Денес имавме подобрување Појадок : кашичка од јаболко и банана 50 гр Ручек : кашичка јаболко и морков 40 гр Мислам дека малце е за 6 месечно бебе, Колку би требало да изеде, да не му е малце
Ќе пробам, фала морам, многу се мачи со какањето. Дури сега приметив колку граматички лошо сум го поставила прашањето со едно око во фемина со др.кај бебето
мамички, купив за бебуш храна на Хип од пченица, на кутијата си пишува од 4 месеци , но содржи глутен , па малку сум збунка што беше финтата со глутенот имав читано дека треба внимателно да се воведува во исхраната и слично
Нашето денешно мени! * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Тиква, јаболко и киноа + кокосово масло * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Палента и брокула + маслиново масло
Глутен се воведува постепено, по малку и после 7.5-8 месеци. Има некои порано даваат, некои покасно. Ако е алергично бебето на глутен се добива целијакија ( не дај Боже кај никој) а лошото е што не се приметува одма туку постепено ( не напредува во килажа, крв во каката и сл). За денес: - појадок каша од црвена тиква, круша и малку батат ( сега го воведуваме) - ручек каша од компир, брокула, морковче и млад кромид ( за потечна да биде може и лажиче кис,млеко да сравам) - вечера малку палента ( околу 80 гр) планирам да не и биде тешко на стомачето.
2 дена по многу малце по 1 лажичка му давав...и чекав реакција. Немаше ништо. Затоа и почнав. Вчера: 00:00 Млеко 240мл 06:00 Млеко 200мл 10:00 Нестле житарки со какао 13:00 Павлака и лепче 16:00 Брокула и Компир 19:00 Пудинг 21:00 Млеко со бисквити ...стандардно вода чајче сокче тоа обавезно преку ден
Leona, keleraba moze da se dava od 7 mesec.Samo se vari malku podolgo od drugiot zelencuk. Ako imate problem so stolicata ,probaj da dades ovesni trici, i amarant mnogu pomagaat. Samo ne preporacuvam poveke od ednas nedelno da se davaat. Izvinete na latinica, od mobilen pisuvam.
И мене тоа ме замислуваше пред една недела, малку ми јадеше по(80гр,некогаш и помалку). Сега пак и се врати апетитот и си јаде подобро (120-150гр), исто и ние имаме 6 месеци. Мене Леона ме советуше да ја занимавам додека јаде и искрено се соменвав дека тоа ќе ни донесе успех,но не сум била во право. Сега редовно јадеме со цртан филм (со цел волумен ) и малата си гледа во телевизорот а јас ја хранам. Пробај и ти, пушти му песнички на компјутер, или цртан филм, било што додека јаде можеби ќе се занесе и ќе јаде повеќе. Исто така кашичките ми ги јаде повеќе кога во нив додавам (20-30мл) мајчино млеко, особено зеленчуковите повеќе ги јаде со млекце.
Е па, не се секирај, ич не е малку 100 гр а само што сте почнале Прочитав дека сте пробале морков и компир, ако убаво прифатило продолжи со овошје оти и тие вкусови треба да ги учи. Има деца кои овошје не сакаат ич, појак вкус имаат овошките. А и до 6.5 ( додека да воведеш некои овошја) не се дава спанаќ, блитва, карфиол....
Од овошја има пробано јаболко, круша, праска, банана, слива, кајсија(воопшто не ја сака) Оризот од житарки и морков и компир од зеленчук Имам вишни замрзнати дали можама да му давам, во табелите што ги гледав за исхрана не ги имаше И друго што можам да му дадам овој месец Малце е комплицирано ова со дохранава, многу внимавам и не само овде што препрашувам, сите ги прашувам за искуства Прво дете, за вторите ке знаеме и само ке се потцетуваме
Еве го нашето од денес 11:00 Чоколино 200мл. 12:00 2-3 плазма бисквити 14:30 Лебче со павлака ( 1 ипол среда) 17:00 Пудинг од ванила 200 гр. 19:30 јаболко и банана со мелена плазма 21:30 Чоколино 200мл 00:00 Чоколино 160мл. Навечер кога ќе се разбуди околу 5-6 се доиме (или се лажеме дека се доиме) во недоумица сум малку околу тоа
Od denes vovedovme i tret obrok. Doenje.. 11:00 -kasicka so dvopek,banana i kruska. Doenje... 16:30- kasa od grasok, morkov i telesko. Doenje... 21:00- Kasa od mlecen griz zapraven so vodicka. Doenje... Navecer stanuva po 2-3 pati za doenje.Preku den vodicka sokce
Денешно мени! * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Јаболко, круша, малку тиква и просо * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Компир, морков, млад кромид и ориз + маслиново масло
Doenje... •Pojadok 11:00 - Mlecen babykeks •Rucek 16:45- kompir, morkov i pilesko •vecera 20:30- (najverojatno)jabolko, kruska i sliva
08:00-ad mleko 10:00- biskviti so ad napraveni Pred spiejne ad mleko 14:30- morkov,kompir so meso Mleko pred spiejne 18:00-oris so ad 20:00 puding so jabolko 22:30 mleko