Форумџика на годината

Денес дознав дека (I was today years old when...)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Munchmallow20, 8 август 2024.

1. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.294
    Допаѓања:
    10.941
    @FriendOfDorothy "Ве молам не ми го визуализирајте ова" proceeds самиот да ни коментира за тоа за кое не ни ни паѓаше на памет :drunk:

Значи ај, оди легнувај си додека уште за нешто не ти текнало, па и ние после да имаме кошмари :D

На Mumoftwo30, Angie1432, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.612
    Допаѓања:
    61.465
    Јас ви се извинувам вака, но и јас исто се шокирав. :D Ми излезе рил и читајќи по коментарите сфатив дека ова е пракса таму, а прв пат слушав. И само се чудам зошто некој би стоел толку долго во голема гужва да мора да носи пелена, и за што, за одбројување и огномети. Ок и стори за на Инстаграм.
    My european mind can't comprehend this. :D

На Mumoftwo30, _Vera_, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.984
    Допаѓања:
    24.664
    За НГ не, ама да е некој концерт, dare I say, разбирам. Замисли да си во средина во гужвата на концертот на Лејди Гага во Бразил кај што излегоа 2 мил луѓе. Јас би се умочала во гаќи затоа што ова никогаш не ми текнало. :D Чудно ми е што планираат носење на пелени, не знаев дека ова постои како пракса.

А отсекогаш сум се прашувала како издржуваат луѓе кои со саати унапред зафаќаат место, мене ме прави анксиозна да немам пристап до ВЦ. Не можам да кажам дека ми се допаѓа одговорот. :|

На Mumoftwo30, Alex.T, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.612
    Допаѓања:
    61.465
    Ау, не можам да замислам. :D Сакам концерти, ама повеќе од милион луѓе? No thanks. Сум била на настани каде нештото траело 2-3 максимум 4 саати, сум издржала без многу пиење течности, но ова дури излезиш на крај од толку луѓе ќе испуштиш. :D Така и ова со Times Square не го сфаќам, едноставно не вреди.

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.232
    Допаѓања:
    44.143
    Кога си на концерт толку се потиш што попрво ќе колабираш од дехидратација отколку да мораш во вц...ама да дремеш 12 саати на минусни температури, со пелена, за некоја топка идк, weird. Колку и да е спектакуларно не дека е нешто што е толку многу фасцинантно за да се тепаш за прв ред. Ме мачи и што воопшто прават луѓето во текот на тие долги саати додека чекаат? Не им е досадно? Не ги боли кичма? :D Браво за детерминираноста, што знам.

На M&M, SV1911, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.717
    Допаѓања:
    200.599
    Е ова е вистинското прашање, другото мање битно:D

На Mumoftwo30, _Vera_ и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    624
    Дека во грчкиот јазик, современ, планетите имаат други имиња на богови од антиката, а не познатите римски богови.
    Меркур -----> Хермес
    Венера -----> Афродита
    Земја -----> Гаја
    Марс -----> Арес
    Јупитер -----> Зевс
    Сатурн -----> Крон
    Уран -----> Уран
    Нептун -----> Посејдон

На FlirtBerry, daylight, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.571
    Допаѓања:
    10.920
    Дека Gen Z е прва генерација во историјата на САД во која белците се малцинство - 49% од оваа возрасна група во САД се белци. Се очекува околу 2045 година, белците севкупно да паднат под 50% и да станат малцинство таму.

Последна измена: 6 јануари 2026
    На FlirtBerry, Aleks.mar, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.885
    Допаѓања:
    48.446
    Италијанците Минхен го викаат Монако.

На FlirtBerry, FreeToGo, theunforgiven и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.612
    Допаѓања:
    61.465
    Дека имаме слепа точка во двете очи каде што се поврзува оптичкиот нерв со окото. На тоа место нема фоторецептори, а со тоа нема вид. Ова обично не го забележуваме кога двете очи ни се отворени бидејќи мозокот користи информации од двете очи заедно за да надохнади за слепата точка. Но секој можи да си ја најди слепата точка на окото со експериментирање на оваа слика:
    Screenshot_20260111_233658_Instagram.jpg
    Имено, треба да го држите телефонот на одредена дистанца и да го затворите десното око, приближувајќи го телефонот кон лицето гледате во црната точка. Во еден момент, крстот ќе го снема и како се доближувате повеќе, тој повторно ќе се појави. Снемувањето значи дека тука ви е слепата точка. Можите да пробувате напред назад неколку пати.
    Истото можи да се направи и со затворање на левото око, тогаш ако гледате во крстот, на одредена дистанца ќе ви исчезни црната точка. :D
    *Преземено од Инстаграм рил

На Aleks.mar, kokodaki, M&M и 5 други им се допаѓа ова.
  11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.329
    Допаѓања:
    4.406
    Дека фигурите во Помпеи не се скаменети луѓе создадени директно од вулканската ерупција на Везув 79 г.н.е. туку гипс кој бил налеан во празнините од натрупаната пепел врз некогашните тела на жртвите.

На Aleks.mar, Alex.T, theunforgiven и 2 други им се допаѓа ова.
  12. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.903
    Бројот 9 секогаш се враќа самиот на себе си. Круг. 9+9=18 1+8 = 9 ; 9 × 2 = 18 ; 9 × 3 = 27 ; 9 × 4 =36......

Броевите 1, 2, 5 и 10 се поврзани со телото, материја....една уста, две раце, пет и десет прсти....парите следствено се само во тие апоени....

На Mumoftwo30, kokodaki, Alex.T и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.571
    Допаѓања:
    10.920
    Стара Нова година на 13-14 јануари се слави и во Шкотска и Велс.

Таткото на Путин умрел неколку дена пред син му да стане премиер на Русија во 1999.

На Aleks.mar, kokodaki и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  14. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.329
    Допаѓања:
    4.406
    Дека во Укриана беснилото однсоно лат.Rabies e ендемска болест (и пред војната).

15. Mari7

Mari7 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2025
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    147
    Денес дознав дека кучињата всушност потекнуваат од волци,но со илјадници години еволуција станале најлојалниот пријател на човекот и дека кучињата имаат отисок од јазик исто како што ние луѓето имаме отисок од прст,секој е уникатен.|(

16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.885
    Допаѓања:
    48.446
    Од лани ми е, али сеа ми текна оти актуелни се Оскарите. Ја бев као не ме јеби.

Ако некад се запрашате као некој филм или актер е уопште номиниран, а камо ли зел Оскар, треба само да знаете дека прво се лобира да не речам подмитува кај комисијата и се трошат пуно пари за тоа. Пример Нетфликс за Емилија Перез потрошиле околу 30 милиони, поише од буџетот за филмот.

И друго, комисијата не е должна да ги изглеа сите филмови пред да дава награди. Што би се рекло, даваат награди на лепе очи.

Последна измена: 24 јануари 2026
    На MorskaSirena, M&M, FreeToGo и 3 други им се допаѓа ова.
  17. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    6.147
    Или во превод кој повеќе ќе плати

На Mumoftwo30 и Gosh им се допаѓа ова.
  18. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    624
    Дека честопати погрешно го користиме изразот дрн, дрн, јариња. Точниот израз е дрн, дрн, јарина. Јарина е волната што се добива од повторното стрижење.

На Alex.T, Biljarkata, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Најубаф на свет

Најубаф на свет Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2025
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    117
    Дека во сите згради има 9 скалила кога се качуваш, за да со која нога стапнеш прво секогаш да дојдеш на истата нога кога стапнуваш на под после скалила. Така заклучиле дека телото е постабилно при спуштање и качување на скалила.

20. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    3.430
    Не е точно.. Бројот на скали се пресметува во однос на висината од кат до кат, така што може да има потреба и од повеќе скали не секогаш се 9.
    А што се однесува за удобноста при одење, ако при пресметка излезе голем број на скали најчесто над 12 се поставува подест (одмаралиште), најчесто на половина од бројот на скали, во екстремни случаии без подест можат да одат 15-16 скали, исто идеален наклон за сакали е околу 30° за побрзо качување и симнување, скалите над 45° се стрмни скали и се применуваат само ако мора и нема место да се сместат друг вид на скали. Исто ако поставиш пример 9 скали секаде ако има голема висина катот ќе добиеш голема висина на скала па така одењето ќе биде многу тешко, најповолно е висина на една скала околу 17cm, а ширина околу 30cm.

На Alex.T, Bozica1980, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.