11+ П. Четири вида снегулки од Натура со две јаболки и бисквити од Хип + адаптирано У. Кисело млеко со две парчиња двопек Р. Телешко со компир, батат и леќа (за прв пат ја воведов) В. Ноќна кашичка на Хип со гриз банана и какао +доење цел ден
8+ Д: овесни снегулки, круша и кајсија Р: го скокна спиеше повеќе од вообичаено, па цицаше В: сутлијаш
Д. Круша и банана Р. Батат,млад кромид, тиквица и пилешко ( не му се допадна, го прескокна ) В. Лепче со јогурт ( прв пат не се гадеше од јогурт ) Цицање на најјако овие денови, мислам заби ке растат, па ке видиме што ке излезе на крај од оваа нервоза
П- чиа пудинг со кокосово млеко, ананас, малини, боровница,авокадо+2 урми Р- макарони со кромид,лук,морков,пиперка и павлака В- банана,вишни,малку плазма и кокосово млеко
Исто одиме генерацио Вчера ручек скокнавме, само цицка сака. И ние заби немаме. 8+ Д: кајсија и хељда инстант н хип. Р: ориз, морков младо кромитче и спанаќ В:ќе биде млечна каша
Д: Просо, банана, јаболко Р: Компир, карфиол, морков, кромид, телешко В: Палента, кисело млеко, малку сирење и путер (Не знам дали беше до путерот ама прв пат волку да ја сака палентата. И тоа неблендирана! )
Вчера П- хејда, ананас,урми,авокадо Р-телешко со леќа,кромид,лук и павлака В- кришка интегрален леб со абц крем сир и авокадо денес Д- просо, авокадо, банана,боровница Р- планирам црвена пиперка, кромид,лук,боранија В- најверојатно ке биде палента со кисело млеко и абц
Здраво мајки на 10 месечно бебе како и кога давате млеко, колку пати на ден треба да пие дали постапувам правилно? Вака јас давам, во 7ч млеко или 6ч зависи кога станува од 9 најкасно до 10ч оброк во 13чмлеко 15чоброк 18ч млеко 20ч оброк или 21 22/23ч млеко
8+ Д: банана, малку круша и јаболко со просо Р: брокула, 1/4 жолчка, компир и 1 лажица к меко. В: млечна каша за добра ноќ од бисквити на хип
Моето е 10м, млеко давам само навечер, т.е во текот на ноќта. Легнува во 20:30 ,тогаш пие млеко, па 23:30 млеко, 03:00 млеко, па околу 6:30 сабајле. Доручек, ручек и вечера и се секогаш, секогаш во исто време 10:30, 14:30/15:00 , вечера 18:30. Јас мислам дека е некако мн на 2часа размак од оброк преку ден да му даваш , освен ако нормално бебето не бара само, зашто веке секако јаде цврста храна. Најубаво да консултираш педијатар тие најубаво знаат, и нормално земи во предвид колку млеко пие навечер
Д: палента со кисело млеко У: банана, си гризнуваше, 1/3 ја јаде Р: тиквичка, карфиол, Просо, морковче и кромитче В: кисело млеко
8+ Д: праска и Круша со овесни и јачменови снегулки Р: телешко месо со цвекло, морков и тиквица В: тарана со изварок( домашна само со жолчки мајка ми ја направи)
Јас мислам дека е подобро како што дава @Turna бидејќи е добро преку ноќ желудникот да му се одмори подолг период. Ако му даваш преку ден, можеби ноќе нема да бара на 3 саати. Моето е 8 месеци и вака давам : Во 09:00 станува. Околу 09:30 давам оброк-доручек. Во 12:00 давам млеко 120-150мл и има прва дремка. Во 14:30 давам оброк-ручек. Во 15:00 втора дремка. Во 17:00 давам млеко 120-150мл. Во 18:00 има трета дремка. Во 19:15 давам оброк-вечера. Во 22:00 давам млеко 210мл и заспива. Некогаш бара околу 06:00 млеко (210мл) пие и презаспива до 09:00, некогаш спие без да побара. Почесто бара. Ова се однесува на бебе што е на Ад. Не го дојам. Заклучок: Сите три бебиња имаат ист број оброци- 3 цврста храна и 4 пати млеко само различно распоредени во текот на денот Сепак @Turna консултирај се со педијатар.
Здраво мајки едно прашање Од овие купив за нас, дали можам и на малава да давам содржат *снегулки од цело зрно овес *снегулки од цело зрно крупник *снегулки од цело зрно рж' *снегулки од цело зрно јачмен
Секако ке се буди преку нок, си го знам детето. И напоменав дека сум сигурна дека не се буди од глад, навика е да пие млеко ноке,механички го пие додека не види дека е празно, зашто не се буни на количина било е 90мл или 150мл.Ми нема логика на дете што јаде по цела полна чинија оброк од сигурно 300гр ако не и више да дадам после саат време млеко да пие. Како ке го испие ако е најадена? А ако го испие мислиш ке јаде асално на следниот оброк? Јас овој ред го воведов како што ми кажа педијатарката, не е бебе од 2 мес па да треба да пие/јаде на секои 2/3 часа во текот на денот.
Мајка , ако добро функционирате со овој ред, супер. Кажав мислење и споделив како правам јас. Од оброк до млеко чекам да поминат минимум 2 ипол часа. Напоменав и дека мое е бебе е помало. На оброк јаде отприлика по 190гр. Мислам дека млекото го пие затоа што не внесува никаква друга течност. Не сака да пие вода. Понатаму , едно млеко преку ден би заменила со ужинка, а другото би го тргнала. Така ќе останеме со едно млеко пред спиење, и едно евентуално рано сабајле ако се разбуди.
па добро и 190гр е супер, значи тоа млеко и доага и како оброк на некој начин. Мојава пие вода , не многу ама и давам шише често во тек на ден некогаш знае 30мл, некогаш 60-70мл да испие. Во консултација со нутриционист ми рече да не форсираме вода зашто внесува со овошјата и зеленчуците , ама јас пак давам, колку толку да цуцне. Него, со ужинка од кога се почнува?
Д. Просо и чиа варени во кокосово млеко, јаболко, цимет, вишни Р. Телешко,лук,карфиол,цвекло, малку макарони В. Палента ке биде со кисело млеко