Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    106.666
    @Biodevojka мислење за составот? Се работи за интимен гел за миење

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, убав е има благо сурфактанти и тоа комбинацијата е многу убава, не е агресивен како производ. Има алое кое има смирувачки ехект и екстракт од камилица. Системот на конзервирање е природен со содиум бензоат и потасиум сорбат, доколку досега си користела производи со овој систем на конзервација и не си имала реакции (има доста луѓе кои реагираат) во тој случај слободно користи го. Ми се допаѓа што содржи алое вера. Ама најмногу ми се допаѓаат сурфактантите и комбинацијата. За кој производ станува збор???

п.с. дали на самиот производ е означена пх вредноста???

Драга мене најискрено не ми се допаѓа. Содржи петролатум кој е нафтен дериват. Кажи ми го проблемот за да видам да ти препорачам некоја поприродна варијанта. Штета ама петролатум е петролатум јас сум против било каква форма на нафтен дериват не моам да ти кажам користи го. Ти секако имаш право да си го користиш, ама јас не можам да ти го препорачам затоа што е спротивно на мојата филозофија. Поздрав.

Последна измена: 2 јуни 2018
    На UnordinaryOne му/ѝ се допаѓа ова.
  3. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Ти благодарам и мене истата состојка ми пречеше, не знам зошто ставаат такви состоки во квалитетна козметика. Во последно време сум доста задоволна од одредени производи на Себамед, па затоа сакав и млекото за тело да го користам, затоа што навистина ми делува супер на кожата. Имаат и лосион за тело и млеко со поинаков состав, ова се декларациите:

1. Лосион - Water (Aqua), Glycerin, Cetearyl Alcohol, Sorbitol, Hexyldecanol, Hexyldecyl Laurate, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Allantoin, Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Citrate, Xanthan Gum, Dimethicone, Fragrance (Parfum), Alcohol Denat, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate

2. Млеко за тело- Aqua, Hexyldecanol, Hexyldecyl Laurate, Prunus amygdalus dulcis oil, Panthenol, Glycerin, Butyrospermum parkii butter, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Tocopheryl Acetate, Allantoin, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Sodium Carbomer, Perfume, Phenoxyethanol, Sorbic Acid

Доколку и на овие производи составот не им е во ред, би те замолила за совет за убаво млеко за тело бидејќи во последно време често ми се исфрла областа кај деколтето и горната страна на грбот. Приметувам дека е од млеката за тело, бидејќи кога не ги користам кожата е чиста. Користев лосиони и млека на Балеа, последно купив на Алверде со хибискус и какао како поприродна верзија, меѓутоа за жал не помогна. Фала :)

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    106.666

Благодарам биодевојка , овој е производот на грчката марка Korres , за пх вредноста не пишува колку е барем како што гледам на сликава , тоа најубаво ќе отидам до аптеката кај што го виодв производот па да проверам :) цената му е 5 евра , а добиваш 500мл производ , мислам дека ептен се исплати да го испробам :)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга вториот не, а третиот е ок. Само тој се спасува помеѓу трите декларации што ми ги прати. Вториот има силикон. Инаку нешто на поприродна база ако испееш да најдеш од млекото за тело на Алоевдермал затоа што се одлични...ги има во аптека на прим ер Зегин.
    Потоа може еден од овие два на Ома Гертруде

Овој вториов го имам лично користено и многу е хидратантен, додека првиот е похранлив ама го немам пробано.

Супер драга пробај ги па пиши. Цената им е одлична!!!Поздравче

На koritsaki и UnordinaryOne им се допаѓа ова.
  6. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Само да бидам сигурна, значи во ред е млекото за тело а не лосионот така? :)

Млеко за тело- Aqua, Hexyldecanol, Hexyldecyl Laurate, Prunus amygdalus dulcis oil, Panthenol, Glycerin, Butyrospermum parkii butter, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Tocopheryl Acetate, Allantoin, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Sodium Carbomer, Perfume, Phenoxyethanol, Sorbic Acid

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Од сите три декларации ова е најдобро. Иако тие три што ти ги понудив според мене се подобри како состав. Ама ако ова ти е погодено продолжи да го корситиш секако. Поздрав

8. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    @Biodevojka каков е составот на малите универзални креми на Балеа, многу ми се практични за во ташна а и би сакала да земам некоја за на одмор, бидејќи е универзална и за се може да се користи.

My Golden Twentiessastojci/ingredients: Aqua, Glycerin, Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate Se, Ethylhexyl Stearate, Cetyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Butyrospermum Parkii Butter, Cocos Nucifera Oil, Phenoxyethanol, Butylene Glycol, Cera Alba, Parfum, Panthenol, Dimethicone, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Carbomer, Caprylyl Glycol, Sodium Cetearyl Sulfate, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Sodium Hydroxide, Linalool, Limonene, Alpha-Isomethyl Ionone.
    50's Foreversastojci/ingredients: Aqua, Glycerin, Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate Se, Ethylhexyl Stearate, Cetyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Butyrospermum Parkii Butter, Cocos Nucifera Oil, Phenoxyethanol, Butylene Glycol, Cera Alba, Parfum, Panthenol, Dimethicone, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Carbomer, Caprylyl Glycol, Sodium Cetearyl Sulfate, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Sodium Hydroxide, Linalool, Limonene, BHT.
    Sail Awaysastojci/ingredients: Aqua, Glycerin, Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate Se, Ethylhexyl Stearate, Cetyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Butyrospermum Parkii Butter, Cocos Nucifera Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Cera Alba, Parfum, Panthenol, Undecane, Tridecane, Helianthus Annus Seed Oil, Tocopherol, Carbomer, Caprylyl Glycol, Sodium Cetearyl Sulfate, Butylene Glycol, Phenoxyethanol, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Sodium Hydroxide, Benzyl Benzoate, Citronellol, Geraniol, Linalool.
    Blüten-Duftsastojci/ingredients: Aqua, Glycerin, Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate Se, Ethylhexyl Stearate, Cetyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Butyrospermum Parkii Butter, Cocos Nucifera Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Cera Alba, Parfum, Panthenol, Carbomer, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Butylene Glycol, Sodium Cetearyl Sulfate, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Sodium Hydroxide, Undecane, Tridecane, Helianthus Annus Seed Oil, Tocopherol.

9. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.325
    Допаѓања:
    17.883
  10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга сите 4 имаат по една состојка која не ми се допаѓа иако е во мал процент. Првите два силикон а вторите еден нафтен дериват. :(

Според мене е малку поагресивен. Инаку нема силикони. Поздрав.

11. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    45.166
  12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    ок е, не е лош. Има лесна гел структура (најверојатно не го познавам ама според декларацијата или евентуално флуидна како серум). Би требало да е лесен како производ и да спречува светење на кожата. Поздрав.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Biodevojka наидов на една био маска за коса на која пишува 98% природни состојки, па да ми кажеш дали навистина е така? 20180610_090457-1.jpg пишува без силикони, парабени, пег итн.ама овие во составот некако ми се чудни состојките?

14. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.222
    Здраво @Biodevojka, на предходната страна видов дека си препорачала шампон за сува коса од Oma Gertrude, па се прашував дали од истата марка имаат шампон за многу масна коса кој би можела да ми го препорачаш (и која цена им се од прилика шампоните)?
    Од безброј испробани шампони, екстремното мастење до некаде ми го контролираше само тврдиот шампон Jumping Juniper на Lush, но кај него прва состојка е SLS што ми предизвикуваше неподносливо чешање на скалпот.
    Па сега барам некоја бар приближно добра замена, зошто косата за помалку од 24ч. ми станува претерано масна, а од Oma Gertrude веќе го користам овој крем за тело и сум многу задоволна, па би дала шанса и на шампон :)

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга не е комплетно природен ама е без силикони и без парабени. Чудните состојки се кондиционатори кои имаат за цел да ја омекнат косата. ПОздрав.

Јас лично цврстите шампони воопшто не ги сака, Содржат 65% СЛС што е премногу анема присуство на вода. Нанесени на темето се премногу агресивни и со редовна употреба предизвикуваат чешање, првут, иритации итн....според мене најдобро е течен шампон. На Ома Гертруде сигурно има и за масна коса, иако јас би ти препорачала за нормална да земеш. Јас го имам пробано само тој за сува, ама ги разгледав декларациите и на останатите и одлични се. Поздрав.

На bella.s и MagsDestiny им се допаѓа ова.
  16. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    3.855
    @Biodevojka здраво,сакам да прашам дали е шампонов премногу агресивен и дали содржи силикони и парабени? (Знам дека не е природен и знам дека содржи ПЕГ, но ме интересира подетално.)
    gliss-kur-summer-repair-szampon-do-wlosow-zniszczonych-sloncem-250-ml.jpg

17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @Biodevojka

Мислење за шампонов? Претпоставувам нема да ти се допадне затоа што има PEG на 4то место, ама сепак да прашам. :)

Aqua | Sodium Laureth Sulfate | Cocamidopropyl Betaine | PEG-4 Rapeseedamide | Glycerin | Panthenol | Propylene Glycol | Isopropyl Alcohol | Argania Spinosa Kernel Oil | Parfum | Distearyl Ether | Dicaprylyl Ether | Ethylhexylglycerin | Cetearyl Alcohol | Dimethicone | Glycol Distearate | Disodium Cocoyl Glutamate | PEG-4 Distearyl Ether | Laureth-4 | PEG-40 Hydrogenated Castor Oil | Polyquaternium-10 | PEG-55 Propylene Glycol Oleate | Hydrolyzed Keratin | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Sodium Cocoyl Glutamate | Polyquaternium-44 | PEG-90m | Silica | Sodium Benzoate | Potassium Sorbate | Phenoxyethanol | Citric Acid | Sodium Chloride | Sodium Acetate

Мислење за оваа крема т.е. желе?
    AQUA | PROPYLENE GLYCOL | GLYCERIN | SODIUM CARBOMER | PANTHENOL | CERATONIA SILIQUA SEED EXTRACT | APHANIZOMENON FLOS-AQUAE EXTRACT | CAPRYLHYDROXAMIC ACID | XANTHAN GUM | HYDROGENATED STARCH HYDROLYSATE | CITRIC ACID | POTASSIUM SORBATE | CAPRYLYL GLYCOL | SODIUM BENZOATE | PHENOXYETHANOL.

И за оваа исто така
    AQUA | ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE | GLYCERIN | ALCOHOL DENAT. | TAPIOCA STARCH | SODIUM CARBOMER | PANTHENOL | MENTHYL LACTATE | POLYGLYCERYL-4 CAPRATE | PARFUM | XANTHAN GUM | PHENOXYETHANOL | CAPRYLYL GLYCOL | LINALOOL | LIMONENE.

18. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Шампонот не содржи силикони и парабени, меѓутоа има ПЕГ има Кокамид МЕА што воопшто не ми се допаѓа...Ако досега си користела само силиконски шампони и сакаш да ја прочистиш косата ок, ама по месец дена премини на нешто поприродно. Поздрав.

Првите два не ми се допаѓаат, третиот производ е ок. Поздрав.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Biodevojka мислење за шампонов (мислам дека содржи силикон) 20180613_232527.jpg

20. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461