Декларации на козметички производи и анализа на состојки

Discussion in 'Тело' started by Biodevojka, Dec 6, 2015.

1. eva993

eva993 Истакнат член

Дефинитивно втората (таа на Garnier) има подобар состав. Другата од силикони, до полисорбати, се има.
    Само внимавај и со првата, бидејќи содржи алкохол, па може да ти го пресушува лицето.

Јас лично не би избрала ниту една од двете, од причина што користам со години само природна и органска козметика, но дури и таа (претежно од Германските брендови) знае да содржи Alc. denat. на висока позиција и иако е органска, да предизвика иритации и несакани последици.

Се надевам успеав барем малку да ти помогнам. :)

Aschenputtel and IM.TMKQ like this.
  2. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Конкретно ми треба за нормална до комбинирана кожа, да ја хидратира убаво но да не ја мрси премногу. Би сакала да е природна и органска. Имаш некој предлог? :)

eva993 likes this.
  3. eva993

eva993 Истакнат член

Јас би ти ја препорачала Nordic Birch од Уртекрам. За сите типови на кожа е, мнооогу хидрира, а е лесна и не мрси. Верувам дека би ти одговарала по ова што ми го пиша дека го бараш.

https://www.ecco-verde.com/shop_catalogue/organic-nordic-birch-day-cream

Треба и кај нас да ја има.

IM.TMKQ likes this.
  4. pdb123

pdb123 Популарен член

За сите што сакате да знаете како да читате состав и да проверувате дали некои состојки се добри, би ви препорачала да гo изгледате ова видео со насоки за тоа :).

5. eva993

eva993 Истакнат член

Многу е занимливо да се види како некој се претставува себеси како стручен и дава совети за состојки, а кога треба да наброи барем 4-5 најштетни состојки, кои треба да ги избегнуваме, го става еве да речеме маслото од портокал пред силиконите, нафтените деривати и парабените. :x

Интернетов колку е благослов, толку е и клетва...секоја б***а може да седне пред камера и да попува, жалосно е што ќе има одреден процент на луѓе што навистина ќе ги убеди во BS-от кој го зборува.

Last edited: May 2, 2020
  6. pdb123

pdb123 Популарен член

А ако поставам видео од дерматолог за тие што ги наброи, во ред ли ќе е? Небитно, секој со сопствен став околу штетност на состојки, не е како да јас или ти ќе се предомислиме ако се натегаме тука.

Видеото е поставено заради тоа што нуди веб-страни преку кои секој може да се информира за состојките, бидејќи видов дека многу луѓе прашуваат за тоа дали некој состав е добар или не.

Konfetka and eva993 like this.
  7. eva993

eva993 Истакнат член

Сосема добронамерен беше и мојот коментар, исто како и твојот линк.

Ниту те критикувам тебе, ниту пак сакам да се натегам. Едноставно го споделив своето мислење за дечково кој дава совети, а во секое видео има барем по 3-4 лапсуси, кои тотално го дискредитираат него како лице, кое е кадарно да зборува на темите за коишто зборува. Тие лапсуси како „киселина“ со повисока pH вредност од 7, не се мое мислење, туку наука.

Тој е мојот став...дека преќутувањето и кревањето рамења секогаш е подобро, отколку лош и нестручен совет. :)

Инаку советите околу сајовите за проверка на INCI-те се ОК.

pdb123 likes this.
  8. pdb123

pdb123 Популарен член

Се извинувам, таков тон ми имаше постот и не сакав да навлегувам во кавги :).

eva993 likes this.
  9. poppie

poppie Популарен член

Screenshot_20200511-122056_Chrome.jpg Screenshot_20200511-122011_Chrome.jpg

Може ли некоја што се разбира во состав на производи да ми каже која е подобра од овие 2 креми со спф50? :)

10. Lebed04

Lebed04 Истакнат член

@Biodevojka те молам за мислење за мејкап базата
    Фала

Attached Files:

11. Anod10

Anod10 Истакнат член

https://instagram.com/miss.recenzija?igshid=1hqlra8o25pjl
    Профилот го најдов случајно на инстаграм, докторката е од Загреб и освен тоа што прави рецензии, дава и многу добри совети, информации, прави анализа на состав на производи и врз основа на научни трудови од областа на дерматологијата советува. Профилот многу ми се допадна, бидејки има опфатено и производи кои што кај нас се лесно достапни и со прифатливи цени. Се надевам дека профилот може да помогне на некоја од вас.

Дани.СС and poppie like this.
  12. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

Zdravo devojki. Si go poracav kremcevo, hidratantno e, bas mi odgovara na kozata. Dokolku nekoj znae, me interesira kakvo e mislenjeto za sostojkite. IMG_20200728_004529.jpg

ludamaja10 likes this.
  13. Elence93

Elence93 Форумски идол

EMMA EMILY and ludamaja10 like this.
  14. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

15. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

IMG_20200808_134905.jpg
    Devojki se raboti za intimniot gel na Corine de Farme, dali nekoj mozi da mi kazi kako e so sostojkite?
    Prirodna kozmetika bilo.

16. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Uste nesto, nekoe kremce za masna koza so okej sostojki? Fala vi:)

17. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Здраво на сите, подолг период ме немаше на форумов поради испити, обврски и проекти кои ги подготвувам. Со оглед на тоа што сум при крај со сите проекти, еве повторно се вклучувам на Фемина. Слободно постирајте декларации и прашувајте. Ајде повторно да ја живнеме темава. Ве гушкам
    Вики

Убаво избалансирана формула, благ е и не е агресивен. Како сурфактанти направен е убав микс на нежни сурфактанти, слободно земи го.

п.с. побара совет за крем за масна кожа, пробај го оној на Др. Конопка за комбинирана до масна кожа. Не е воопшто скап, а одличен за кожата.

18. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Screenshot_20200826_191259.jpg @Biodevojka sakam da ja zemam kremata za podkozni vrsnati vlakna posle depilacija no se dvoumam.
    Sovet?

19. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Драга само што видов овчи ланолин, парафин и вазелин ми се крена косата... Бегај подалеку од ова...Вазелинот и парафинот во никој случај. Ланолинот да беше органска козметика ќе ти речев да прашаш дали имаат сертификат за чистина на самиот чанолин, ама со оглед на тоа што овде има навтени деривати, ланолинот ни е најмал проблем...

Bellaa1234 likes this.
  20. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Of lele... A bas se izraduvav sto najdov krema za podkozni. Mislev da ja koriatam direktno na vrasnatoto vlakno? I taka ima loso dejstvo?