Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    колку пари е ,не сум ја забележала кај нас?

2. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    227
    Ти благодарам многу. А да те прашам, дали знаеш кога ќе се намачкаме на телото со крем со заштитен фактор, дали примаме вит. Д од сонцето или кремот се блокира, и добро и лошо?

И што мислиш за оваа декларација? IMG_20180708_144617.jpg

3. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, многу убаво прашање за вит. Д. Еве за тебе и за сите феминки што ќе прочитаат. Во период од 7 до 9 наутро може слободно да одите надвор без никаков заштитен крем затоа што во тој период сонцето е слабо и кожата на тој начин ќе направи залиха на витамин Д. Исто така од 18 до 20 часот може да се изложите на сончевите зраци без заштита (од истата причина). Заштитниот фактор го блокира малку овој процес, ама тоа му е и всушност намената инаку за џабе креми со заштитен фактор. Поздрав.

п.с. декларацијата не ме воодушевува има дефинитивно и подобри. Вака како серум ми личи или многу лесен крем. Малку е хемиски...најискрено не ми е по мерка што би се рекло...секако изборот е твој не се мешам.

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    106.663
    @Biodevojka

Да те прашам , овој тониран крем според составот дали би одговарал за мрсна кожа? Се работи за тонираниот крем на Др.Хаушка. :)

Water (Aqua), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Arachis Hypogaea (Peanut) Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Pyrus Cydonia Seed Extract, Rosa Damascena Flower Water, Glycerin, Anthyllis Vulneraria Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Sorbitol, Beeswax (Cera Alba), Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Hypericum Perforatum Flower/Leaf Extract, Olus (Vegetable) Oil, Rosa Damascena Flower Wax, Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Triticum Vulgare (Wheat) Bran Extract, Fragrance (Parfum), Limonene*, Linalool*, Citronellol*, Geraniol*, Coumarin*, Citral*, Benzyl Benzoate*, Sodium Chloride, Zinc Stearate, Lanolin, Sucrose Distearate, Glyceryl Caprate, Silica, Iron Oxides (CI 7749¹, CI 77492, CI 77499), Titanium Dioxide (CI 77891).*component of natural essential oils

Едит- ако може и за составот на бб кремава да ми кажеш дали е ок

Последна измена: 9 јули 2018
    На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  5. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    24.008
    @Biodevojka, мислење за производиве?
    Благодарам однапред.

3F2F2937-F254-4065-B8B4-9BD3808298FA.jpeg

760D6197-5C14-45E6-B279-E4A7E0806DB3.jpeg

7C222154-2B0E-4D4A-94C6-EABC3994DC2B.jpeg

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга моја, знаеш дека сум огромен фан на Хаушка, меѓутоа овој производ не е баш за масна кожа. Меѓутоа треба да пробаш тестерче да видиш како твојата кожа ќе реагира... Друго нешто што забележав е ланолин...Точна ти е декларацијава??? Чудно ланолин во производ на Хаушка...баш ќе видам овде дали го има производов и ќе го разгледам...Ако станува збор за растителен ланолин (на сајтот каде купувам состојки за козметика продаваат ланолин од растително потекло а не од животинско кој е сигурен, не ваи она што го кажав за обичниот ланолин кој се добива од овците) во тој случај е ок. Треба да ги прашам директно на сајтот.

Вториот производ е погоден за масна кожа и не е лош освен boron nitride кој може да даде потенцијални алергиски реакции, ама со оглед на тоа што е во мал процент не верувам. Поздрав.

Мила, ниеден од трите не ми се допаѓа...:( ама баш ниеден...уфффф

На koritsaki и senza.parole им се допаѓа ова.
  7. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    759
    850 ден е во зегин ја има само

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    106.663
    @Biodevojka повторно јас :lol:

ако можеш кажи ми и за овие две декларации , која е поидеална за мрсна кожа? Станува збор за пудрите на bio etic , пред некој месец баш ти ми кажа која пудра од нивните би ми одговарала ама сега видов дека сликата не ми се отвора од тогаш што си ми пратила. Има една пудра како во туба со пумпица и една во шишенце :lol: еве ги декларациите

Aqua (Water), Anthemis Nobilis Flower Water*, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Octyldodecanol, Dicaprylyl Carbonate, Lauroyl Lysine, Sucrose Stearate, Sodium Levulinate, Benzyl Alcohol, Iris Germanica Root*, Parfum (Fragrance), Sodium Benzoate, Bisabolol, Alcohol**, Sodium Hydroxide, Sodium Hyaluronate, Silica, Lactic Acid, Prunus Persica (Peach) Leaf Extract*, Geraniol, Ginkgo Biloba Leaf Extract*, Citronellol, Tocopherol, Pyrus Malus (Apple Fruit) Extract*, Rubus Idaeus (Raspberry Fruit) Extract*

и
    Anthemis Nobilis Flower Water*, Aqua (Water), Dicaprylyl Ether, Dicaprylyl Carbonate, Coco-Caprylate/Caprate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Hydrogenated Castor Oil, Acacia Decurrens/Joloba/Sunflower Seed Wax/Polyglyceryl-3 Esters, Lauroyl Lysine, Talc, Parfum (Fragrance), Magnesium Sulfate, Sodium Chloride, Aluminum Hydroxide, Sodium Levulinate, Iris Germanica Root*, Oryza Sativa (Rice) Hull Powder*, Trihydroxystearin, Sodium Benzoate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Undecylenate, Glycerin, Sodium Lauroyl Glutamate, Silica, Lysine, Lactic Acid, Magnesium Chloride, Geraniol, Tocopherol, Citronellol. +/- : Cl 77891 (Titanium Dioxide), Cl 77492 (Iron Oxides), Cl 77491 (Iron Oxides), Mica, Cl 77499 (lron Oxides)

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Првата....вака според деклаацијата, ама јас секогаш советувам да пробаш...инаку не гледам бои во првата деклаација..сигурно е пудра???

10. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.635
    Допаѓања:
    106.663
    Се извинувам , да за првата декларација гледам плус ова не сум го копирала

MAY CONTAIN : CI 77891 (Titanium Dioxide), CI 77492 (Iron Oxides), CI 77491 (Iron Oxides), Mica, CI 77499 (Iron Oxides)

Инаку за овој производ се работи. Да ти кажам мн би сакала да пробам тестерче пред да купам но за жал пудриве ги најдов само на нет страна :( така да се морам на слепо да испробувам

11. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Во тој случај првата...па пиши како ти се допаѓа... Бацки

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. shining_star

shining_star Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.258
    @Biodevojka, што мислиш за составот на оваа крема? 20180712_142023.jpg

13. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Единствено акрилатот не ми се допаѓа, останатото е ок. Меѓутоа дсо оглед на тоа штп после феноксиетанолот сите состојки се под 0,5% акрилатот не е присутен во голема мера 0,2 би рекла вака горе долу (не можам со сигурност да знам секако).

На shining_star му/ѝ се допаѓа ова.
  14. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    @Biodevojka веќе одреден период ја користам оваа антибактериска пена за лице, пишува дека активната состојка е антибактериска сотојка екстрахирана од кокосовото масло, па ме интересира дали состаавот е добар за подолгорочна употреба. Ти благодарам :)

Water, Cocamidopropylalbetainamide MEA Chloride, Cocotrimonium Mthosulfate, Sodium Lactate, Panthenol (Vitamin B5), Fragrance (Parfum), Phenoxyethanol.

15. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга овој производ е премногу агресивен. Ти го користиш не знам за ефектите ама според декларацијата премногу ја суши кожата. Не е воопшто добро избалансиран. Поздрав

16. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Јас имам сува кожа и за чудо по употреба кожата не ми е посува во споредба со било кој останат производ за миење на лице. Дали има некои особено штетни состојки поради кои треба да го избегнувам за постојана употреба, освен агресивната формула? И јас не знам колку пенава навистина ми помага, но се тешам дека спречува појава на нови исфрлања. Ја користам еднаш дневно, навечер по вадење на шминката. Се мислам да пробам нешто понежно, го разгледував ултра сензитив гелот на Балеа или сензитив пената на Алверде..ти благодарам :)

Последна измена: 14 јули 2018
  17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга Кокамид МЕА е најлошото нешто во производов. Чудо како не ти ја суши кожата. Само бетаин има како сурфатант...ако ти одговара користи го, јас не сакам да те предомислам никако, само си кажувам што мислам. Инаку пробај јанаБалеа пената во розево пакување многу е убава. Поздрав.

На UnordinaryOne му/ѝ се допаѓа ова.
  18. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Ти благодарам, вчера купив гел за миење од Балеа ултра сензитив линијата, ќе видам како ќе ми делува :)

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ок па пиши.

20. sorbet

sorbet Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    5.269
    @Biodevojka што викаш за составот на производиве?

И вториот:
    INGREDIENTS
    Honey Extract, Butylene Glycol, Glycerin, Betaine, 1,2-Hexanediol, Helianthus Annus (sunflower) Seed Oil,
    Beeswax, Cetearyl Olivate, Sodium Hyaluronate, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Hydroxyethyl Acrylate,
    Sodium Acryloyldimethyl Taurate, Copolymer, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Ceramide 3,
    rh-Oligopeptide-1, Adenosine
    KEY INGREDIENTS
    Honey Extract 80%
    Ceramide3 500ppm
    Adenosine 2%