Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Парабени има. Можеш да најдеш подобро.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    @Biodevojka што мислиш за составот на овој рол он? Aqua, aluminium chlorohychlorohydrate, steareth-2, ppg-15, stearyl ether, dicapryl adipate, parfum, steareth-20, isopropyl palmitate, benzyl salicylate, butylphenyl, methylpropinal, citral, coumarin, hydroxycitronellal, limonene, linalool

3. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Пример? За млада кожа барам.

4. sorbet

sorbet Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    5.269
    Балеа Аква, Алверде обичните кремчиња без Q10 и без ознаки за зрела кожа.

На Biodevojka и x.Daisy.x им се допаѓа ова.
  5. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Моќта на деодорансот е во алкохолот со парфемот. Доколку не ти предизвикува иритации (некои видови на кожа се чувствителни на алкохол) слободно користи го. Не гледам лоши состојки. Поздрав.

За @x.Daisy.x @ванилала
    Како што ти кажа Daisy има парабени и вистина е дека може подобро да најдеш. На пример за твои години најдобар според мене (доколку економски може да си дозволиш) е Др.Хаушка, мислам дека му нема рамен. Доколку сакаш некоја поевтина варијанта, пробај на пример шеа путер како крем за очи кој е феноменален (на пример оној на Институт Органика). Поздрав.

aluminium chlorohychlorohydrate (n):puke:(facepalm):devil:

На marchi-cool, ванилала и shining_star им се допаѓа ова.
  6. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    3.855
    @Biodevojka здраво, што мислиш за оваа декларација? Се работи за гел со слуз од полжав. Гледам има еден ПЕГ, но ме интересираат и останатите состојки.
    IMG_20180504_114929.jpg

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, не е комплетно природен секако. Главни состојки овде се водата слузот од полжав и глицеринот. Тие се базата на производов. Останатите состојки се: Peg 40 hydrogenated castor Oil, кој обичо се користи како солубилизатор односно растворувач. Неговата функција во козметиката е да помогне раствирање на некоја маслена состојка во водест производ (која инаку тешко би се растворила или солубизирала). Во случајов сигурно е ставен поради парфемот, доколку станува збор за етерични масла или парфем на маслена база. Не ми се допаѓа затоа што како и сите ПЕГ при процесот на етосилација (третирање со етилен оксид) се одлободуваат потенцијално токсични супстанци кои се деривати на нафтата. Оваа е многу евтина па ја користат. Има поприродни варијанти на оваа состојка ама коштаат многу повеќе како Polyglyceryl 10 laurate или солубол кој јас лично го користам и е на база на глицерин, лецитин, кокос и малтодекстрин и витамин Е. Меѓутоа цената му е многу висока а се користи 4 пати од количината на етерични масла или маслена состојка. Потоа содржи Triethanolamine кој е регулатор на пх вредноста на производот (мене воопшто не ми се допаѓа како состојка ама баш ич) и Acrylates..итн кој е згуснувач од синтетичко потекло. Природната варијанта е ксантан гума. Инаку гелов е многу лесен да се произведе, односно ископира во случајов. Поздрав.

Последна измена: 5 мај 2018
    На Selest, Zivyle и sofija014 им се допаѓа ова.
  8. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    @Biodevojka се работи за ноќен серум за лице со хијалурон и гликолна киселина.

AQUA | ALCOHOL DENAT. | GLYCERIN | PROPYLENE GLYCOL | SODIUM ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER | POLYGLYCERYL-4 CAPRATE | PANTHENOL | GLYCOLIC ACID | CITRIC ACID | MALIC ACID | SODIUM HYALURONATE | PARFUM | XANTHAN GUM | SODIUM BENZOATE | LIMONENE | LINALOOL.

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга мене лично не ми се допаѓа најмногу поради пропилен гликолот и акрилатот ама ај барем нема силикони и други лоши состојки, па не можам да кажам дека е многу лош. Според мои стандарди има подобро. Поздрав.

10. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    Ајде ако може некој предлог за подобар состав со хијалурон? :)

11. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    44.180
    Мислење за составот на шампониве? [​IMG] IMG_20180512_150856.jpg

[​IMG] AQUA · SODIUM LAURETH SULFATE · COCAMIDOPROPYL BETAINE · GLYCERIN · SODIUM CHLORIDE · CAFFEINE · GLYCOL DISTEARATE · PARFUM · PANTHENOL · PROPYLENE GLYCOL · HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE · SODIUM BENZOATE · CITRIC ACID · PEG-55 PROPYLENE GLYCOL OLEATE · POTASSIUM SORBATE · LAURETH-4 · ALCOHOL · LIMONENE · LINALOOL · HEXYL CINNAMAL · CITRONELLOL · BENZYL ALCOHOL · BIOTIN · BENZYL SALICYLATE · PUNICA GRANATUM FRUIT EXTRACT.

12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    и мене ме интересира мислење за шампонот од авон. @Biodevojka ?

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга каков точно серум сакаш, за која намена и за каков тип на кожа?
    Поздрав.

Драга и двата не се природни, ама вториов на Балеа е дефинитивно подобр од првиот. Првиот освен што е агресивен има Кокамид Меа (оремногу агресивно) и плус ДМДМ худантоин....кој е потенцијален испуштач на формалдехид, а да не правам муабет и дека парабени има. Јас лично за себе никако не би го земала.
    Во вториот единствено лошо е ПЕГ, другите состојки се ок. Позз

На Anabelle.Amorette и marchi-cool им се допаѓа ова.
  14. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    @Biodevojka каква состојка е SODIUM POTASSIUM ALUMINUM SILICATE? Барам пудра без талк и парабени и ми падна во очи една на Есенс, но не сум сигурна за состојките.

AQUA (WATER), CYCLOPENTASILOXANE, BUTYLENE GLYCOL, CYCLOHEXASILOXANE, BIS-PEG/PPG-14/14 DIMETHICONE, SODIUM CHLORIDE, BORON NITRIDE, SODIUM POTASSIUM ALUMINUM SILICATE, MICA, CAPRYLYL GLYCOL, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, PROPYLENE CARBONATE, PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE, SILICA, PARFUM (FRAGRANCE), ALPHA-ISOMETHYL IONONE, BENZYL SALICYLATE, CITRONELLOL, COUMARIN, LIMONENE, LINALOOL, CI 77491, CI 77492, CI 77499 (IRON OXIDES), CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE)

15. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    Имам комбинирана кожа, сакам крема со хијалурон поради лузните да користам.

16. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    6.808
    Што мислите за овие состојки?
    Се работи за кремата на Гарниер (Balancing 3-in-1 Face Moisturizer with Green Tea)

919079 AQUA/WATER, GLYCERIN, DICAPRYLYL ETHER, ALCOHOL DENAT., CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, ZEA MAYS STARCH/CORN STARCH, POLYGLYCERYL-3 METHYLGLUCOSE DISTEARATE, STEARYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE SE, CARBOMER*, SALICYLIC ACID*, CAPRYLYL GLYCOL*, TOCOPHEROL, PARFUM/FRAGRANCE*, SODIUM HYDROXIDE*, XANTHAN GUM, SODIUM PHYTATE, GLYCINE SOJA OIL/SOYBEAN OIL, LINALOOL*, MALTODEXTRIN, BENZYL SALICYLATE*, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, LIMONENE*, DEXTRIN, BENZYL ALCOHOL*, GERANIOL*. D207626/

17. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.685
    Допаѓања:
    6.581
    @Biodevojka Што мислиш за производов? Ти благодарам.

Aloe Barbadensis Leaf Juice, Aqua, Propylene Glycol, Phenoxyethanol, Carbomer, Vitis Vinifera Seed Extract, Triethanolamine, Ethylhexylglycerin.

18. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    @Biodevojka ke te molam za mislenje za faktor za soncanje se raboti

Прикачени фајлови:

19. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    3.695
    ff.PNG @Biodevojka, ми личи дека не е добро или грешам?

20. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.222
    @Biodevojka мислење за составот на Balea creme gel aqua?

Ingredients:
    AQUA | GLYCERIN | C12-15 ALKYL BENZOATE | ALCOHOL DENAT. | DICAPRYLYL ETHER | CAPRYLYL CAPRYLATE/CAPRATE | BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE | AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/VP COPOLYMER | ETHYLHEXYL TRIAZONE | PANTHENOL | APHANIZOMENON FLOS-AQUAE EXTRACT | CERATONIA SILIQUA SEED EXTRACT | PARFUM | CAPRYLYL GLYCOL | XANTHAN GUM | HYDROGENATED STARCH HYDROLYSATE | DISODIUM EDTA | LINALOOL | SODIUM BENZOATE | LIMONENE | CITRIC ACID | TOCOPHEROL | PHENOXYETHANOL | POTASSIUM SORBATE | SODIUM CHLORIDE | SODIUM SULFATE | CI 42090.

Имено, @Biodevojka ме интересира мислење и за составот на уште една крема за лице од Balea - aqua gelée (од двете се решив да ја купам оваа) :)

Ingredients:
    Aqua, Propylene Glycol, Glycerin, Sodium Carbomer, Panthenol, Ceratonia Siliqua Seed Extract, Aphanizomenon Flos-Aquae Extract, Caprylhydroxamic Acid, Xanthan Gum, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Citric Acid, Potassium Sorbate, Caprylyl Glycol, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol.

Последна измена од модератор: 24 мај 2018