Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Дискусија во 'Тело' започната од Biodevojka, 6 декември 2015.

1. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.129
    @Biodevojka те молам коментар за кремиве, сестра ми сака да ги купи ама и реков да ги проверам кај тебе :) благодарам однапред !!! slika 1.jpg slika 2.jpg slika 3.jpg

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, јас може да и кажам за состојките во кремава без да се мешам во изборот на сестра ти. Сепак таа го има последниот збор. Во кремава и сама може да забележиш уште од првиот пост на состојки кои треба да се избагнуваат дека има нафтен дериват (парафинум ликвидум, петролатум, ПЕГ100), потоа силикон (диметиконе) и ланолин. Мора да напоменам дека има и убава состојка како екстракт од полжав.(секрет). Поздрав.

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.129
    Мојот одговор беше до првиот дел, односно да не ја купуба заради нафтенитњ деривати, ама еве и од тебе потврда. Веројатно ќе најде друга крема со слуз од полжав со подобар состав. Благодарам за совети и одвоено време. Поздрав најголем!

4. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    17.914
  5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво шампонов не е лош, има убави состојки и микс од сурфактанти и би требало убаво да мие а да не е агресивен. Единствено нешто се конзервансите Methylchloroisothiazolinone, и Methylisothiazolinone кои може да предизвикаат алергии секако не кај сите индивидуално е,. Доколку имаше други ќе беше подбро, ама со оглед на тоа што процентот е навистина мал, не е страшно и со нив, Секако производов не е органски ниту еколошки, ама е подобро формулиран од многу други кои сум ги видела. Поздрав.

На Veki4kaa и irenna им се допаѓа ова.
  6. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    17.914
    @Biodevojka досадна сум знам :| те замолувам да ми кажеш какви се состојкиве на овој шампон?
    http://www.equilibra.it/product/300/SHAMPOO_ANTI-CADUTA*_FORTIFICANTE
    Aqua (Water), Ammonium Lauryl Sulfate, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Hydrolyzed Wheat Protein, Argania Spinosa Kernel Oil, Camellia Sinensis Leaf Extract, Panthenol, Borago Officinalis Seed Oil, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Taurine, Pyridoxine Hcl, Biotin, Polyquaternium 44, Coco Glucoside, Glyceryl Oleate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Glycol Distearate, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin, Laureth-10, Propylene Glycol, Lecithin, Maltodextrin, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Soy Protein, Peg-5 Cocomonium Methosulfate, Nasturtium Officinale Flower/Leaf Extract, Tocopherol, Vitis Vinifera Fruit Meristem Cell Culture, Ascorbyl Palmitate, Sodium Glutamate, Hydrolyzed Soy Protein, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Cocoyl Glutamate, Glycine, Cocamide Mea, Sodium Phytate, Citric Acid, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Parfum.

и оваа маска од истата колекција, еве ти линк и од маската подоле има состојки од маската на линкот, да не ги ставам и тие.
    http://www.equilibra.it/product/298/intensive-nourishing--repairing-mask

7. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    @Biodevojka ке те замолам да ми одговориш за составот т.е. дали има штетни сосотојки во овој производ Хининова вода- состојки:
    Agua,Quinine HCI dihydratate, methylchloroisothiazolinone,methilisothlazonone,CL 17200?
    И уште нешто по твоја препорака , каков крем да користам за сува кожа кај бебе? На малата обравчињата и се многу суви земав мустела но нема некоја разлика ми изгледа дека уште повеке и се исуши кожата!?

8. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Се надоврзувам на @Dreams11 предлог крема за многу сува кожа, мене ми препорачаа црвената линија од еуцерин и а-дерма ексомега. Благодарам @Biodevojka

На Dreams11 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, но проблем не си досадна никако, само извони мислев дека сум пишала а сега гледам дека не сум ти одговорила. Значи шампонот е без силикони, формулата е ок, само мене лично не ми се допаѓаат Laureth-10, Peg-5 Cocomonium Methosulfate и Cocamide Mea, меѓутоа ова е според моите критериуми за производи секако не е дека така треба и за тебе да биде. Доколку бараш производ без силикони во тој случај е ок.

Маската е нешто подобра, не е комплетно природна ама нема силикони, во случајов Quaternium-91 не е силикон туку е кондиционер ако може така да кажам кој има сличен ефект како силиконот ама не е силикон. Така да оваа маска ќе ја измазни косата и би требало да е за сува коса и врвови.
    Поздрав.
    Здраво во производов кој ми го покажа е ок, единствено нешто на што треба да внимаваш се конзервансите кои може да бидат потенцијално иритирачки и да предизвикаат алергиска реакција само доколку имаш чувствителна кожа. Не е кај секого исто секако и не е дека обавезно ќе реагираш, значи постои можност, може еден корисник да има реакција а друг не. Како и да е конзервансите не се органски. Бојата CI 17200 е синтетичка.
    За кремчињава ќе ти пишам предлози за ден два. Поздрав.
    Здраво мислам дека веќе пишав предлози за многу сува кожа, ама еве пак ќе пишам неколку:
    1. Dr. Hauschka крема од рози
    2. Vivo Oleo New Skin Booster
    3. Gamarde Ultra Rich
    4. Aloedermal крема Idratante Nutriente (за сува кожа е, ама е доста хидратантна може и за многу сува, сепак зависи од кожата)
    5. Alverde масло од рози
    Поздрав.

На Veki4kaa, Dreams11 и irenna им се допаѓа ова.
  10. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Te molam @Biodevojka frli pogled kiga mozes. Mm go kupil golemo pakuvanje all hair types shampoo.. Pa da vidime dali e ok za site:) 20160202_182043.jpg

11. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    @Biodevojka Здраво! :hai:

Дали ќе може да ми кажеш како влијае салицилната киселина врз кожата?
    Си нарачав еден тоник против мозолчиња па првпат слушам за оваа киселина и малку ме зачуди..

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, салицилната киселина има големо ексфолијантно дејство и е одлично во случај на акни затоа што го отстранува горниот слој (оксидиран) од црнките, а истовремено има и одредено антибактериско дејство. Во козметиката оваа киселина е дозволена максимум 0,5% доколку се користи како конзерванс, а за други намени во козметиката може и повисок процент. Како и да е важно е да не се изложуваш на сонце за време на третманот и да нанесуваш заштитен фактор преку ден. Поздрав.

На Mishela, Valencia и irenna им се допаѓа ова.
  13. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Biodevojka те молам за мислење за влажните марамици на Lalin? IMG_20160206_143642.jpg

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга по водата на прва позиција доаѓа веднаш конзерванс а тоа е phenoxyethanol кој во козметиката се употребува максимум 1%, така да се што е после него е присутно околу 1% или помалку. По него следува состојката C12-15 pareth-12 која е синтетичка и каде има 12 молекули на етилен оксид. Се што е понатаму присутно е во многу мали количини. Поздрав.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.648
    Допаѓања:
    106.686
    8,30 €

Exfoliating face scrub for oily and combination skin.

INGREDIENTS: Aqua, Coco-Caprylate/Caprate, Cetearyl Alcohol, Prunus Armenica Seed Powder*, Cetearyl Glucoside, Glycerin, Sorbitan Caprylate, Sophora Japonica Flower Extract, Rubus Idaeus Fruit Extract*, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Arquilegia Sibirica Extract, Juniperus Sibirica Needle Extract, Sorbus Sibirica Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Water*, Pinus Sibirica Seed Oil Polyglyceryl-6 Esters, Saponaria Officinalis Root Extract*, Xanthan Gum, Sodium Stearoyl Glutamate, Bisabolol, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Parfum.

Биoдевoјкa, мoже ли дa ми кaжеш дaли е дoбaр сoстaвoт нa oвoј пилиг зa лице? :)

16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.648
    Допаѓања:
    106.686
    Помина времето за редактирање и јас додека го најдам составот :doh:

Ако може и на шампонов

Ingredients INCI: Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Panthenol, Glyceryl Oleate, Hippophae Rhamnoidesamidopropyl, BetaineHR, Pineamidopropyl BetainePS, Hippophae Rhamnoides Fruit Oil*, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil*, Argania Spinosa Kemel Oil*, Panax Gingseng Root Extract*, Larix Sibirica Needle ExtractWH, Polyquatemium-44, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrolyzed Wheat Protein, Achillea Asiatica ExtractWH, Pinus Sylvestris Bark Extract*, Styrene/Acrylates Copolymer, Coco-Glucoside, Biotin, Folic Acid, Cyanocobalamin, Niacinamide, Pantothenic Acid, Pyridoxine, Riboflavin, Thiamine, Yeast Polipeptydes, Glycerin, Sodium PCA, Sodium Lactate, Arginine, Aspartic Acid, PCA, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Proline, Threonine, Isoleucine, Histidine, Phenylalanine, Citric Acid, Benzyl Alcohol, dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum, Benzoic Acid, Citric Acid, CI 15985, CI 19140, /butylphenyl Methylpropional, /citronellol, /limonene, Linalool, Hexyl Cinnamal.

Да ти кажам @Biodevojka ме заинтересираа неколку производи од оваа марка (највеќе шампонов и кремата за лице) , па решена сум да ги пробам , само не сум сигурна за кремата , баш пред 1 месец те прашав за нејзиниот состав но ти ми рече дека имало некоја состојка за затегнување внатре па сега се мислам искрено дали да ја земам или да почекам малку?

17. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга Кортисаки, пилингов е супер како производ со убави масла, екстракти и бадемови семки во прав за ефсколијација. Ми се допаѓа.
    Шампонов има супер формула, избалансирана со сулфати и глукозиди, бетаинот е пред морската сол така да агресивноста на сулфатот е ублажена. Има Polyquatemium-44 кој не е силикон туку е едне вид на кондиционатор на косата кој треба да и даде поголема мекост и убаво расчешлување иако е синтетички. Мора да напоменам дека има убави состојки и протеини. На крајот има еден алерген од парфем кој е користен во шампонот односно butylphenyl Methylpropional и ако не ти дава реакции во тој случај шампонов како целина е добар. Поздрав.

п.с. што се однесува до кремата ако не се лажам имаше една состојка која е посигурна замена за ботокс. Сепак на 26 години не би ти ја препорачала, ама знаеш изборот си е твој, сама одлучи си. Поздрав.

На irenna и koritsaki им се допаѓа ова.
  18. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Предлог за квалитетна пудра за комбинирана кожа со некоја си средна покривност? Ја гледав новата формула на Хаушка и не ми се допаѓа кокосовото масло, за мојата кожа е комедогено и потоа ми се исфрла.

Ми треба пудра/тонирана крема на природна база без алкохол, со убави состојки и поширок избор на нијанси пример жолт подтон. Розов/портокалов не доаѓа предвид, ептен ми двои од светлиов тен.
    Ептен оскуден избор на пудри имаме, ако имате предлог и за нарачка од некој сајт на нет супер.

19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Пробај ја онаа на алверде компактна крем пудра. Ја користам лично и можам да ти кажам дека е прекрасна. Ја пишав и во темата алверде козметика. 265 денари е има 3 бои јас ја имам најсветлата 010 која е порцелан, ама средната 020 и ја купив на сестра ми која има малку потемен тен од мене и баш има жолт подтон одлична е. Дава мат ефект и секако пред неа треба да ставиш крем на лицето. Поздрав.

На irenna и blueberry93 им се допаѓа ова.
  20. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.970
    Најпрво здраво
    Ја користам маската од шеќер и мед и сум задоволнаа.
    Е сега кога прв пат го прочитав постот се потсетив на една маска слична на неа, ми ја кажа другарка од америка . Маската беше од мед и цимет лицето ми беше многу меко.
    Па сакам да ја прашам на @Biodevojka што мисли за оваа маска.
    Исто така сликав состав на сите мои омилени производи што нон стоп ги користам. Баш ме интересира што имаат во нивниот состав.
    При крај ми се деновиве сакав да ги купам пак но прво сакам мислење. Може и ќе ги исфрлам од употреба.
    IMG_20160207_103749.jpg
    IMG_20160207_2.png
    IMG_20160207_3.png
    IMG_20160207_1.png
    Кога ќе можеш ,сакам подетално да ми напишеш.