Vcera D: Sliva, avokado i palenta R: Pilesko, Batat, karfiol, paskanat, mlado kromitce Denes D: Krusa, jabolko, tikva i kinoa R: Oriz, brokula, tikvica, kompir maslinovo m.
Пичнавме пополека да јадеме купени кашички,домашни не. Значи да јадеме не лажичка две. Само овошни,зеленчукови не. Од правените нешто ако пикнам. Со цел страв пишувам да не го заречам ама чисто сакам са дадам сила на мајките чии бебчиња не јадат како моето да не очајуваат. Да бидат упорни и истрајни.
D: praska jabolko so pcenk.snegulki i ad.mleko R: batat, morkov, tikvica, brokula so palenta (vo priprema) Edno prasanje, kako sto citam recisi nikoj ne sprema obrok so ad.mleko i nekoi zitarki vo kombinacija so ovosje. Mene doktorkata, koja e mlada i isto ima malo detence, mi preporaca za poveke da ja drzi ov9sjeto da mu stavam ad.mleko, duri i za zelencukovite isto megutoa taa kombinacija nekako ne mi odi. Inaku ja dojam malata nikogas ne piela ad. Isto istata doktorka mi go preporaca i za sin.mi koga bese bebe. Se nadevam deka ne pravam utki moze nekoj koj poveke se razbira vo kombiniranje sostojki da mi pise dali e ova preporaclivo ili ne
a зошто да ставаш АД во кашичките? јас мислам подобро ставај житарки... штом цица стварно немаш потреба од АД, и мене истото ми го предложи педијатрот, кога реков дека не пијат АД, само цицаат, а близнаци се, ми рече па можеш да ставаш во овошните кашички, или со ориз... да качат на килажа aмане го послушав, стварно мислам деканемапотреба од тоа
Мајки ние сме полни 6 месеци, го почнавме 7от и почнавме со зеленчуковите каши по препорака на педијатар рече да даваме се освен грав, леќа и зелка и да давам к.млеко, зденка и урда. Нели е рано за млечните продукти? И во зеленчуковите каши ми рече да ставам по малку путер. Вие што мислите што е подобро путерот или маслиново масло или пак воопшто ништо да не ставам?
Nie hranata pocnavme da ja ruckame iseckana na mali parcenca,kasite veke ne ne interesiraat,ne deka i vaka mnogu jade ama podobrae. D.ovosna kasa 100gr.podocna 2,3biskvita R.meleno telesko mevce so zelencuk i kiselo mleko,izedeno pola.. V.ke dadam zolcka so batat,ako ne jade toa,mocarela so lebce.
Колку месеци бевте вие? И ние полека полека почнуваме парчиња. Сега за сега дел парчиња, дел каша. Па ќе наголемуваме парчиња, а ќе намалуваме каша.Мевцето ситно сецкано, батат парчиња и тиквицата парчиња т.е тоа што е помеко парчиња. И за овошјето исто, тоа што е помеко парчиња. Д: фрутолино У: јаболко, круша, банана, едно мало парченце портокал (прв пат). Р: цвекло, батат, тиквица, ориз, мешан зеленчук, лукче, кромидче, жолчка. В: пудинг (густин, банана) - ама заспавме покасно ќе биди Во фаза сме на одвикнување од цртани дур јадиме. Тешко малку ни оди, ама вчера и денес успеваме некако. Пак мора со нешто да и го одвлекувам вниманието инаку воопшто не седи, само мрда. Столче за хранење не сака да види, плачи во него. Некој совет.
А да ве прашам. Мојава уште малку 10 месеци ќе има и многу малку млеко пие. Скоро ич. Со бутање 100 мл насабајле и 100 мл навечер. Првин мислев ај заби, ај болна, ама помина веќе месец дена таа не се оправа. Можно ли е да не сака воопшто веќе дека и количински убаво јаде кашите? А баш убаво пиеше млекце порано сега некако не знам како да и давам оброците? Да не и е малку? Еве денес: Млеко 100 мл со плачење Банана и јаболко со палента Ручек: ориз со спанаќ, младо кромидче, морков, компир и жолчка Ужина: малку кисело млеко со овесни Вечера: хип млечна ноќна каша со кекс Пред спиење 100 мл млеко едвај. Преку ноќ не пие млеко, легнува до 8 најкасно навечер, станува во 7 и пакда не сака млеко не ми е јасно. Воопшто не ми делува гладна ...
Скај можно е.Можно е скрос да го намали или и избаци.По мене штом убаво си ги јаде останатите оброци па и не треба да се грижиш.И кај мене цицањето апла е намалено.Нормално нема мл ама е очигледно и по времетраењето и по интензитетот на сметка на другите оброци.Ние сме 8+.Кај. см се случи на 12м да се разболи и да нејќе повеќе да пие млеко.Па и без млеко порасна.
добро бе мајки од кај набавувате, овошје зеленчук.... па за ништо не е период , многу ми е страв да и дадам , тиквица , морков, брокула, карфиол... итн купечки па нели се прскани
Па така ако гледаме треба децата гладни да ги оставиме или купени каши да им даваме,што исто е нездраво
Jas skoro se imam domasno no tikvica, brokula i karfiol nemam. Ostavaj gi karfiolot i brokulata (a isto i dr ovosja i zelencuci) da otstojat vo voda so sol ili soda, taka se unistuvaat barem 70% od pesticidite i sekako posle toa temelno plaknenje
Nie sme deset ipol meseci,ima 4 zabcinja,2 gore dve dolu i od sto jade mnogu malku probuvav razni nacini i gledam koga e parce go jade inaku pluka nesaka,i pocnav taka poleka vnimatelno i dobrae.mesoto go davam meleno taka mi e posigurno i polesno se priprema.a bez pesnicki ili crtani nema sansi da jade,mora da se lazeme..
Ouu joy,uste da ja jade,ni lazicka ne proba,i dadov kiselo mleko 150gr.znam deka ne jade ama nemozam da ne i zgotvam da ne probam,belkim taka poleka poleka ke se navikne.
Д: 'ржани снегулки, тиква, јаболко, праска и кокосово масло Р: Ориз, цвекло, киноа, брокула, карфиол, прокељ, пиперка, лук, кромид, маслиново В: Пченкарна каша на Хип со банана и слива Ужинка: кисело млеко и лепче
доручек- малини,вишни,јаболко,банана и кива ручек- мисиркино,праз,лукче,компир,морков,боранија,м.м вечера- палента со кисело млеко измеѓу цедено сокче од киви,портокал,јаболко,цвекло инаку сме 8 дена пред годинка
Слични сме и ние . И кај мене многу плука од кашите + со цртаниве на моменти од што е загледана заборава да голта...сега со играчки ја подлажувам, ми изгледа како подобра варијанта. И ние по 100мл пиеме во 6ч и пред спиење. Многу намаливме. Мислам дека доволни им се кашичките. Пробај да дадеш помалку каша на еден оброк...вечерата пред млекцето....чисто да видиш дали ќе испие после повеќе млеко. Имаш и млечна каша и неа брои ја како млекце и киселото млеко. Пак околу 500 дневно ке се собери. Д: Попара со јогурт. У: Јаболко печено, вишна, малку портокалче. Р: Телешко, компир,грашак, морков,домат,лукче,кромидче. В: Хип млечна каша.
D: kajsija, sliva, banana so pcenk.snegulki R: telesko, kompir, karfiol, morkovce i ml.kromidce (spremno uste da go izede)