Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга станува збор за гел со хијалуронска киселина, меѓутоа не е чист, односно има и други состојки. Процентот на хијалуронска е мал според мене помалку од 1%. Меѓутоа не е лош како состав, Хидратација дава и тоа огромна. Јас моментално користам гел од хијалуронска 1% чист концентриран и одлично хидрира за преку ден го ставам само него со течна пудра одозгора. За навечер го ставам прво гелот, чекам да се впие па потоа кремот кој го направив со салицилна киселина. За дневен и ноќен крем ти потсети ме живееше во Германија или Автрија така? Да знам што да ти препорачам. Поздрав.

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.300
    Германија.
    А кој гел го користиш ти?

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Јас го правам сама...со хидролат од лаванда или друг хидролат, хијалуронска во прав и конзерванс...

@danichap Benecos има една крема за лице многу убава за сува кожа и мислам дека некаде е 3 евра (барем во Италија кај тебе уште помалку оти е германска марка), потоа Dr.Sheller линијата со арган и онаа со роза (можеби има и други кај тебе за сува кожа). Еве пробај да најдеш нешто од овие две...ако видиш некоја интересна марка, постирај декларација па ќе ти кажам.

Последна измена: 19 јануари 2018
    На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  4. carangigia

carangigia Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    6.652
    @Biodevojka може да ми кажеш мислење за декларацијата на три производа (шампон, маска за коса и сапун за тело) :) Благодарам однапред :*

Ingredients за шампон за коса

Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Cocamidopropyl, Betaine, Glycerin, Lauryl Glucoside, Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract*, Triticum Vulgare Germ Oil*, Sodium Chloride, Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Tocopherol, Citric Acid, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Limonene
    *issued from organic agriculture

Ingredients за маска за коса
    Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Distearoylethyl Dimonium Chloride, Cocos Nucifera Oil, Olea Europaea Fruit Oil*, Vitis Vinifera Seed Oil*, Hydrolyzed Wheat Protein, Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride, Tocopherol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Parfum, CI 77288, CI 77492
    * issued from organic agriculture

Ingredients за сапун за тело
    Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Aqua and Glycerin, Sodium Sesameseedate, Sodium Sunflowerate, Caprae Lac, Cinnamomum Zeylanicum Leaf Oil, Carum Carvi Fruit Oil, Rosmarinus Officianalis Leaf Oil, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil. Cupressus Sempervirens Leaf Oil, Cinnamomum Zeylanicum Leaf, Carum Carvi Fruit, Papaver Somniferum Seed, d-Limonene, Eugenol, Linalool

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга зелено светло за сите три производи. Како декларација се добри, за ефектот ти ќе ни кажеш!!!

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  6. carangigia

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    6.652
    Супер баш ме израдува :) Шампонот и маската се Oma gertrude (ги купив од Cosmo), а првпат ги приметив на фб страната на Institute Organica. Шампонот за коса го користам околу еден месец и сум презадоволна. Косата воопшто не ми опаѓа, а и помалце ми се мрси. За маската за коса имам поделено мислење, малце потешко се чешла косата после бањање.
    Сапунот за тело е Hedera Vita (го има во ДМ) од оваа марка во ДМ имам приметено повеќе видови на сапуни, путер за тело и антицелулитен гел.
    Кога си во можност пробај ги, па очекувам твоја статија на блогот. :)

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.010
    Допаѓања:
    81.347
    Пробај ги сапуните Хедера Вита и за лице ако ти се допаѓа тој за тело.
    Одлични се, јас се изненадив, а баш споделив декларација пред неколку месеци - има зелено светло од Биодевојка. :)

Имам домашно приготвен сапун па го споредив со тој од Хедера Вита и исти се, баш како домашен сапун е и тој.
    Има повеќе видови, јас го имам тој со жалфија но во план ми е да пробам и други. :)

На carangigia и Biodevojka им се допаѓа ова.
  8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, да ти кажам најискрено ома гертруде ќе ги тестирам следна недела...во план ми се!!! И статија ќе спремам!!! За Хедера вита здравје следен пат ќе земам нешто за да истестирам. Поздрав и фала на инфо!!!

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. carangigia

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    6.652
    Фала на предлогот, ќе пробам. :)Дали имаат Hedera Vita специјално сапуни за лице или ти го користиш тој што е наменет за тело? Колку често го миеш лицето со сапунот?

Јас го имам пробано сапунот Hedera Vita до 30% млеко, Hedera Vita од мед, а сега го користам Hedera Vita од цимет. Од овие три најмногу сум задоволна од сапунот со цимет. Преубаво мириса, меѓутоа текстурата му е груба (во составот има ким па малку гребе при користење). Наменет е за циркулација и против целулит. Мене кожата ми е сува посебно зимно време, а овој сапун е одличен за таа намена :)

10. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.010
    Допаѓања:
    81.347
    Да, имаат посебни сапуни за лице. Помали се од оние за тело и си пишува на кутивчето дека се наменети за миење лице.
    Мојот (за проблематична масна кожа, со жалфија) го купив мислам 65 денари на некоја неделна акција.
    Мириса прекрасно на билки, некој ментол-мирис и има покрупни (но нежни се на кожата) гранули за пилинг.
    Не пени многу, но кога ќе се навлажни станува кремаст и имаш чувство како да го миеш лицето со некој гел.
    Ја затега кожата, но не ја суши. Исто така убаво чисти остатоци од шминка.
    Одличен е, јас откако ја потрошив пената за лице од Балеа во плаво пакување го користам сапунов наутро и навечер.
    Навистина го препорачувам, вреди да се купи.

Има за секој тип на кожа - само со козјо млеко мислам за нормална кожа така некако, па са осетлива со невен, мојов и уште неколку други. Како и да е, моето искуство е ептен позитивно.
    Ќе напишам деновиве поопширно во некоја од темите. :)

На xxAngelxx и carangigia им се допаѓа ова.
  11. MsMayaM

MsMayaM Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    128
    @Biodevojka може ли да ми кажеш мислење за следниве состојките на лосион за тело:

Аqua, mineral oil, glycerin, glyceryl stearate, petrolatum, stearic acid, dimethicone, peg-10 stearate, parfum, phenoxyethanol, carbomer, methylparaben, cetyl alcohol, disodium edta, potassium hydroxide, olea eurupea olive fruit oil, prunus amygdalus dulcis oil.

Фала ти :)

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, базата е минерално масло кое е нафтен дериват, во комбинација со петролатум кој е нафтен дериват...во комбинација со диментикон кој е силикон...и плус парабен. Сѐ што не треба има...Поздрав.

На MsMayaM му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.967
    @Biodevojka , сакам да те прашам за козметиката Хималаја.
    http://www.himalayaherbals.com
    Веќе користам неколку продукти (крема, паста за заби, пена за лице) и сум задоволна. Важи за природна козметика, а има убави и прифатливи цени.
    Дали можеш да ми кажеш мислење?
    Еве и состав од кремата
    Screenshot_2018-01-20-15-49-48.png
    Благодарам.

На EMMA EMILY му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, вака од декларацијава не можам ништо да ти кажам, затоа што почнале од екстракти и кажуваат проценти. Ја нема комплетната формула каде прво е водата, па после дригуте состојки. Ќе се обидам да најдам нешто јас на интернет како декларација ако имаат сајт со состојки и ќе ти пишам. Поздрав.

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MsMayaM

MsMayaM Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    128
    @Biodevojka Овие Тианде ги следам на инстаграм, се декларираат како 100% органска козметика, но гледам има дел од "несаканите" состојки. Дали си запознаена со овие, и што препорачуваш?

И уште нешто :) никако не можам да си погодам крема за лице. На самиот нос, кожата ми се лупи, а околу носот ми е малку мрсна. Читав претходни твои постови, супер имаш објаснето, ама искрено не можам со телефон да идам у продавница и на секој производ да читам декларација и да гледам дал го има или го нема тоа шо не треба:) па ако можеш да ми посочиш што би било најдобро... Фала ти многу :)

Прикачени фајлови:

16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.967
    Ич не приметив оти таа претходната е само билки :). Еве, најдов од кремот друга:

Water (aqua), caprylic/capric, triglyceride, isopropyl myristate, aloe barbadensis leaf juice, lens esculenta (lentil) seed extract, glyceryl stearate SE, ricinus communis (castor) seed oil and hydrogenated castor oil, cetearyl alcohol, cetyl alcohol, sorbitan stearate and sucrose cocoate, glycerin, sodium cetearyl sulfate, phenoxyethanol, glycyrrhiza glabra (licorice) root extract, dimethicone, vitis vinifera (grape) fruit extract, fragrance, citrus limon (lemon) peel extract, sodium benzoate, carbomer, disodium edta, sodium hydroxide.

Ова е од серум, Derma E
    Purified water, caprylic/capric triglyceride (plant derived), glycerin (vegetable derived), macadamia ternifolia (macadamia) seed oil, cetyl alcohol (plant derived), cetearyl alcohol (plant derived) ceteareth 20, dimethyl MEA (DMAE), thioctic (alpha lipoic) acid, ascorbyl palmitate (vitamin C ester), equisetum arvense (horsetail) extract, aesculus hippocastanum (horse chestnut) seed extract, panthenol (provitamin B5), cymbopogon shoenanthus (lemon grass) extract, organic chamomilla recutita (matricaria) flower extract*, ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer (aristoflex), xanthan gum, dimethicone, titanium dioxide, potassium sorbate, potassium sorbate, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, fragrance.

17. TheTetka

TheTetka Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
    Здраво @Biodevojka ќе може да ми кажеш дали се ок овие продукти?

1. 2369774_hd_1.jpg
    • Ingredients: Aqua, Kaolin, Glycerin, Alcohol Denat., Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Butyrospermum Parkii Butter, Magnolia Officinalis Bark Extract, Glyceryl Glucoside, Xanthan Gum, Potassium Cetyl Phosphate, Hydrogenated Palm Glycerides, Dimethicone, Trisodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Citronellol, Alpha-Isomethyl Ionone, Limonene, Parfum, CI 77891, CI 42090

2. e3600540676580.jpg

Ingredients:
    Aqua /Water, Kaolin, Glycerin, Butylene Glycol, Zea Mays Starch/ Corn Starch, CI 77891/Titanium Dioxide, Decyl Glucoside, Polyethylene, Sodium Laureth Sulfate, Chondrus Crispus (Carrageenan), PEG-7 Glyceryl Cocoate, Benzyl Salicylate, CI 42090/Blue 1 Lake, Eucalyptus Globulus Extract/ Eucalyptus Globulus Leaf Extract, Limonene, Linalool, Menthol, Phenoxyethanol, Propylene Glycol, Pumice, Salicylic Acid, Smithsonite/Smithsonite Extract, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA, Xanthan Gum, Zinc Gluconate, Parfum /Fragrance, (F.I.L. B43449/1).

Ако не се, тогаш што препорачуваш да се купи? (за нормална, т.е. комбинирана кожа)

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремов содржи парабени и ПЕГ 400 така да не е комплетно природен. Интересна е формулата како идеа и баш ја гледав знаеш дека не е комплицирана да се произведе???

За крем за лице кажи ми колку години и до која цена може да ти предложам? Поздрав.

Првата е дефинитивно подобра од втората, штета за силиконот, диметикон во првата (иако е во многу мал процент, сигурно за да ја подобрат структурата на кремот).Поздрав.

Мене и двата не ми се допаѓаат, меѓутоа ако треба да бирам тогаш вториот барем нема парабени и ми изгледа подобар. Кажи ми за каква кожа сакаш производ за измивање и до која цена? Поздрав.

На MsMayaM, TheTetka и Emy867 им се допаѓа ова.
  19. TheTetka

TheTetka Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
    @Biodevojka за нормална, комбинирана кожа.
    За цена не е важно која ќе е.

п.с. И друго сакам да ги замолам членките доколку не им е тешко да постираат и слика од самиот производ за чијшто состав прашуваат па така веднаш би знаеле за кој продукт се работи без дополнително да се препрашува.
    Така кога се пишува само составот ништо плус не ни дава инфо за кој производ се работи освен дека е ок или не е за користење.

20. MsMayaM

MsMayaM Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    128
    @Biodevojka за 25год. и цена до 1000 ден. :)

Иначе оваа крема и ја дале на мајка ми, била на некоја промоција за душеци, јоргани...и кремава гратис ја давале. А во аптека коштала 2400 и ќе ја имало од февруари во продажба. Мириса и изгледа како павловичева. Сестра ми имаше акни и после една недела интензивно мачкање само на местото, и ги снема. Ама па многу е мала, 50мл. а мн скапа.. :/

Прикачени фајлови: