Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Прва добра работа е што нема силикони :music::music::music:

Втора добра работа е што формулата не е агресивна :sun::sun::sun: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride избалансирана е со бетаинот па после солта

Не е комплетно природен има нафтени деривати ПЕГ, потоа има ланолин алкохол, а јас баш и не скокам од радост кај ланолинот, меѓутоа не е многу страшно. Има поликватерниум кој не е силикон, кондиционатор е има пантенол што е одлично, Доколку досега си користела силиконски шампони и сакаш да се прочистиш користи го како преоден шампон, ама потоа комплетно премини на органски... Поздрав.

п.с. втората декларација ми се допаѓа повеќе...(мое лично мислење и преференца)

На Оленка* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга кремов ме е комплетно природен, а штета затоа што имале преубава замисла и формулата е убава. Штета што има два или три нафтени деривати. За среќа нема силикони...Изборот е твој.
    Што се однесува до кремот за очи кажи ми до која цена да гледам и колку години имаш? Да знам околу состојките. Поздрав.

На Ana.brojka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    @Biodevojka може мислење за кремовите? Или препорака за нормална, во зима накај сува кожа. Цената не е битна.

[*]Ingredients(INCI): Aqua, Cetearyl Alcohol / Sodium Cetearyl Sulfate, C12-15 Alcohols Lactate, Paraffinum Liquidum, Vitis Vinifera Seed Oil, Propylene Glycol, Cyclomethiconе, Isopropyl Palmitate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Creatine, Butyrospermum Parkii, Vitis Vinifera Juice, Citric Acid, Trideceth-9, Bisabolol, PVM/MA Decadiene Crosspolymer, Allantoin, Panthenol, Sodium Hyaluronate, Tetrasodium EDTA, BHT, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Tropolone, Sodium Hydroxide, Parfum.

DSC01065.JPG

4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, кремиве содржат силикони и нафтени деривати...не не..

Кажи ми колку години имаш? Да знам кои состојки да ги содржи кремот. Поздрав.

5. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    25

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ок да размислам па ке ти пишам. Поздрав.

7. anianna

anianna Нов член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    7
    @Biodevojka што мислиш за составот на овие производи? 172E1945-E5D9-47CB-B40D-2B1AAC4856FA.jpeg

Прикачени фајлови:

8. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    227
    Туу штета баш.
    24 години сум. Во тој случај ќе те замолам и крем за тело да ми препорачаш, некој убав и хранлив, сепак е нешто што го ставаме по цело тело. Само без глутенски и двата бидејки сум интолерантна.
    Цена до која било се додека се квалитетни продуктите. Сеа да не е и некоја па ептен таму 4-5 илјади :D
    Фала ти многу :)

9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.637
    Допаѓања:
    106.667
    @Biodevojka може ли да ми кажеш дали е базава за нокти 3 free , гледам нема формалдехид внатре :)

INGREDIENTS:
    Butyl Acetate, Ethyl Acetate, Nitrocellulose, Acetyl T R I B U T Y L C I T R A T E , Adipic Acid/Neopentyl Glycol/Trimellitic, Anhydride Copolymer, Isopropyl Alcohol, Acrylates Copolymer, Stearalkonium Bentonite, N-Butyl Alcohol, Silica, Benzophenone-1, Trimethylpentanediyl Dibenzoate, Ci 77891 / Titanium Dioxide, Rosa Rubiginosa Seed Oil, Hexanal, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Ethylhexyl Salicylate, Polyvinyl Butyral, Alcohol Denat., Argania Spinosa Oil / Argania Spinosa Kernel Oil, Dimethyl Oxobenzo Dioxasilane, Dimethyl Sulfone, Tocopheryl Acetate, Vaccinium Oxycoccos Fruit Extract, Glycerin, Aronia Melanocarpa Fruit Extract, Propylene Glycol, Aqua / Water / Eau, Durvillea Antartica Extract, Butylene Glycol, Ci 77491 / Iron Oxides, Calcium Pantothenate, Ginkgo Biloba Extract / Ginkgo Biloba Leaf Extract, C I 19140 / Yellow 5 Lake. D44201/2

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @Little-one може јас да ти препорачам крема?
    И мене ми е нормална, во зима малку посува. Не е проблематична, ниту склона кон црвенила.
    Сега последно го користам кремот на Алверде од сончоглед и маслинка. Феноменален е.
    Ако немаш проблематична кожа, застани пред штандот на Алверде, разгледај ги кремите и избери си некоја. Јас редовно ги менувам. На секоја пишува за каква кожа е. Обично гледам да земам за нормална или комбинирана, понекогаш некој за сува. До сега со ни еден не сум имала проблеми, макар да до сега најпогоден ми е тој од сончоглед и маслинка.
    Еве ти и слика
    images.jpeg

На marchi-cool, Biodevojka и Little-one им се допаѓа ова.
  11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга не се комплетно природно ниеден од двата, имаат по некој нафтен дериват. Ама барем немаат силикони. Изборот е твој. Поздрав.
    Леле драга безглутенски??? Ќе треба ептен да седнам да барам...Ок остави ми неколку дена па ќе ти кажам. Јас сум презадоволна од кремот за тело на Ома Гертуде, ама не знам дали е со глутен...треба да разгледам. се слушаме. Позз.
    Да 3 фрее е.

п.с. се утепав од читање колку состојки во една база за лак ахахаххахха :)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marija_maca

marija_maca Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    46
    @Biodevojka серумов ок е?

Water, Vitis Vinifera (Grape) Fruit Water*, Glycerin*, Butylene Glycol*, Ethylhexyl Palmitate*, Polyacrylate Crosspolymer-6, Polymethyl Methacrylate, Dimethicone, Palmitoyl Grape Seed Extract*, Caprylyl Glycol, Parfum (Fragrance), Squalane*, Potassium Sorbate, Vitis Vinifera (Grape) Juice*, Sodium Benzoate, Xanthan Gum, Sorbitan Oleate*, Sodium Carboxymethyl Betaglucan, Citric Acid, Sorbitan Laurate*, Hyaluronic Acid, Sodium Phytate*, Disodium Acetyl Glucosamine Phosphate, Myristyl Malate Phosphonic Acid. *Plant origin.

И уште нешто сакав, на кремите на Алверде нема онакво знакче после колку месеца од отварање можат да се користат. Има некое генерално правило за органски производи? Дел од кремите почнаа да ми мирисаат чудно после неколку месеца користење, и не знам дали се расипани или само мирисот е изменет. Фала :)

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Како формула односно замисла е преубав, што им требал силиконот да го стават не знам. Мал е процентот сигурно поради свиленкаста текстура на производот, ама не им требало. Инаку многу убава замисла.

Што се однесува до кремите не знам за траењето, јас понекогаш и по 5 месеци ми стоеле па ок биле. Инаку генерално правило е доколку производот смени боја, мирис или фазите се одвојат (на пример излегува вода од производот) значи дека нешто не е во ред. Тоа е генерално за сите производи воопшто. Поздрав.

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    @marija_maca после 6 месеци за природна козметика од денот на отварање на кремата јас ги користам. И мене онаа од камилица ми имаше сменето структура и ја фрлив :)

На marija_maca му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    12.258
    @Biodevojka, што мислиш за составот на овој производ? Се работи за крем за лице.

Aqua, Glyceryl Stearate Citrate, Cetearyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Glycerin, Aloe Barbadensis, Tocopheryl Acetate, Licorine Extracte, Panthenol, Bisabolol, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Perfume.

Пишува дека е со екстракт од змија, против акни, брчки, за осветлување и изедначување на тенот, хидратација... Многу работи пишува, а некако ми е сомнителен. Да напоменам дека не ми треба крем против брчки. Многу ти благодарам :angel:

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга јас екстрактот од змија колку е ефикасен за избелување не би знаела. Не сум користела никогаш креми на база на истиот. Како состав кремот не е лош, ама ако не ти треба анти ејџ крем против брчки не го земај. каков крем сакаш ти поточно? Која функција да ја има? Поздрав.

На Oxymoron му/ѝ се допаѓа ова.
  17. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    779
    Мислење? Се работи за шаума од мед и смоква :) :!:мора едно огромно благодарам за советите и мислењата од страна на биодевојка која несебично ги споделува со нас :inlove:

Прикачени фајлови:

18. Sanja.x

Sanja.x Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2016
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    75
    Здраво @Biodevojka и јас би те замолила за мислење за оваа крема и дали е соодветна и за преку ден понекогаш?

Прикачени фајлови:

19. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    20180309_151218.jpg
    @Biodevojka мислење за овој состав?
    Се работи за Лала кремата против пеги и флеки.

20. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Првата слика не, затоа што е агресивна формулата (во смисла има голема обезмастувачка моќ, премногу измива). Втората слика не е комплетно природно има парабен, ама сепак ако не ти смета ок е, барем нема силикони. Сепак изборот е твој.

Не екомплетно природен, ама не е лош производ. Според мене навечер затоа што има салицилна, па најдпбрп е навечер да се користи. Ова е мое мислење, секако ти може да пробаш и преку ден па сама да си одлучиш. Поздрав.

Драга многупати имам напоменато дека Стеарик ацид + триетаноламин = базна пх вредност која не е во склад со кожата. Најважно е кремот да ја почитува природната пх вредност или да е покиселкаст (доколку станува збор за некој специфична состојба на кожата или крем со киселини и.т.н.). Мене базни креми не ми се допаѓаат, доведуваат до алтерација на природната пх вредност а со тоа и предизвикуваат доста проблеми. Поздрав.