Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Демони

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од KejtiKaulitz, 27 ноември 2010.

1. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    686
    Има и кај нас пациенти што мислат дека демонот е во нив и одат кај Константино, не знам од кој град е човекот, демек егзорцизми прави. Има и клипови на youtube пишете egzorcism баш со овие букви, првите 2 клипа, ја нејќу да го отварам тоа, ќе ми влезе демонот низ монитор. =)

2. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    не верувам ова го ставам во групата на народни измишлотини :^) :^) :^)

3. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.993
    Па, поради фактот што баш и не сум фанатик на религија, логично е да не верувам ниту во демони и слични чуда, иако покажувам огромен интерес за проширување на знаењата во тие области, чисто за да бидам информирана.
    Убава е приказната во филмот The Rite, кога самиот иден, надежен свештеник верува во Бога а не верува во демони, па поради неверувањето неможе да изврши егзорцизам. И иронично е што најголемите случаи на опседнатост се појавуваат кај оние кои повеќе се наклонети кон верувањето во Бога. Имам читано дека наводно секој светец имал свој демон-противник кој ако заземе човечки облик т.е. се „всели“ во нечие тело, може да биде истеран само кога оној што врши егзорцизам му го открие името и го истера од телото извикувајќи го името на светецот-противник. Верувам дека ако такви нешта постојат, меѓусебно се тесно поврзани, но со оглед на научните истражувања кои ги имам читано, многу од случаите кои во минатото биле дефинирани како демонска посесивност, сега се докажани како чисти случаи на пореметувања во психата. Најголемиот дел од случаите на луѓе кои биле/се опседнати, всушност страдале од multiple personality disorder или dissociative identity disorder, пореметувања при кои во потсвеста се буди и второто јас кое фукнционира како сосема друга личност чие однесување неможе да се контролира поради исклученоста на примарното "јас", при што се губи контакт со реалноста така што личноста не е свесна за своите акции. Центрите кои ја контролираат механиката се исклучуваат и вклучуваат наизменично како што мозокот се бори со двете персони истовремено, и така настануваат несвесните, груби и нагли движења. Поради неможност да се воспостави конекција со центарот за говор, се испуштаат чудни звуци т.е. обиди за говор а гласот се здебелува и повремено губи поради губењето здив при обидите за движење и/или враќање во нормала.
    Интересна ми е зиноглосијата, познавањето и течното зборување на јазици кои претходно биле непознати за говорникот. Тоа можеби е и единственото нешто кое ме тера малку да се двоумам околу сите овие приказни со демоните, бидејќи ниту научниците и покрај фактот што знаат дека во нашиот мозок постојат неактивни центри кои би можеле да бидат одговорни за познавањето на овие јазици, сеуште не успеале да докажат што би можело истите да ги активира.
    Сепак одбивам да верувам во демони, духови и слични работи. :x

На Valerin, Ognenija и MarchelineAmaru им се допаѓа ова.
  4. MissCupcake

MissCupcake Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2011
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    263
    http://www.youtube.com/watch?v=uvTOE_bAxhA&NR=1 еве видео што најдов поврзано со филмот, јас не го имам гледано филмот,но звучи морничаво. Да напоменам видеото е вознемирувачко :!:

Инаку јас мислам дека демоните се дел од нашата психа. Да мислам дека сите ние имаме демони во себе, и кога се плашиме од нешто што не го знаеме си претставуваме најлоши сценарија во врска со тоа луѓе со така грозни лица значи демони. И јас читајќи вакви работи не можев да спијам. ЗНачи спијав со затворена балконска врата бидејќи мислев дека има некои страшни работи во темнината, телевизор вклучен, светло запалено, се потев, слушав разни звуци и на крај размислував утредента и сфатив-тоа е дел од мојата фантазија... Во тој период без навистина слаба и физички,но и психички. Си дадов задача ќе спиеш со мислата дека има демони,но не можат ништо да ти направат, значи јас ги контролирам ако речам ве нема, ги нема, направив така и заспав мирно, без потење без светла и други работи.

5. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.343
    Мајка ми го видела пред 6 години истиот тој човек со шешир.
    Мене не ми беше добро ,страдав од депресија и ми дадоа Ансилан за да можам да спијам.Таа бдееше над мене секоја ноќ.Една вечер ,се штрекнала жената во сонот и кога го видела овој човек,вампир,демон-ни самата не знам што е.Наводно и рекол -Овој пат ќе се смилувам - и исчезнал по неколку секунди.
    Се преплашила,врескала по мене,ама јас не сум станувала. Си помислила дека сум умрена .

6. dream.queen

dream.queen Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    191
    Јас не верувам во вакви работи но интересни ми се и се интересирам и гледам кога ќе начекам некој филм иако не верувам си се интересирам.

7. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Ух се ежам од темава ептен е језива , пс за емили - филмот не сум го глеала и нема да го гледам :!: после ке цркнам од страв...

8. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Гледајќи бројни филмови за егзорцизми, опседнување решив да споделам со вас некои работи кои ги знам.

Јас сум верник, се разбира, и оттука тргнува и фактот дека постоењето на другата темна страна и демони, или како и да се викаат е неизбежен.
    Имам слушнато дека и во Македонија постојат такви обреди на опседнати лица. Обично тие се вршеле во села, планински или пак малку отцепени од цивилизацијата, подалечни, и се разбира во црква. Се собирале попови, монарси, епископи и тн., чии жители на селата сведочат дека ги гледаат кога доаѓаат или пак си одат. Исто така имам слушнато дека постоеле и помали школи каде се изучувале и истражувале овие работи. Баш како што постојат големи од овој вид во Рим, и други градови низ планетава.

Е сега да не ве исплашам, не значи дека ова е 100% вистина, ама така имам слушнато. Не за џабе се зборува. И тоа не е некој феномен, ете се случувало по вистински приказни, па филмови се прават и тн. што значи дека не треба тој факт да не чуди. Е сега кои лица се опседнати, како иде тој процес и сл. не знам. :?:

Јас многу многу не верувам во сето тоа, ама најверојатно така е. Обично и суштината е во верувањето, нели?

9. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    3.485

Незнам што е но дефинтивно е нешто чудно и страшноооооооооо :sweat: :sweat:

http://www.youtube.com/watch?v=5g1KN3BRt6E

10. Royal

Royal Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    На еден мој познаник веке некое време му се случуват некои работи накои и тој самиот не може да си даде одговор.Не живее овде во друга држава е .И баш пред некој ден ми раскажа чудна приказна.
    Отишол на гости кај пријателката ,таа излегла за работа и он останал сам во куката.Слушнал некои чекори по скалите но не обратил внимание.Поручек пред да се врати пријателкатаод работа слушнал тропање на вратата и застанал на прозорецот на втори кат да види дали е таа.И гледа некој човек оди во дворот ама облечен во јакната на мојот познаникПрво штому паднало на памет е дека некој му ја украл јакната ,но потоа си ги забелезал панталоните исто ги носел тој.И само што се спремал да викне ,личноста полека зе завртила накај прозорецот и кога овој што ке види ..се гледа самиот себе.И гледа како се движи и одеднаш го снемува.Чудна е ситуацијата со оглед на тоа што и пред ова му се имат случувано вакви работи ама ова да се види му е врв на се.

На Tam4yy и Draginja им се допаѓа ова.
  11. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    се плашам :D

12. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    826
    Па малце верувам, гледав една емисија Уклети куќи
    Нешто со духови е, ама има некои каде што се демони.
    Т.е му викаат демек на духот да излезе од куќата, го разлутуваат и знаам камерата снима на една жена која и влезе демек демон во душата, едвај жената дишеше, се угуши, арогантна беше..
    Ама после некако едвај се врати во нејзината состојба со помош на поп и сл..

После тоа што го видов верувам, ама може и луѓето да глумеле, ама не верувам дека е така.

13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.645
    Допаѓања:
    79.449
    Па да, имало такви случаи. Но денес не се забележани, за среќа.

14. Wild Ones

Wild Ones Активен член

Се зачлени на:
    25 август 2015
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Не верувам, и оваа приказнава со девојката не ми е за верување...:?:

15. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    За да постои белото мора да постои и црното.
    Живееме во дуалистички свет , од се има по две.
    Така да ако постојат светли сили како Ангели , постојат и темни сили Демони.
    Демонот се храни со ниско вибрационите енергии и афинитети како: нервоза, лакомост, негативна вознемиреност, анксиозности, депресии и сите останати негативни чувства.
    Ангелот ( еден живее во нас а тоа е светиот Дух! ) се храни со позитивни чувства или: Благодарност, Смеја, позитивна мисла, позитивни дела, емотивна исполнетост, апатија и така натака. :)

16. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.745
    Допаѓања:
    3.578
    Јас искерно незнам што да мислам во врска со ова.
    Знам дека доброто и злото од секогаш постоело па старите народи бидејќи не можеле да си ги објаснат тие појави ги манифестирале во демони или лоши сили а пак добрите во ангели и добри сили. Како што напиша една феминка претходно, рамнотежа мора да има само што земјава е неприкладна за тоа е сега дали се манифестират во чудовишта или некакви чудни суштества во тоа искрено не верувам мада треба да си докаже науката.
    Кога сме кај Емили Роуз, фимот е стварно вознемирувачки ама јас искрено мислам дека тоа е поголем дел работа на психата.

17. maca cvet

maca cvet Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2014
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    455
    верувам во демони бидејќи пред скоро време бев опседната од еден многу е лошо

18. Istata od vcera

Istata od vcera Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    127
    Barav niz forumov i nemozam da najdam zar nema dosega otvoreno tema za Skinwalker,sumski demon?

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.645
    Допаѓања:
    79.449
    Нема. Што е тоа?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    16.918
    Кај нас познат како Дрекавац и Караконџула:).