Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Денес дознав дека (I was today years old when...)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Munchmallow20, 8 август 2024.

1. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    2.307
    Зашто тогаш 3ти месец е од 9та до 13та недела? Тоа се 5 недели. Исто и 6ти и 9ти d67dc1467fc2c690cdc85e355c54fd46.jpg

2. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Јас до сега мислев дека сите оранџасти мачки се мужи. До сеа сите шо сум ги запознала биле мушки, па си викам нешо ова до боите е. Али отворив интернет, 80% биле машки, а само 20% од портокаловите се жени:D

На Amellie13, Anika55 и MarigoldA им се допаѓа ова.
  3. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    61.718
    Јас имам портокалова женска :sun:
    Сите тробојки се женки. Многу, многу се ретки мачори со три бои, а тие што ги има не можат да се размножуваат.

На tambelina, Konfetka, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Поим немав дека мачори со три бои не можат да имаат деца, пред да кажеш ти:o
    Знам дека ако е под две бои и е крупен е маже, а ако е над три бои, шарена и ситна дека е женска. Другарка ме учеше по опашките да ги глеам. Ако има крупен опаш е машко, а ако е тенок извајан е женско. Ова до сега што знам. Знам мачориве имаат и поголема глава, па така јас ги разликувам.

Инаку јас имам еден оранџаст, згоден мачор:D

На Anaroz1, FridaodaMk, Miss666 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    61.718
    Да, во најголем број случаи и јас можам да ги разликувам машки од женски. По шепите исто, женките имаат потесни, машките пошироки шепи. Ама има исклучоци, еве мојава женка на пример е поголема од повеќето мачори. Нетипично е голема (и долга, и висока и дебелка) и со голема глава и опаш.
    Можат да се разликуваат и по "карактер". Ама да не навлегувам многу, мислењево книга ќе стане :D

На Mumoftwo30 и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  6. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    2.307
    Леле и јас имав женска портокалова. За жал отиде под тркала на некоја кола. Ама ја знам и дека мачка може да остане трудна од повеќе мачори во исто време. Е сеа дали е тоа вистина не сум прочепкала по чичко гугл да видам што вика. А ги разликував по половиот огран, на мажките им е точка а на женските им е вертикална цртичка. И до сеа не сум промашила пол

На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Вистина е ова дека можат мачињата да бидат од различен мачор. Кај мене у двор се омачи една мачка со 5 мачиња, ама сите беа различна боја. Едното беше апла оранџасто, второто бледо жолто, третото сивкасто, четвртото и петтото беа бело и црно. И точно можев да намирисам кое на кој шмекер е:D
    Инаку жал ми е за твојава мачка. Срце:( Јас пред да го имам сегашниот мачор, како дете имав два оранџасти други. Сродни души ќе да ми се овие портокаловите. Првиот беше на комшиите али доаѓаше кај мене често и беше ептен милна мачка, понекад и малер. Али кога дознаа овие дека и јас го сакам и го галам и го рачунам за милениче се наљутија и го тргнаа:( Вториот го чував со години во двор и еден ден магично исчезна и никад не го видов веќе. Уште ме боли душава ко ќе помислам на него. И до ден денес не знам што се случи со него;(

Горе долу кај мене многу мачки доаѓаат и си одат. Се сеќавам имаше еден црн расен кој не посетуваше често. Имаше и една мачка со три бои, една извајана лепа госпожа што нонстоп беше трудна. Но овие одамна ги снема.

Општо вака еден куп други доаѓаат и трудни и нетрудни, и мачори и мачки и мали мачиња, и ги хранам, али мојот сегашниот го сакам највеќе од сите мачки, највише до срце ми прирасна:D

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    2.307
    Ехеее колку мачки ми поминале низ раце, што низ двор што низ дома. Само еден мачор ми кидна на ветеринар кога го носев и не го најдов повеќе, се друго коли ги изгазија пошто сум на главна улица и се вози поприлично брзо. Последнава мачка може ја чував 2-3 год така во двор и ја зема една другарка сега господски живот живее.

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.089
    Допаѓања:
    55.793
    За муабетот од погоре. Да,
    99,9% од сите мачки со повеќе од две бои се женки. Боите на мачката се одредуваат со Х хромозомот. Мачка има два X хромозоми, така што секој од нејзините Х хромозоми носи боја што ќе биде изразена на крзното. Значи, мачка со 3 бои најверојатно има X (бела/портокалова) и Х (бела/црна) хромозоми, па така се изразува на крзното. Бидејќи мачор има XY хромозоми, тој има само еден Х хромозом и може да изрази само 2 бои. Во многу ретки случаи кога мачор има три бои, тој има XXY хромозоми. Ова е генетска абнормалност наречена Klinefelter синдром и тој мачор не може да се размножува.
    Исто и за портокаловите мачиња дека во најголем број се машки. Им треба само една копија од портокаловиот ген за да ја изразат бојата, на едниот свој Х хромозом. А за женка да е портокалова, треба да го наследи генот за портокалова боја на двата нејзини Х хромозоми. :)

chrom2-1-x-620-403x.jpg

На tambelina и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    21.123
    Дека роденото име на Мерлин Монро е Норма:drunk:

На Anaroz1 и L.i.n.a.a им се допаѓа ова.
  11. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Денес дознав за: Cryptoscopophilia - нагон кој те тера да ѕирнуваш низ туѓи прозори кога поминуваш покрај нив.

Не сум мањак, жими сè! Ама ако имам прилика во поминување да ѕирнам низ нечиј прозор, ѕирнувам. Ме интересира атмосферата, како им е уредено дома, некогаш пуштено е некое интересно светло, или тера нешто на телевизор. Значи, не буљам апла, тоа е секундарно. Сеа поготово ми е интересно со елките и сијаличките и остали декорации.

На sunshinebabe, Ema.Sk, Vikktorr и 25 други им се допаѓа ова.
  12. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    1.758
    Хахахаха и јас сум иста :rofl::rofl:
    Не дека манијачам, само да ѕирнам :tmi:

На Alex.T, Miss666, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.130
    Допаѓања:
    180.888
    Омилена активност ми беше, особено низ Тафталиџе:D. Кој има клавир, кој библиотека, уште да можев да видам што книги имаат во библиотеката:tmi:
    Овдешниве комшии ми се страшно досадни, кој пуштил телевизор од 2 метра па можам и јас да гледам (а не ме занима), кој адвентен свеќник. И толку. Ништо клавири, ништо библиотеки:doh:

На Antebellum, FridaodaMk, Mięta и 3 други им се допаѓа ова.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.062
    Допаѓања:
    21.468
    Живеам на приземје, од прозор гледам буквално во дневната соба на комшиите карши
    Кога ги менуваат завесите на прозори, ги "пазам" да не паднат :D

На Alex.T, Mother of 2boys, FridaodaMk и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    4.640
    Ете и јас денес дознав дека ова има име. Баш ми е мило што не сум сама, трчам да му кажам на маж ми затоа што ме викаше луда. Не знам уствари во која категорија спаѓа. Не е дека добивам нагон, повеќе е љубопитност и не ме интересираат толку луѓето, просто самото уредување внатре и распоредот, стилот, предметите, декор, осветлување, сликите, цвеќиња.

На Alex.T, 6utterfly, Mięta и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.969
    Допаѓања:
    35.107
    Лелеее иста сум и јас, посебно ако видам некоја куќа со среден двор па застанувам и гледам. :D
    Порано кога бев мала кога одевме со мајка ми кај колешка нејзина цела улица таму имаше убави куќи и навечер ролетните не им беа спуштени и буквално се' се гледаше внатре и си ѕиркав (може и намерно не ги спуштиле ролетните за ние да им ѕиркаме). :D

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    424
    Да се надоврзам на ова погоре. Калико женките се шарени бидејќи настанува инактивација на едниот х хромозом. Е сега во секоја клетка е различно. Така, во некоја клетка може да биде деактивиран х хромозом кој ја носи црната боја, па тоа место ќе биде портокалово. И обратно. Така да не мора да има два х хромозоми за портокалова боја, туку да биде инактивиран носителот на црна боја.
    Инактивираниот хромозом формира нешто што се вика барово тело.
    И кај луѓето (жените) го има ова. Сите жени во телесните клетки носат по едно барово тело.
    Ако жената има повеќе барови тела значи клетката содржела повеќе х хромозоми (ххх на пример), а ако нема тогаш жената има тарнеров синдром (х0, и недостасува еден х хромозом).
    Кај мажите не треба да има ниту едно барово тело, бидејќи имаат само еден х хромозом, кој не смее да се инактивира. Ако кај маж има барово тело, тогаш тој има клинефелтеров синдром (хху), т.е вишок на х хромозоми.
    Ова инактивирање кај жените е важно, бидејќи би имале двојно поголема доза на гени кои се наоѓаат на х хромозом и се експресираат. Тоа е заради баланс.

18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    8.094
    Е ја ова денес го дознав. :drunk:

На Alex.T и Anika55 им се допаѓа ова.
  19. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    1.758
    Дека зегин продава вибратори

IMG_7982.png

На dea.18 и Joanna28 им се допаѓа ова.
  20. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Дека за зависник од алкохол веќе не се користел терминот "алкохоличар", туку дека човекот има alcohol use disorder.

:wasntme:

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.