Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга за комбинирана кожа на пример како поевтина варијанта ја имаш пената на Балеа во сина опаковка. Прекрасна е а цената е смешна околу 120 мкд. После имаш на логона еден многу убав гел за миење со нане, цената некаде околу 900 или 1000 мкд. Кој и да одбереш нема да погрешиш.

Што се однесува до слики или декларации јас ги имам замолено членките да не постираат име на производ, затоа што имав ситуации каде ме обвинуваа дека јас имам против одредена козметичка линија. Затоа замолив декларации без име, па после нека пишат име на производот, откако ќе го кажам своето мислење. Поздрав.

Драга декларацијава е многу мала оддалеку ја имаш сликано ништо не можам да видам...За крем ќе подразмислам и ќе ти пишам. Поздрав.

2. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    За сапунов со жалфија потврдувам и јас, го користам веќе три месеци.

На carangigia и Mishela им се допаѓа ова.
  3. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka кое е твоето мислење за хемиските ексфолијатори? Се врзуваат за протеините од мртвите клетки и мене ми се покажале далеку понежни од физичките. Не знам дали ги има кај нас па еве една декларација од еден порано што го имам користено. Освен ПЕГ не сум сигурна дали има нешто друго штетно.

Water 75.55%, Glycerin 14.5%, Peg 5 Glyceryl Triisostearate 4.25%, Alkyl(C=10-14)benzyl trimethyl ammonium chloride 3.5%, Carbomer 1.25%, Hyaluroinc Acid .25%, Disodium EDTA .05%, PEG 40 Hydrogenated castor oil PCA Isosteaerate .15%, DMDM Hydantoin .05%, Iodopropynyl Butylcarbamate .10%, Diazolidinyl Urea .10%

Вториов е нешто слично, само делумно е и физички ексфолијатор

Natural (Sugar) Sucrose, Organic Potassium Cocoate (Saponified Coconut Oil), Organic Oryza Sativa (Rice) Powder, Cymbopogon Flexuosus (Lemongrass) Oil, Avena Sativa (Colloidal Oat) L., Poaceae, Citrus Aurantium Dulcis (Sweet Orange) Peel Extract, Squalane (From Olive Oil), Calming Complexion Complex (Chamomilla Recutita (Chamomile) Flower/Leaf Extract, Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Extract), Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Organic Ascophyllum Nodosum (Seaweed) Extract, 100% Pure (Fragrance) Essential Oils, Limonene*, Citral*.
    *Components of 100% Pure Steam-Distilled Essential Oils. 17% Certified Organic Ingredients

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, јас лично хемиски ексфолијатори (купечки) немам користено. Ако направам нешто тоа се маски со овошје кои имаат ефект на хемиски пилинг или млеко. Користам моментално тоник со салицилна и крем со салицилна кои ги направив сама, меѓутоа не можам да ги класифицирам како хемиски ексфолијатори иако тоа го прават постепено, сепак процентот на салицилна е 1,5%.

Што се однесува до производиве, првиот не ми се допаѓа воопшто поради DMDM Hydantoin кој е потенцијален испуштач на формалдехид. Се обидувам да сфатам како е направен според декларацијата, меѓутоа со оглед на то што на пример Alkyl(C=10-14)benzyl trimethyl ammonium chloride никогаш ја немам сретнато како состојка не би знаела да ти кажам нешто повеќе. А нема ни информации за состојката освен тоа дека е сигурна хемикалија (на интернет ја дава како safe chemical).

Вториов гледам дека содржи Potassium Cocoate (Saponified Coconut Oil) кое се добива со сапунифицирање на маслото од кокос (како кога се прави сапун). Ова не може да биде хемиски пилинг затоа што е сапунифицирана базата. Според мене е физички (има шеќер). Да не пени случајно, односно прави пена во рацете? Секако содржи и цитрусни масла и етерични масла, меѓутоа вака според декларација повеќе ми изгледа како физички пилинг-сапун (можеби грешам). Сепак според мене помеѓу двата, овој вториов е подобар.

Поздрав.

Последна измена: 22 јануари 2018
    На marija_maca и koritsaki им се допаѓа ова.
  5. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46

Да да, вториов се пени, се води како cleansing exfoliator. Првиот по текстура е гел па при користење се собираат како топчиња од мртвите клетки па се измива. При крај ми е ептен и ќе го дотрошам, па ќе се префрлам на нешто поприродно. Како и да е, фала ти :)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.637
    Допаѓања:
    106.671
    @Biodevojka да те прашам , што мислиш за овие две пудри? Првата е во прав а втората камена. Која повеќе би одговарала на мојата мрсна кожа? Н е енаведено на производите за каква кожа се

Manihot Utilissima (Tapioca) Starch, Silk (Serica) Powder, Mica, Diatomaceous Earth (Solum Diatomeae), Anthyllis Vulneraria Extract, Hydrated Silica, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Bark/Leaf Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Fragrance (Parfum)*, Limonene*, Linalool*, Citronellol*, Geraniol*, Coumarin*, Citral*, Benzyl Benzoate*, Farnesol*, Eugenol*, Benzyl Salicylate*, Silica, Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499).

Talc, Mica, Silk (Serica) Powder, Diatomaceous Earth (Solum Diatomeae), Magnesium Stearate, Caprylic/Capric Triglyceride, Anthyllis Vulneraria Extract, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Bark/Leaf Extract, Silica, Camellia Sinensis Leaf Extract, Fragrance (Parfum)*, Limonene*, Citronellol*, Linalool*, Geraniol*, Benzyl Benzoate*, Benzyl Salicylate*, Farnesol*, Citral*, Coumarin*, Eugenol*, Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499), Titanium Dioxide (CI 77891).

7. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    227
    Мислам дека беше 439 денари.
    Пиши ако го пробуваш, јас планирам да го земам. :)

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга според составот првата има поголема апсорбирачка моќ, односно го собира вишокот на себум. Нишестетео има поголема апсорбирачка моќ од талкот кој е на прва позиција во втората пудра. Инаку и двете се убави како состав, за тоа нема збор, ама за намената за која ти се потребни, дефинитивно првата е поадекватна за масна кожа. Поздрав.

п.с. ми даде идеја за статија, како да ги препознавате пудрите во прав и камените пудри...те обожавам!!! :)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fairytale88

Fairytale88 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    @Biodevojka дали може да ми ја објасниш декларацијата на овие два производи од иста линија. Ти благодарам многу. -375715101-1931606765.jpg -18957819781703151894.jpg

10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.637
    Допаѓања:
    106.671
    @Biodevojka ти благодарам многу!! :l: да може да направиш статија таква зашто да не :) инаку пудриве се на др.Хаушка , најдов од каде можам да ги порачам (во Македонија а еве и овде во Грција не ги најдов ) па се мислев која би била по идеална за мене. :)

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга мене лично и двата не ми се допаѓаат (мое лично миселње). Доколку се мислиш еве вториов е за нијанса подобар, барем според мене. Доста се хемиски имаат пропилен гликол на висока позиција кој го разградува заштитниот филм на кожата и дозволува полесно да пенетрираат сите состојки во козметичкиот производ. Изборот е секако твој.

Јухууууууууууууууууууууу јас ја користам онаа во прав и верувај ми ФАНТАСТИЧНА Е!!!! И нема рамна. Дава толку свиленкаст изглед на кожата и навистина мат ефект. Да ти кажам меркам еден кармин на Др. Хаушка чекам само да го стават на 20% попуст еве оваа боја (можеби сум офтема :))))sorry...

На Fairytale88, koritsaki и carangigia им се допаѓа ова.
  12. dc15

dc15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    33
    Me интересира за состојките на гелов од балеа за чистење лице [​IMG]

Посебно за Sodium c14-16 olefin sulfonate, sodium dydroxide и sodiu benzoate, читам дека не се сулфати но сепак да не се штетни за кожата, @Biodevojka или некој друг?

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга c14-16 olefin sulfonate е сурфактант кој во најголем број на случаи се добива од нафтата. Секаде каде што ќе го видиш суфиксот fin (olefin) во скоро 90% случаеви станува збор за нафтен дериват. Меѓутоа од друга страна пак и СЛЕС има процент на нафтен дериват (овде го нема секако, само за споредба ти го давам). Sodium benzoate е кознерванс во овој случај во комбинација со феноксиетаолот. Поздрав.

14. dc15

dc15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    33
    Дали е во ред да се користи гелот или штетни се нафтените деривати кога станува збор за лице тоа ме интересираше? Фала за стручниот одговор

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.783
    IMG_20180124_090832.jpg
    @Biodevojka ја бива ли?
    Ако не можеш да ја прочиташ, да ја препишам.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга не можам да ти кажам дали нешто да користиш или не. Можам да ти кажам дека не се во склад со мојата филозофија, и јас кога би бирала за себе би одбрала несто многу поприродно на пример од Алверде. Поздрав.

Здраво драга, нема потреба да ја препишуваш. Одличен е прозводов, го имам видено. Поздрав.

На carangigia, dc15 и Annath им се допаѓа ова.
  17. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    3.855
    @Biodevojka знам дека претерав со прашања, но само уште за ова еден совет, дали е во ред пудрава за осетлива кожа.
    IMG_20180124_205436.png

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Пудра на Deborah без силикони!!! Браво чекор напред. Штета за хемискиот филтер ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE...штета!!! Јас само поради хемискиот филтер би ти рекла не,...ама изборот сепак е твој. Како производ би требало да биде многу лесна и да не масти (барем според декларацијата). Дали е добра за чувствителна кожа не би знаела, зависи од кожа до кожа. Поздрав.

19. Zivyle

Zivyle Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    530
    Да ти кажам само дека ја имам истата пудра, и јас се излажав за состојките, но од кога ја зедов дома и видов имаше течен парафин во составот. Ќе сликам кога ќе одам дома. Ја пробав по некој ден и буквално за ништо не ја бива. Како трошки да ставаш на лице :sweat: Не знам која е поентата со производите. Истата маскара донесена од Австралија, во која бев заљубена, кога ја зедов од овде беше ужас, како да е скроз 3та маскара.

На sofija014 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    227
    @Biodevojka те молам кажи ми мислење за следниве производи

Серум
    IMG_20180126_193754.png