8+ појадок: јаболко, банана и вишни ручек: ориз со полешко и кисело млеко вечера: житна каша хип 5 вида житарици
Ic nemam idei za vecera bidejki uste ne sme vovele gluten, a zitnite kasi sto se progotvuvaat so voda radi alergijata ne gi davam...
Па ајде Дарси, воведувај глутен, не ли сте таман со возраста штом сте стигнале до вечера? А со млечни до каде сте? И на што е алергијата?
8 I pol meseci e. Ke vovedam gluten so nekoi zitarki, iako pedijatarot denes mi rece deka leb ne moram do 12. Inaku sega nautro jade ovosje, za rucek zelencuk I meso 4-5 pati nedelno, a za vecera najcesto palenta so kiselo mleko (poretko proso so kiselo mleko). Vovedov I jogurt. Alergija mi javi na Baby first pap od Hipp, pa sega odbegnuvam takvi kasi (pretpostavuvam problem bese AD mlekoto vnatre)
Мене ми се никакви тоа инстант кашите, подобро нешто домашно спремено со житарици. А под леб педијатрот мислел и на житарици-глутен општо? Јас не гледам причина толку да се чека, сепак има многу корист од житариците за здравјето. Еве јас вечерва правев овесни снегулки со јаболче и суво грозје...многу добар вкус
7mes ova e vcerasno meni d:tikva,krusa i sliva v:karfiol,tikvica,piperka,blitva,lukce,kromitce i masl.maslo denes za dorucek:avokado,banana i jabolko.a za rucek malku ke razmislam..
Osven ovesni snegulki, sto drugo od zitarici se preporacuva? Da se vratam na temata: Pojadok: jabolko I krusa, moze I malku jogurt Rucek: telesko so sladok kompir I karfiol Vecera: verojatno pak palenta so kiselo mleko
Кога почнуваш со глутен, се препорачува да се почне со овес (иако е безглутенска но се одгледува заедно со пченицата, па затоа велат дека содржи глутен) или со спелта (вид пченица со помалку глутен). Инаку сите житарици се на свој начин корисни. Јас до сега користев само снегулки од овес, пченица, 'рж и јачмен, но еве сега ми е план да земам цело зрно и да го варам, зашто сепак е поздраво на тој начин, не губи воопшто од хранливите состојки што веројатно се губат при преработка за да станат снегулки.
Појадок : киноа, круша и сливи Ручек: блитва, компир, ориз, пашканат, кромид и мм. Вечера: овесни снегулки и ад
карфиолот од кој м се дава? и прво се почнува со сладок компир, или со обичен? И каде го набавувате слаткиот?