Jas sakam od 8 mesec da pocnam so tret obrok sega sme 7+,me interesira vase mislenje,i sto najcesto davate za vecera. Znam stanuvanje i legnuvanje so mleko Nekako poveke mi jade i saka kashi otkolku mlekce,pie po 4 obroka mleko,pa da i zamenam so vecera od 8 mesec.
И јас на 8 почнав со трет оброк, тогаш ги воведов млечните производи, па јаде обично палента со кисело млеко.
Доручек- јаболко, киноа, круша, праска, малку дуња, кокосово масло, ц.цимет. Ручек- спанаќ ( прв пат) , ориз, пашканат, лук, кромид, пиперка, маслиново масло.
Mojot rucek so kompir teleshko morkovce lukce mi zavrsi vo kanta ...od lukot jako i mirisase i nesakase,pa napraviv palenta,se izede
Pojadok,sega pravam : vishni,banana,amarant,moze i mlekce ke vidam koga ke izblendiram. Rucek:brokula,morkovce,kromitce,maslinovo maslo.
D: malku japonsko, obicno jabolko, banana i lazica ovesni- izedeno okolu 100 gr R: telesko, kromid, piperka, paskanat, kompir morkov V: griz so nekoe ovosje
Dorucek- proso, tikva, jabolko, banana, dunja, kokosovo madlo, c.cimet. Rucek- pilesko, morkov, tikvica, oriz, paskanat,piper, luk, kromid, maslinovo maslo.
Denes dadov tret obrok,i dadov biskviti so mlekce,7 lazici meleni Plazma i 90ml.mleko,mislev mnogu ke e ama se izede,po 2.5.chasa mekce od 150 ml.ispi 120ml.i zaspa Od koga pocnavte sirence,kaskaval,makaroni,mi rece pedijatarot moze,kako gi savate,blendiraNi,kakvo sirenje ?ako ne vi e tesko pisere mi za mlecnite proizvodi Idei za vecera,osven palenta so k.mleko, mleko so lepce,biskviti mleko?
Нашиот педијатар ни рече дека може сите мелчни производи да се даваат, освен тетрапак млеко. Сирење ако даваш мораш од вечер д а го покиснеш со вода и след тоа да го даваш. така ми кажа докторот. Можеш да почнеш со кисело млко и тоа домашно, урда несолена, несолено сирење итн. За кашкавал не знам, не ми кажа. Макарони,не знам и јас лично не би дала уште.
Макарони дадов околу 9 ти месец и тоа посни без јајце да се. Сирење сеуште не давам иако има 15 месеци. Урда домашна несолена од полни 8,кашкавал околу 9 ти почнав од бебешкиот бејби бел друг не. Со плазмата пази мед има.
@joy1, помош малку околу тестенините, од која фирма, дали ги блендираше(мојата нема ниту еден заб) и идеја со што да ги искомбинирам да не е млечен производ, на пример за вечера.
Јас од дивела купивам тестенини некако најубави ми се. Блендирав се до скоро.Мојата има 15 месеци и само 6 запчиња.Тек сега почна макарони и тарана цели да јаде.Инаку она ги јаде со млечни продукти. Да пробаш сос да направиш? Со малку лукче,мелен домат,морков?? Јас некогаш и со телешко комбинирам макарони.Место ориз,компир...ставам 5-6 макарони како основа.
Ќе пробам некој сос, иако домат уште немам воведено. Ќе се потрудам, ќе искомбинирам нешто. Ти благодарам @joy1.
Моите близнаци се стари 10 месеци и 10 дена сакам да поч нам да им давам палента и тарана но незнам како да ги приготвм ќе може ли да ми дадете некој рецепт .И од кога поцнавте да им давате од тие оризовите снегулки и со што ги потопувавте со пресно млеко или со топла вода .Воедно да прашам ни рекоа да даваме и јунешко месо и дали да го динстам на тивок оган со компир кај нас е мелено но сеуште се мислам како да го правам . Ве молам пишете ми ваши предлози .
Mojata bebushka e 7meseci i 3 nedeli,oalenta veke jade od 7 mesec, stavam voda malku da pocne da vrie dodavam palenta i na tivok ogan mesam celo vreme 10 minuti...merka mi e edna sholja od 200 ml.so dve nepolni golemi lazici palenta.Jas ja davam cista bidenki taka ja obozava,ednas brokula i morkov nesakase iskombinirav so palenta izede Telesko ,bidejki e mlado,prvo vodata da vrie pa se stava i go varam okolu 35 min.Pravam batat i morkov,kromid blendirani,pri kraj stavam mevceto samo na sitno da go isecka,i dodavam maslinovo.Probav se zaedno blendirano nego saka,a koga oseka mali delcinja saka.Go davam so brokula pashkanat ...sama kombiniraj si ...
8+ д-круша,слива и плазма р-лук,кромид,морков,тиквица,телешко,ориз+масл.масло в-најверојатно палента со кис.млеко ме интересира јапонско јаболко од кој месец се дава?
Dorucek pecena tikva i banana rucek spanak oriz morkov komir i malku praz ,tuku majki od koga pocnavte da davate palenta jas na 6 meseci da ne pogresiv???