Денес дознав дека (I was today years old when...)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Munchmallow20, 8 август 2024.

1. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.196
    и јас истото го знам. Спаѓа во диуретик кој ги исфрла течностите и го снимува притисокот (дискутиравме за овс на истава тема некои страни поназад)

2. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Татко му на Стивен Хокинг, познатиот космолог, мислел дека син му не учи доволно и нема доволнo иницијатива за учење. (Скорешни сознанија од пред некој ден.)

Стивен Хокинг, е еден од посетителите на островот на Епстин. Има фотографии (Не значи дека знаел за сѐ што се случува таму). Hint. Епстин бил „љубител на наука“.

На Cosmic Girl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. Juve1

Juve1 Нов член

Се зачлени на:
    3 мај 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    How is Nicolas Cage related to the Coppola?
    Through his father, he is a nephew of both director Francis Ford Coppola and actress Talia Shire, and a cousin of directors Roman Coppola and Sofia Coppola, film producer Gian-Carlo Coppola, and actors Robert and Jason Schwartzman. Cage is the youngest of three sons.

На Alex.T, Cosmic Girl и Gosh им се допаѓа ова.
  4. Intergalactic

Intergalactic Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2026
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    303
    Screenshot_20260524_223147.jpg
    Ова го заклучив долго пред да го прочитам фактов.
    Значи мене ме мразат гаврани, едно утро кога идев на факс врнеше и еден гавран слета наеднаш блиску мене и ме исплаши и јас само замавнав со чадорот не го ни допрев не ни имав намера да го удрам и тој :^)на сите гаврани им кажал и од тогаш ме напаѓаат гавраните еднаш еден ми слета на коса едвај го совладав.
    Друг пат ми чукаше на прозор со клунот и така неколку дена агресивно али беше дебел не му требаше храна, имаше некој проблем со мене лично, мислев дека стаклото ќе се скрши колку силно клукаше, друг ден пак ми чукаше еден изнемоштен и гладен гавран и го нахранив. Се надевам пренел таму. :D

На Alex.T, Cosmic Girl, Gosh и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Intergalactic

Се зачлени на:
    4 март 2026
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    303
    И што ако e Стивен Хокинг, демек ако е научник по дифолт значи дека е добар човек со етика и морал?
    Многумина велат дека учествувал бтв.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    729
    :rofl::rofl::rofl:
    Ах леле :rofl::rofl::rofl:
    Добар виц

7. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Сакав да кажам дека човекот е комплексен. И не е така како што изгледа.
    Си видел/а во каква состојба е Стивен Хокинг на фотографијата?
    Да правел би го осудил, од оваа перспектива, не можам да знам, без разлика на неговиот придонес кон науката. Исто важи и за Мински, таткото на МИТ, Чомски, таткото на модерната лингвистика, кои сите биле мои лични „херои“... Поентата е дека треба да се биде внимателен...

8. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Смешно е, но не би исклучил, сепак! :)

9. Intergalactic

Се зачлени на:
    4 март 2026
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    303
    Па не е виц за децата кои потенцијално можда биле злоставувани.
    Мислиш дека нема начин како, ако сакал? Таму сите соработувале не значи дека хендикепот би го спречил. Уште долго пред да се објават Епстеин досиеата имаше за него слични шпекулации.

На Gosh и Adidas888 им се допаѓа ова.
  10. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Извори за шекулацииве? Би сакал да прочитам.
    Не може да знаеме. Се надевам ќе дознаеме. Човек со хендикеп, може. Се согласувам. Не е исклучено.

11. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    713
    Crow е врана, а не гавран.Инаку да. Се смета дека враните ако им наштетите го паметат ликот уште многу години и таа информација ја пренесуваат и на другите. Спротивно ако им помогнете покажуваат неверојатна благодарност и ве ставаат под нивна заштита.

Гавраните, враните, чавките, страчките се едни од најинтелигентните птици. На пример кај страчките и Др. Ако им помогнете , возвраќаат со подароци ( најчесто нешто светкаво).

Овие птици имаат лоша репутација бидејќи луѓето мислат дека носат лоша среќа и ја претскажуваат смртта.

И уште нешто, јато врани на англиски се вика murder ( исто како убиство).

На Alex.T, Gosh, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.780
    Допаѓања:
    63.005
    Кучето дома еднаш така лаеше на чавка, и потоа со денови се собираа чавки во близина и гракаа по него, на моменти се спуштаа одозгора во обид да го чукнат со клунот. :D На видео ги имам фатено како гракаат кога си поминува кучето низ двор.
    Јас лично имам забележано како чавки фрлаат (најверојатно) ореви на улица за да им ги скршат колите, па овие да си ги изедат само јатките.
    Отсекогаш ми биле фасцинантни овие птици (гаврани, врани, чавки) бидејќи навистина се многу интелигентни. Буквално можат да решаваат различни задачи, што се навидум комплексни за животно, за да можат да дојдат до храната. И навистина памтат ликови, така што ако им сториш нешто лошо ќе си имаш работа со цело јато. :D

На Alex.T, Cosmic Girl, Gosh и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Птиците имаат значително поголема густина на неврони од цицачите, конкретно гавраните, а особено враните, можат да решат проблеми на исто ниво како мајмуни. И имаат свесност дека другите животни имаат различни информации од нив, технички, theory of mind. Што е навистина фасцинантно. Интелигенцијата не е поврзана со големината, уште еднаш се докажува.

п.с. Не знаев за a murder of crows. Проверував. Научив нешто од тебе. Фала! :)

На kokodaki и Intergalactic им се допаѓа ова.
  14. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    713
    А група гаврани се вика unkindness или conspiracy.

На Alex.T и Vikktorr им се допаѓа ова.
  15. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Читав за conspiracy. Многу интересно. И само какви јазични претстави имаат луѓето за гавраните. :)

На kokodaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. StefCek

StefCek Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2026
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    64
    Имав и јас едно ниско куче, кое многу сакаше да лае по врани, гаврани.Лаеше и ги бркаше и другите птици.Ми текнува и го напаѓаа неколку пати, но ова беше пред 10 години.Исто и како мало го напаѓаа.Но, новово куче, бидејќи е големо од претходното, тешко да го нападнат.Воопшто и не му приоѓаат.Имаат страв.
    Добро е, нема да искочи калуѓерката од хоророт *The nun*.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. StefCek

StefCek Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2026
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    64
    Пред некое време гледав емисија дека гавраните/враните ако добро ги тренираш краделе вредни предмети(пари, накит).Сигурно и лесно може да ги истренираш тоа да го направат доколку те засакаат.

18. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Не би знаел да кажам. Не сум слушнал до сега врани да украле вреден музејски експонат на пример. :) Еве ти идеја.

19. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.825
    Сега прочитав уште нешто интересно за враниве. Се лизгале на снег од забава. Што е еден од ретките повторливи, документирани случаи за игра кај нецицачи. Еве, да вратам со друга интересна информација. :)

На Mumoftwo30, Alex.T и kokodaki им се допаѓа ова.
  20. StefCek

StefCek Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2026
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    64
    Training crows to steal or find money is an incredibly real phenomenon made possible by the species' exceptional intelligence. Because corvids are naturally curious and attracted to shiny objects and paper bills, clever individuals and trainers use operant conditioning to teach them to bring lost coins and cash back in exchange for food treats.
    Можеби одговоров е од вештачка интелегенција.
    Доста сум сигурен човек го тренираше гавранот да краде пари и накит.Но, музејски експонат, заклучен и под тежок надзор и јас не верувам да украде.

На Vikktorr му/ѝ се допаѓа ова.