Викенд мени 1 Појадок Банана и печена тиква Ручек Тиквица и јаболко 2 Појадок Мелен ориз и круша Прв изеден цел оброк после месец дена нејадење. Ручек Морков, тиквица, домашно кисело млеко (слабо јадеше) 3 Денес Појадок Мелен ориз, круша и кајсија. Ќе видиме дали ќе јаде.
Појадок: ориз ( прв пат пробува ) Ручек: брокула, компир и кромид Појадок: слива, кајсија и банана За ручек ќе има ориз и круша
Како треба да изглефа мени на бебе со полни 4+ месеци. Многу сум збунета незнсм што попрво и како да давам. Акознае некој нека споделија
сеедно на што сте.На 4 или 5 месеци почетокот е само пробување вкусови,навикнување на новиот начин на исхрана.Почнуваш со оние намирници кои се најмалце алергени(јаболко,банана,круша,модра слива).Секоја намирница два дена барем ја даваш чиста после тоа можеш да ја мешаш со веќе воведена намирница.Мени ке имаш здравје кога ке имаш 2-3 оброка а тоа е после седум полни месеци.Ако не се лажам имаш кажано дека ова ти е второ или трето дете така да незнам зошто си толку збунета а ни исплашена.
6+ Брокула, карфиол, тиквица и јаболко. Цело изедено со паузи, ем сака да јади ем не му се допадна, па се раниме 30-40 мин.
Nie dme 7uste edna nedela pravime polni 8 meseci (masala, hah) pa menito ni e vaka: Dorucek: vareno jabolko pola banana i 2-3 hipp biskviti Rucek: zajacko, pola kompir, zelena tikvica, pola morkov Vecera: imam od hipp nokna so kakao Inaku od mesa imame probano samo pilesko, dziger pileski i zajacko (domasni) Zolcka uste neame probano Kasite od Hipp so misirkino, telesko gi imsme probano a domasno zgotveni ne, ne poznavam nekoj sho odgleduva pa da mu kupam
Dorucek: pola avokado so pola banana Rucek: pilav so karfiol (pilav=pilesko so oriz) Vecera: mlecna kasa Baby Biscuit od proizvodite na Hipp ( ja cekam da stane)
Dorucek: kajsija praska so oves (kasa od Hipp) Rucek: za rucek imame grav Vecera: nokna od hipp so jabolko
Гравот не и прави проблем на меше? Знам сте неполни 8мес па затоа прашувам извини да не ме сфатиш погрешно. Јас еве скоро 11мес е грав немам дадено сеуште зашто и педијатарката ни напомена дека е многу тежок за меше на бебе и покасно да го воведам како и зелката. И од таа причина грав не сум дала ми е мака да не го боли стомак и не му давам.
Iskreno ova e vtor pat sho i davam grav, megutoa se raboti za okolu 10 tina zrna Fala na sovet, pak naprotiv mojon pedijatar pak mi veli grav davai .. vo pravo si ke pocekam uste nekoj mesec za grav
И нас едниот педијатар ни спомна од 6+ да почнам со грав и зелка и го сменив. И по совети од форумов пред 1г зелка и грав недавам. И знам дрка прво се почнува со водата во која се варел гравот па после со цело зрно. Размисли и види како ќе постапиш, ако мислиш дека нема мака бебе и сметаш дека треба да даваш давај, ако не почекај барем ако не до 1г барем до 10+. Ќе јадат цел живот грав и че си прткаат не им бега тоа
Ne moze sekoj da bide pedijatar, zatoa i se prilkuciv na forumov, temata za denesno meni sum js citala od pocetok do kraj ako me veruvas sum zapisuvala recepti, nov clen sum, starite ne gi veruvam, onie pak zivotinsko carstvo mi kupuvaat, smoki..ccc pedijatrive se napraja ako ne im potvrlis kanta sirenje ili meso niso ne ti kazuvaat
Dorucek: Ovesni snegulki so banana I kruska. Rucek: Blitva, morkovce, tikvicka, telesko I lukce. Izmegu ad mleko. Bebe 7+
7+ Појадок: палента, јаболко и круша Ручек: ориз, јогурт и авокадо Многу сака авокадо, во што и да ставам ја јаде цела чинија до крај.