздрав

Драга овде има сѐ што јас прпорачувам да се избегнува, парафини, чера микрокристалина, ланолин, парабени, силикони. Дефинитивно не би ти ја препорачала, иако изборот и последниот збор е секако ваш. Поздрав

Одлично прашање, обожавам вакви прашања. Оној шеа путер на Органика е рафиниран (затоа е и бел) и е само за козметичка употреба, додека на Биокосмос е нерафиниран, односно сиров и мислам дека може и за внатрешна употреба. Да не згрешам ама на паковањето пишуваше и за внатрешна ако не се лажам. Провери сепак. Моментално го користам овој на Биокосмос за подготовка на козметика, има преубав мирис малку потежок ама мене не ми смета, го сакам. Поздрав

Драга според декларацијата не би рекла дека може за проблематично лице со акни, меѓутоа за лице на кое му е потребна хидратација и да е комбинирана кожа, може. Иако мора да кажам дека не е комплетно природна. Има бутилен гликол на доста висока позиција и има еден силикон кој не е многу присутен и најверојатно е ставен само поради убава структура на кремот. Меѓутоа сепак е присутен. Изборот е секако твој. Поздрав.

Драга оваа вода не е баш комплетно природна, Полоксамер 184 е еден вид на сурфактант кој има улога и на емулгатор, односно спојува вода со масло. Има една несекојдневна карактеристика а тоа е што на висока температура прави гел структура, а на ниска кога ќе се олади преминува пак во течност. Не е природен секако. Исто и ПЕГ не е природен. Секако дали ќе го користиш или не, зависи комплетно од тебе. Поздрав.
    На база на силикони за жал (facepalm)

Ако заборавив некој нека ме потсети, може не сум видела за да одговорам. Бацки до сите!!!

На marija_maca, carangigia, UnordinaryOne и 4 други им се допаѓа ова.
  17. TheTetka

TheTetka Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
    Драга оваа вода не е баш комплетно природна, Полоксамер 184 е еден вид на сурфактант кој има улога и на емулгатор, односно спојува вода со масло. Има една несекојдневна карактеристика а тоа е што на висока температура прави гел структура, а на ниска кога ќе се олади преминува пак во течност. Не е природен секако. Исто и ПЕГ не е природен. Секако дали ќе го користиш или не, зависи комплетно од тебе. Поздрав.

На база на силикони за жал (facepalm)

Ако заборавив некој нека ме потсети, може не сум видела за да одговорам. Бацки до сите!!![/QUOTE]

18. Flower27

Flower27 Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2012
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    4.180
    20171223_235221.jpg
    @Biodevojka ќе може ли мислење за кремава?:)

19. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka твое мислење за составот, станува збор за крема за лице и тело
    cien-1.jpg Благодарам однапред:)

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Исјрено не ми се допаѓа. Може многу подобро да најдеш. Кажи ми цена и возраст па да ти препорача нешто многу поприродно. Поздрав.

На Fillia и Flower27 им се допаѓа ова.