Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга сите можни силикони ги има...коктел!!! Дефинитивно не. Барем јас не би ја земала во никој случај, секако изборот е твој. Поздрав.

2. L.TheQueen

L.TheQueen Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    15
    • @Biodevojka дали овој тониран крем може да се користи како пудра за девојче од 15 години balea+getönte+tagespflege+(1).jpg 4010355236173-1020934_org.png

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
  4. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.670
    Допаѓања:
    45.358
    Здраво @Biodevojka . Читав на блогот вчера многу, и искрено се заинтересирав и сакав колку толку барем да почнам да користам поприродни производи. Моево прашање е околу косата. Го купив шампонот на Орзен со пиво, за сува коса, после долго време користење на тешки шампони како Глис, Лореал Елсев.. Мислам дека е рано за да го прокоментирам, ама за сега добро ми изгледа. Со шампонот заедно го земав и регенераторот Орзен, и како што кажав баш се заинтересирав околу декларацијата, за да видам дека во регенераторот има некои состојки кои стојат на листата за Не препорачливи. Дали ќе може мислење? Во ред е, или да барам нешто друго? (Исто така и шампонот го проверив но не најдов нешто лошо, се надевам сум во право)
    Ова е за регенераторот:
    Screenshot_20180115-192540.jpg
    Додека сум тука, имам дома и Глис спреј, полно шише, што го имам купено за резерва кога го користев и шампонот, за кое што мислам дека содржи силикони. Еве и за него
    Screenshot_20180115-192523.jpg
    И за крај, ја имам и маскава, исто така купена претходно, и не можам да разберам баш дали е во ред или не, па ако може и за неа мислење:
    Screenshot_20180115-192554.jpg
    Screenshot_20180115-192614.jpg
    Дали би можела да користам било кој од овие? Или пак кој е најмалку штетен, да го употребувам додека не купам нешто подобро?
    Однапред благодарам и се извинувам за долгиот пост. Многу сакам да ја средам косава и да ми живне малку. А воедно морам да кажам дека многу работи научив од блогот(y)

5. FromWonderland

FromWonderland Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2013
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    38
    Здраво @Biodevojka. Би сакала да те замолам ако можеш да ми кажеш нешто повеќе околу оваа декларација. Се работи за шампон за коса. Имам нормална накај сува коса. Досега користев алверде шампони но после миење неможам никако да ја исчешлам косата и покрај употреба на регенератор и маската од авокадо, па решив да сменам. Првпат го купувам овој шампон па сакам да знам дали е добар избор. Благодарам однапред.

Прикачени фајлови:

6. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.045
    Допаѓања:
    81.428
    @Luminary, сите производи имаат силикони. И шампонот мислам дека има.
    Шампонот и спрејот исто така имаат и нафтени деривати, кај маската не гледам, но речиси сум сигурна дека има силикони.

Ќе ти потврди и Биодевојка мислам, јас сум убедена дека можат да се најдат подобри продукти за коса.

И не сите шампони на Лореал Елсив се со штетни состојки. Имаат два со одлични и избалансирани формули - јас лично сум задоволна од зелениот со неколку видови на Глина, а знам дека Биодевојка го пофали и новиот арганин резист со подобрена формула.
    Не се целосно природни, но имаат убава формула.

Исто така, мој совет е да не се преминува веднаш од страндардна на природна козметика. Ниту кога се работи за кожа, ниту пак за коса.

Влакното мора да премине некој процес на „адаптација“ кон новата формула, па мислам дека подобро би било да се почне со некој шампон кој можеби не е 100% природен но има добра формула, да се потроши барем една доза од него и да се замени со органски после тоа.

Зборувам од моето искуство и споредувам - мене ова ми се покажа како најдобро решение, затоа што имав огромен проблем со третирањето на косата кога решив да ги баталам силиконите и другите неполезни состојки за косата и веднаш купив органски шампон. Поточно, веднаш преминав на Алверде и ми беше многу тешко за справување со косата, па решив да одам пополека.
    Постепено е подобро.

На Biodevojka и Luminary им се допаѓа ова.
  7. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Девојки, не знам дали е најсоодветна темата, но сепак ќе прашам.

Дали би можеле да ми дадете препораки за шампони за коса на природна база кои се купуваат во локални маркети и аптеки по поволна цена, а се квалитетни?

8. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.670
    Допаѓања:
    45.358
    Благодарам на мислењето @Mishela .
    Првата слика е од регенератор инаку, не е од шампонот. Имаше Биодевојка статија за лоши состојки, и според тоа, во шампонот не најдов ни едно од тие, па веројатно е во ред. :D
    Инаку да, се согласувам со тоа дека не треба веднаш да се премине на природно. Затоа се обидов со шампонот барем да почнам. :D

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.045
    Допаѓања:
    81.428
    Шампонот на Гарниер со 6 билки, тој има природен состав и го има во секоја аптека и маркет. Супер е , сум го користела и јас.

@Luminary, без разлика, има нафтени деривати (PEG), а мислам дека гледам и силикони. Ќе ти пише Биодевојка секако, иако знам дека после забележано ПЕГ секогаш кажувала дека составот не е најсјаен. :)

На Biodevojka и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  10. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.670
    Допаѓања:
    45.358
    Доколку мислиш на регенераторот од 1ва слика, тогаш и јас мислам дека има и силикони. Јас се залетав по регенераторот, мислев ако шампонот е ок, дека и тој ќе биде, ама изгледа сум утнала. Ти благодарам сепак. :hug:
    Инаку ова е шампонот, секако и за него добро би ми дошло мислење :)
    Screenshot_20180115-203221.jpg

Последна измена: 15 јануари 2018
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, благодарам многу. Што се однесува до сликите сите три имаат несакани состојки. Првите два имаат силикони, во маската има телен парафин...Доколку си портошила многу пари и не сакаш да ги фрлиш дотроши ги, ама џабе е шампонот без силикони ако регенераторот или спрејот имаат. Регенераторот користи го како омекнувач за алишта во машина а маската за полираер на нешто...

Потоа како што ти кажа Мишела постепено премини, најнапред силикони и нафтени деривати, после други состојки и.т.н. Важно е да не и правиш стрес на косата и да не се откажеш. ПОздрав.

Здраво драга, како главен сурфактант има SLES односно негов роднина Sodium Coceh Sulfate кој врти сучи има слично дејство. Убаво е избалансиран и формулата не е агресивна. Има убави состојки, и има поликватерниум 10 кој не е силикон туку кондиционатор. Нешто што е ок е фактот што ставиле магнезиум за да го намалат потенцијалното алергенско дејство на конзервансот. Не е комплетно природен секако, ама не ми изгледа лош. Како преоден шампон кон органските е одличен. Поздрав.

Ќе те земам за асистентка :*.

Мила ако може да ти кажам една марка Ома Гертруде ја има во Тинекс ако не се лажам. Следна недела ќе рецензирам нешто. Имаат убави шампони и тоа од 50 мл. огромни пакувања и на природна база се. Ако не ти се брза почекај ме да ги истестирам. Поздрав.

Има силикон циклопенасилоксан...:(

Шампонов нема силикони има ПЕГ... те преплашивме со сите силикони во претходните производи. Ајде да не претерам, овој користи го како производ за пточистување на косата, иако јас ПЕГ не ги сакам, следниот ќе биде без ПЕГ. Како што рековме постепено е подобро, па нека биде и шампон со ПЕГ како преодно отколку да се откажеш уште по две недели. Меутоа не користи ношто од другите производи на силиконска база, затоа што нема да ја прочистиш косата од силикони. Поздрав.

Последна измена: 15 јануари 2018
    На Mishela, Nigredo Odor, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. FromWonderland

FromWonderland Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2013
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    38

Благодарам на одговорот@Biodevojka . Инаку се работо за insight шампонот(лево)

13. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    3.857
    Avene-Cleanance-Gel-Soapless-Cleanser-Review-ingredients.jpg
    @Biodevojka ќе те замолам и за ова малку помош, се работи за гел за лице за чувствителна кожа. :)

14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.744
    Допаѓања:
    107.176
    @Biodevojka би сакала да ми кажеш мислење околу следниве два производа. Првиот состав е масло за тело , а вториот лосион за лице. Лосионот го имам користено порано , но сакам сега да те прашам за состојките пред купам. Има некои PEG , а ме буни што на шишето пишува 98% природно :?:

isopropyl isostearate, macadamia ternifolia seed oil, dicaprylyl ether, coco-caprylate/caprate, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, corylus avellana (hazel) seed oil, mica, camellia oleifera seed oil, silica, parfum/fragrance, tocopherol, ci 77891/titanium dioxide, borago officinalis seed oil, olea europaea (olive) fruit oil, ci 77491/iron oxides, helianthus annuus (sunflower) seed oil, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, hypericum perforatum flower/leaf/stem extract, solanum

Aqua**, Alcohol denat., PPG-26-Buteth-26, Capryloyl Glycine, Panthenol, Aqua, Allantoin, Glycerin, Propolis, Citrus Aurantifolia Fruit Extract, Tocopheryl Acetate, Juniperus Communis Oil, Melaleuca Alternifolia Oil*, Citrus Medica Limonum Peel Oil*, Camelia Sinensis Leaf*, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Butylene Glycol, Parfum, Sodium Hydroxide, Sodium Phytate, Alcohol, Citric Acid, Limonene, Hexyl Cinnamal, Linalool

edit- плус и мислење за маскава за лице ако може :)

Helianthus Annuus Hybrid Oil*, Glycerin, Polyglyceryl-10 Oleate, Kaolin, Cetearyl Alcohol, Aqua, Cera Alba*, Titanium Dioxide, Tocopherol, Hippophae Rhamnoides Fruit Oil*, Pinus Sibirica Seed OilWH*, Salvia Sclarea Oil*, Rhodiola Rosea Root Extract WH*, Flavocetraria Nivalis ExtractWH*, Aluminium Hydroxide, Sodium Lauroyl Glutamate, Lysine, Magnesium Chloride, Parfum, Limonene.

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, гелов не е агресивен убаво е избалансиран, ама не е природен. Како згуснувач на пример е користен Ceteareth-60 Myristyl Glycol кој има дури 60 моли на етилен оксид (нафтен дериват). Исто така има и PEG 40 кој служи како солубизирач (растворач) на мирисот во производот. Не знам одбери ти самата. Сигурно постојат и многу поприродни варијанти, меѓутоа доколку ти одговара што да ти кажам, користи го. Поздрав.

Здраво драга маслото за тело не е скроз природно ама ок е.

Она второт за лице можеби има природно само двете состојки кои мене не ми се допаѓаат се: PPG-26-Buteth-26 и PEG-40 Hydrogenated Castor Oil. Првата не ја познавам доволно додека втората ја користат како солубилизатор (растворувач) на парфем во производот. Да ти објаснам, јас кога правам на пример тоници за лице со цел да ги спојам етеричните масла со водата (кои инау не би се споиле) користам солубол кој е еден вид на природен растворувач или спојувач не знам како да го преведам и содржи: Glycerin, Cocos nucifera extract, Lecithin, Maltodextrin, Acacia gum, Tocopherol, Ascorbic acid, Rosmarinus officinalis extract., значи е на природна база. Ова ПЕГ ја има истата функција ама синтетичко е а и башка третирано со етилен оксид кој е нафтен дериват. Вака целокупно како производ не ме воодушевува.

Маската е ок, убавка ми изгледа вака од декларацијата.

Поздрав.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.744
    Допаѓања:
    107.176

Благодарам. Да ти кажам маслото е на Nuxe,ова е тоа со светки внатре, а пред година те имав прашувано за тоа обичното а изгледа составот е различен баш и двете ќе ги споредам.
    Тогаш ќе земам некој лосион на Лавера тие се барем природни

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ах епа баш убаво. Единствена синтетичка состојка е исопропил кој е на почетокот на листата. Другите масла ми изгледаат ок. Ти велам не е природно ама не е лошо. Баш ме интересира, спореди ги и кажи ми. Башка има и витамин Е како токоферол...браво!!!

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    @Biodevojka ако може збор два за производите, те пратам долго време и делумно знам кои штетни состојки да ги избегнувам, но сакам дополнително да се осигурам :wasntme: (Се извинувам за долгиот пост)

Гел за туширање:
    Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate, Lauric Acid, Sodium Lauroyl Glycinate, Sodium Lauroyl Isethionate, Hydrogenated Soybean Oil, Sodium chloride, Helianthus Annuus Seed Oil, Hydrated Silica, Glycerin, Parfum, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Stearic Acid, Palmitic Acid, Sodium Isethionate, Citric acid, Sodium hydroxide, BHT, Tetrasodium EDTA, Butylene Glycol, DMDM Hydantoin, Sodium benzoate, Iodopropynyl Butylcarbamate, Zinc Oxide, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, CI 74160

Масло за тело и коса:
    CANOLA OIL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, ISOPROPYL PALMITATE, PEG-40 SORBITAN PEROLEATE, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, PARFUM, AQUA, LIMONENE, TOCOPHERYL ACETATE, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, ZINGIBER OFFICINALE ROOT EXTRACT, ISOPROPYL MYRISTATE, LINALOOL, COCOS NUCIFERA OIL, EUGENOL, CITRAL, PHENOXYETHANOL, FURCELLARIA LUMBRICALIS EXTRACT, CITRIC ACID, BHT

Масло против акни:
    ISOPROPYL MYRISTATE, ALCOHOL DENAT., ETHYLHEXYL STEARATE, MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL, AQUA, LIMONENE

Крем за околу очи: (Конкретно за овај производ ме интересира дали има анти ејџ состојки, или може и за млада кожа да се користи)
    AQUA, GLYCERIN, BENTONITE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, COCOS NUCIFERA OIL, ISOPROPYL MYRISTATE, TAPIOCA STARCH, CETEARYL GLUCOSIDE, SORBITAN OLIVATE, GLYCERYL CAPRYLATE, CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL, VACCINIUM VITIS-IDAEA SEED OIL, STEARIC ACID, PHENETHYL ALCOHOL, PALMITIC ACID, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE, HIPPOPHAE RHAMNOIDES SEED OIL, MALTODEXTRIN, QUARTZ, SIGESBECKIA ORIENTALIS EXTRACT, SODIUM CARBONATE, ARACHIDIC ACID, LAURIC ACID, MYRISTIC ACID, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Гел за туширање:
    Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate, Lauric Acid, Sodium Lauroyl Glycinate, Sodium Lauroyl Isethionate, Hydrogenated Soybean Oil, Sodium chloride, Helianthus Annuus Seed Oil, Hydrated Silica, Glycerin, Parfum, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Stearic Acid, Palmitic Acid, Sodium Isethionate, Citric acid, Sodium hydroxide, BHT, Tetrasodium EDTA, Butylene Glycol, DMDM Hydantoin, Sodium benzoate, Iodopropynyl Butylcarbamate, Zinc Oxide, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, CI 74160

Формулата е убава, во смисла не е агресивна...штета за BHT според мене е најлошата работа што можеле да ја стават!!!

Масло за тело и коса:
    CANOLA OIL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, ISOPROPYL PALMITATE, PEG-40 SORBITAN PEROLEATE, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, PARFUM, AQUA, LIMONENE, TOCOPHERYL ACETATE, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, ZINGIBER OFFICINALE ROOT EXTRACT, ISOPROPYL MYRISTATE, LINALOOL, COCOS NUCIFERA OIL, EUGENOL, CITRAL, PHENOXYETHANOL, FURCELLARIA LUMBRICALIS EXTRACT, CITRIC ACID, BHT

Значи можев да му прогледам низ прсти на PEG-40 SORBITAN PEROLEATE ќе замижев ама BHT не...навистина не...

Масло против акни:
    ISOPROPYL MYRISTATE, ALCOHOL DENAT., ETHYLHEXYL STEARATE, MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL, AQUA, LIMONENE

Мила зошто не си го направиш сама ова масло? Наместо ISOPROPYL MYRISTATE кое е синтетичко земи масло од јојоба и додади MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL, односно етерично масло од чајно дрво...Полесно и поприродно амин!!!

Крем за околу очи: (Конкретно за овај производ ме интересира дали има анти ејџ состојки, или може и за млада кожа да се користи)
    AQUA, GLYCERIN, BENTONITE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, COCOS NUCIFERA OIL, ISOPROPYL MYRISTATE, TAPIOCA STARCH, CETEARYL GLUCOSIDE, SORBITAN OLIVATE, GLYCERYL CAPRYLATE, CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL, VACCINIUM VITIS-IDAEA SEED OIL, STEARIC ACID, PHENETHYL ALCOHOL, PALMITIC ACID, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE, HIPPOPHAE RHAMNOIDES SEED OIL, MALTODEXTRIN, QUARTZ, SIGESBECKIA ORIENTALIS EXTRACT, SODIUM CARBONATE, ARACHIDIC ACID, LAURIC ACID, MYRISTIC ACID, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT

Единствен производ што ми изгледа прифатлив од сите кои ги постираше е овој. Нема некои специфични анти ејџ состојки. Поздрав.

На Zivyle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.407
    Допаѓања:
    287.129
    @Biodevojka
    Уште еден серум. Иста фирма е како предходниот кој го објавив, витамин ц, само овој е за хидратација и анти ејџ.
    IMG_0834.PNG

И може препорака за дневна и ноќна крема?
    Лицево ми е заситено од Др.Хаушка, Клиник, Шишеидо, Артемис... имам пробано и неколку од Дм а последно имав од Еубос( според тебе беше ок составот)...

Барам нешто "ново".
    За многу осетлива и сува кожа, со анти ејџ ефект. Отворена за секаков предлог, слободно и со повисока цена.