Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Discussion in 'Тело' started by Biodevojka, Dec 6, 2015.

1. Salome

Salome Популарен член

20181126_234222.jpg
    На мајка ми овој и го продале како ,,природен'' од маслиново масло.Ако може да ги погледнете состојките, безбеден ли е за користење за мрсна кожа?
    @Biodevojka

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Ќе те замолам да ми го сликаш составот, вака не м е разбирливо, зарем нема вода во протизводот? Ако може етикетата да ми ја сликаш. Фала

Драга ништо не можам да видам вака наопачки ај те молам стави ги убаво сликите. Фала ти.

Драга јас ланолинот како состојка не би ја користела ни за петици а камоли за уста. Воопшто не ја сакам. не е важно од која марка е ланолинот многу тешко може да се најде чист. Те молам прочитај ја статијава. http://biodevojka.blogspot.com/2015/12/blog-post_28.html

Не е агресивен ама не е ни најприроден има многу подобри варијанти. Ако досега си користела силиконски шампони и потребен ти е преоден шампон ок користи го и потоа купи си органски. Поздрав

Драга има само маслиново масло најверојатно сапунификација на ладно. Дали одговара за масна кожа не би знаела, секоја кожа различно реагира. Пробај па кажи ни.

п.с. ме буни само лимонската киселина јас обично не ја ставам во сапуни. Обично се користи доколку се стави тетрасодиум етидронате ама овде не го гледам...

Има доста природни состојки ама дали е баш 96% не би знаела, зависи од процентот на секоја состојка користена.. Инаку формулата не е лоша, можеле да не стават акилат и дисодиу ЕДТА ама ок формулата е нивна можеби сметале дека така е најдобро. Поздрав.

Ах дали одговара за комбинирана кожа...според мене да, ама индивидуално е. Секоја кожа е различна. Поздрав

Salome and marija_maca like this.
  3. Sanja.x

Sanja.x Истакнат член

Glycine Soja Oil*, Zea Mays Starch, Silica, Trihydroxystearin, Hydrogenated Rapeseed Oil, Hydrogenated Vegetable Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Butyrospermum Parkii Butter*, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil*, Parfum**, Linalool**, Limonene**, Citronellol**, Geraniol**, Citral**, Benzyl Benzoate** * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils

@Biodevojka еве, го најдов составот на нет.

4. anggell

anggell Форумски идол

@Biodevojka Се работи за пена и тоник за лице за нормална и комбинирана кожа од Балеа, и крема за миење лице за чувствителна кожа на Балеа, дали се во ред состојките, ти благодарам

Attached Files:

5. Biodevojka

Како состав е ок, како дејство треба да пробаш. Поздрав

Не се лоши драга, иако не се комплетно природни сепак мислам дека се ок.

anggell likes this.
  6. shining_star

shining_star Популарен член

Лосион за лице
    Состав: Aqua, Alcohol, Propylen glycol, Melaleuca Alternifolia (tea tree) extract, Camomilla Recutita extract, Parfume.

Хидратантен крем
    Состав: Aqua, Paraffinum Liquidum, Stearyl Alcohol, Petrolatum, Propylene glycol, Prunus amygdalus amara oil, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth-20, Carbomer, Melaleuca Alternifolia (tea tree) oil, Na-EDTA, Sodium Hydroxid, Methylparaben, Propylparaben, Perfume.
    На пакувањето на овој крем е назначено дека е за осетлива и проблематична кожа.

@Biodevojka, какво е твоето мислење за овие декларации?

7. Biodevojka

Драга тоников е толку празен нема ништо...осен вода, алкохол и пропилен гликол има само два екстракти. Нема ништо ленитивнокако алантоин ниту омекнувачко како глицерин, нема пантенол, а башка комбинацијата алкохол со пропилен гликол не е воопшто убава (според мое мислење).

Кремот има огромно НЕ на база на нафтен дериват (Paraffinum Liquidum и Petrolatum), јас би го оставила на полицата каде што се наоѓа. Поздрав.

shining_star likes this.
  8. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

@Biodevojka Мислење за кремава со Q10?

Aqua (Water), C12-15 Alkyl Benzoate, Glyceryl Stearate SE, Prunus Dulcis (Sweet Almond), Cetearyl Alcohol, Sorbitol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Rapeseed Sterols, Diisopropyl Adipate, Squalane, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Behenyl Alcohol, Panthenol (Provitamin B5), Ubiquinone, Cetearyl Glucoside, Xanthan Gum, Sodium Citrate, Parfum (Fragrance), Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol

9. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

@Biodevojka Јас да се самоцитирам, за да не ги пишувам состојкиве одново. Мајка ми ја користи кремава години наназад и иако јас немам сува кожа се имам намачкано неколку пати и многу убаво ми легнува на лице. Е сега, прашањето ми е дали може да ја користам на (речиси) 22 години? Мајка ми ми вика дека била за зрела кожа и анти ејџ, ама јас не гледам такви состојки. Ти благодарам. :)

10. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

@Biodevojka како ти се чини составот на овој производ?
    Станува збор за шампон за коса на Ogx

Water, Cocamidopropyl Betaine, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Cocamidopropylamine Oxide, Cocos Nucifera Water (Coconut), Cocos Nucifera Oil (Coconut), Polyquaternium-10, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Sodium Chloride, Citric Acid, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance, Ext. Violet 2 (CI 60730)

11. Shaya

Shaya Истакнат член

Девојки, што мислите за составот на Хада Лабо гелот и пената за лице наменета за мрсна кожа на Афродита? Еден од овие два производи ми ги затнува порите и ми создава цисти (во ист ден почнав да ги користам - имам масна кожа), па ве молам за помош. @Biodevojka иако ретко сум активна, те читам / следам одамна, па твое мислење би ми значело многу :)

Во прилог декларациите: CBE5101B-8ACB-4E9F-8FF3-F595201B221D.jpeg 020152E0-00BB-4894-A7A6-F3765321C01B.jpeg B1263178-4BA1-47CE-8D55-85423FB7E37E.jpeg D761084E-8517-428F-B49A-82968D2CE807.jpeg

12. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Драга @Biodevojka, сакам да те прашам за еден производ кој ти е веќе познат, путерот на алверде за коса. Страдам од дерматитис, па зимно време кожата на главата ми е прилично сува. Редовно нанесувам масла, но би сакала да те прашам дали има некоја маска или производ (кој по можност ќе биде готов) кој пред миење може да се користи како маска која ќе се нанесува на скалпот и должината на косата со цел да ја негува и да ја штити од исушување? Затоа и се сетив на путерот на алверде, меѓутоа не знам колку е погоден за нега на скалпот, страв ми е да не има нешто во составот што би можело да предизвика опаѓање на косата. Ти благодарам многу :) Во продолжение ќе го копирам составот на путерот

Aqua, Glycine Soja Oil*, Alcohol*, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Ricinus Communis Seed Oil*, Glyceryl Stearate Citrate, Butyrospermum Parkii Butter*, Caprylic/ Capric Triglyceride, Persea Gratissima Oil*, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Theobroma Cacao Seed Butter*, Vitis Vinifera Fruit Extract*, Xanthan Gum, Hydrolyzed Corn Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Leuconostoc/ Radish Root Ferment Filtrate, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Helianthus Annuus Seed Oil, Parfum**, Limonene**, Linalool**, Geraniol**, Benzyl Salicylate**, Citronellol**, Citral** * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils Wässrig-alkoholischer Traubenauszug (Bio-Alkohol)*, Sojaöl*, Fettalkohole, pflanzliches Glycerin, Rizinusöl*, Glycerinfettsäureester, Sheabutter*, Triglyceride (pflanzliche Ölmischung), Avocadoöl*, Jojobaöl*, Kakaobutter*, Xanthan, pflanzlicher Keratinkomplex, Vitamin E, Vitamin C, Sonnenblumenöl, Mischung ätherischer Öle** * Rohstoffe aus kontrolliert biologischem Anbau ** aus natürlichen ätherischen Ölen

13. Sfera

Sfera Популарен член

@Biodevojka те молам за мислење во однос на составот на ББ кремава од Фармаси. Ми се погоди нијансата, убаво ми легнува на кожа и не светнувам ниту после цел ден. Само имам дилеми околу составот.
    Однапред благодарам :)
    20181212_065639.jpg

14. Biodevojka

Najnapred se izvinuvam na moderatorite sto pisuvam na latinica ama imam problem so kompjuterot i pisuvam od mob.
    Ne e kompletno prirodna ama ne e losa. Ima ubavi sostojki. Pozz

Zdravo draga ima hjaluronska koja jas ja preporacuvam od 30 pa nagore. Seuste nema potreba kaj tebe. Pozz
    Zdravo draga nene iskreno ne mi se dopaga. Ima mnogu poubavi ovoj e dosta sinteticki.
    Zdravo draga ne bi znaela da ti kazam koj od ovie dva ti pravi taka megutoa moze da ti kazam deka imaat dosta obezmastuvacka mok. Koga premnogu ja obezmastuvas kozata istata se brani so pogolemo lacenje na masti i eventualni nepravilnosti. Pozdrav
    Draga na silikonska baza e...znaes deka mojata filizofija e bez silikoni taka da jas ti velam NE!!! Pozz

blueeparadise and Kimberly11 like this.
  15. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

@Biodevojka
    Се работи за овој шампон против опаѓање. Имаше солидна цена, го видов во ДМ, ако е добра формулата би го купила. IMG_20181218_123019.jpg IMG_20181218_122951.jpg

16. Miss666

Miss666 Популарен член

Дечки, може некако со составот да ставате и за кој производ станува збор? Можеби користам некои од тие производи, или ќе го одобри биодевојка па ќе сакам да го погледам и треба за секој посебно да прашувам кој што е. Мислам дека на многу девојки многу добро би ни дошло да знаеме за што се работи, а и темава би била попрегледна.

17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

18. Biodevojka

Драгаформулата е солидна не е најприроден има и хемиски состојки, ама формулата е ок. Не е агресивен и има поликватерниум како кондиционатор (како замена за силикон). Ако е евтин и ти се допаѓа земи го. Поздрав.

Нема силикони ама има ПЕГ кои се нафтени деривати. Поздрав.

Anabelle.Amorette likes this.
  19. papillonP

papillonP Популарен член

Здраво @Biodevojka ќе може да ми кажеш дали е добар составот на оваа крема?
    46522606_291156578171497_6086627253012135936_n.jpg

20. Biodevojka

Здраво драга, не е комплетно природна и има доста хемиски состојки дури и навтен дериват ПЕГ 100 и акрилати. Мора да напоменам дека нема силикони. Може многу подобро да најдеш. Поздрав

papillonP likes this.