Vikendot si pomina ete bas taka. Gotvi, jadi i pak isto. Vo sabotata odam da si legnam (okolu 2:30) i koga vo spalna sum zaboravila prozor otvoren. Sobata se zamrznala i resiv da si spiam vo dnevna. Kako sklopiv oci, koga zaspav poima nemam. Ne poveke od 5 min, slusam nekoj zvuk na avion i posto imam sonuvano isti son nekolku pati kako avion ni padnal vo dvor, sripav, a mm mi vika poleka kade, kamionot za cistenje sneg pominuva. Jas go gledam kamionot na prozor i nikako ne mi bese jasno kade e avionot. Bogami se izvadiv od pamet. Uste eden saat pa ke bide utre, a jas ke pisuvam vo tema denes za utre. Veke podolgo vreme sakam na nekoj ubav nacin da gi soberam site moj racni izrabotki kako doodling, boenja na ubavi slikicki, racni izrabotki...... Potrosiv 3 saata na you tube i najdov odgovor. Ke gi soberam vo domasno napraven journal ama za toa mi trebaat nekoj raboti koj gi nemam pa treba da svratam vo dollar store da gi nabavam za poevtino. Ke vezbam i ke izgledam nekoe filmce, nema nisto da rabotam pa duri i rucek imam od denes. Ke uzivam za site pari.
Денес сретнав драга личност не видена со години. Така прегрнуваат само навистина драги луѓе. Суте ги имаме.
Ех... денес... Му се насмевнав на утрото, ми ги освежи мислите и ми го разубави денот. Сонцето огрева неочекувано.
Денес... ми гатаа. Имам чувство дека животов некогаш ми се врти во круг. Луѓе и настани се повторуваат, па и гатаљкава толку ме асоцираше и по лик и по муабети на таа од декември од станицата во Софија и уште ми рече, па ќе ме сретне, уште еднаш. Ко у твајлајт зоун се осеќам. Едно упатство да ми дадеа за..како да постапам во вакви повторувачки ситуации нејќам да се повторуваат. Досадно е Где мене наџе со овие глупости,аман. Песмата за денес. Нема везе со ситуацијата од погоре.
Nekako brzo mi istekuva slobodnovo vreme. Uste edna nedela i pak ke treba da vlezam vo kolosek. Pred nedela i pol vidov edni cevli koj mi se dopadnaa pa od pusta mrza ne otidov da gi probam. Imam idea da odam do prodavnica ako seuste gi ima sto cisto se somnevam. Mm vika ako nestoto neobleceno sedi poveke od 1 nedela znaci ne trebalo da go kupis. "ne ti treba". Ima pravo. 3 para cevli, mantilce, kosula i fustance sedat na sred soba veke podolgo vreme. Kolku sum bila zainteresirana ili mi trebaat se gleda po toa sto ni cenata ne uspeav da im ja izvadam. Kratko kazano da bi imala kade da gi nosam sigurno ne bi stoele na sred soba. Toa, na sred soba e "kaj ne gi nosam bare da gi gledam". Za cudno cudo vo taa soba vleguvam ednas nedelno, kolku rutinski da ja iscistam. Ponekogas imam zelba da ziveam nekade kade lugeto se doteruvaat pa i jas da gi prosetam mojte alista
Мене ова секој ден ми се случува а се си викам од утре до три ќе бројам, ама џабе. Што викаше баба како нога од кокошка да си зајала
Otkako go izgledav filmot Schindler's List uste nemozam prisebe da si dojdam. Eden kolega moj, 62 god, stvarno e posebna dusa. Golem sportista, bil drzaven prvak na Polska vo biathlon i poln so prikaski od minatoto. Posto jas edna zena, sekoj den bez da preskokne me prasuvase kako sum , kaj sum bila, ..... megu drugoto i sto momentalno citam. Mu kazuvam jas za edna kniga i kako mnogu mi bese povredena dusata za Evreite i nivnite stradanja. Cicko S e od sela kaj Zakopane , Polska, eden den mi ja kaza ovaa vistinska prikaska. Negovata tetka, na majka mu sestra, za vreme na Vtora Svetska vojna gi kriela Evreite kaj nejze vo kuka. No nekoj komsii za konzerva riba ja izdale na Germancite i bila odnesena vo Auschwitz. Po nekolku meseca nekoj gi donel nejzinite alista i pustil aber deka e dobra i ke se vrati. Pominala vojnata i nikogas ne se vratila. Posle vojnata golema siromastija, a S bil dete koe se zanimavalo so sport i mu trebale podobri alista, pobaral od majka mu nesto kako elek. Se setila majka mu deka ima nesto takvo od sestra i i mu rekla "sine imam eden elek uspomen od tetka ti ke go rasijam i ke go prekrojam pa ke ti napravam nesto za zimovo". Koga go rasila, od vnatresnata strana na postavata nasla napisano prostalno pismo. Cicko S vo solzi se obide da mi kaze nesto od textot. Toj den jas nisto ne uspeav da izrabotam. Pisuvav i brisev i na kraj stanav i si otidov.
Kako uspeav da stanam vo 10:35, a tel. da mi zvoni vo 8:00. E sega 11:00 samo sto kafeto go pocnav, pa listanje gore dole po kompjuter. Koga ke zavrsam se sto treba, vcera ne vezbav denes se mora, pa da si procitam nesto i da trknam do prodavnicana pred zenine da izlezat od rabota i da pocnat da napagaat. Nego nekna vo H&M vidov eden fustan so cipka i nadole plisiran. Taka mi se dopadna edno cudo. Jas inace nikogas ne pamtam kade sto sum videla za da se vratam po stvarceto no ova bese cudo. Ama zsto mi e takov svecen fustan. Nigde na svadba ne sum posla poslednive 15 god, a veruvam ni slednite 5-7 nema da odam. Koj znae dali zanam oro da zaigram. More i kupaki vidov. Lele toa mi e stvarno problem. Posledniov odmor gi gledam zenine i gi obrabotuvam statisticki koj od kade doaga i kakvi kupaki nosi. Dva diametralno sprotivni modela, kanaganki materjalce vo duplo i se pokrieno (zosto ni rekle deka sonceto necini ) i spancite i argentinkite uste malku pa i goli. Oni drugite ..... taka sredno so modelcinja so fin kroj/pristoen. Po prodavnicive naredile se i sesto letno kako vo Californian da ziveeme, a nadvor vo momentov e -23. Dobra strana sto leto kaj mene ke pocne vo Juni, a togas ke pocnat letnite popusti. Takva garderoba kupuvam samo za na odmor za tie nedela dve ili eventualno koga doagam vo MK. Si ja sakam zimata i nikogas leto da ne dojde ne mi e krivo. Pred nekoja godina kupiv sandali so remce, toa za vo Mk, i samo ednas gi oblekov i po 15 min se vrativ doma da gi presoblecam. Nemozev da go iskontroliram stapaloto, mi se lizgase i izleguvase od sandalata. Na sonceno se potev, prepotuvav, breftav , a sto ubavo vaka ni kapka pot od mene ne izleguva. Ne pamtam da sum se ispotila pa ni vo gym, klimite se pusteni na 15 stepeni, neznam sto treba da napravis da se ispotis. Aj jas da odam da rabotam oti ke bidam luta cel vikend.
Tri saat sabajle i uste nemoze da zaspiam. Ovaa promena na vremeto, napred, nazad saatot e mnogu bezvezna praksa. Fala bogu ovaa e posledna, od esen nema poveke menjanje na saatot. Ideata ne im se svigala na drugite provincii, bas ne briga oni mozat da prodolzat da si igraat, a nie se otkazuvame. Za nas poveke nema da vazi . Stvarno cenam koga lugeto koj imaat problemi od bilo kakov oblik ke se povlecat i ne se mesaat megu luge se dodeka ne se sredat. Toa bese edna stara dobra praksa i site bea srekni i veseli. Dali se godinive vo prasanje ili nesto drugo, poima nemam. Namesto tie so problemi da sedat doma, nie bez problemi ostanavme doma. Demek ke sme slavele 8 Mart. Drustvoto na koja maz vo depresija. na koja majka i i tatko i na 80 god. se razveduvaat, koja e vo proces na razvod, koja bolna........ Resiv da si sedam doma, nekako ne mi e mestoto tamu. Uste nemam smisleno kako ke go organiziram denot.