За денес: - појадок каша од круша и модра слива и еден мал бисквит од хипп - нешто како ужина ја дадов жолчката со кисело млеко - ручек батат и пашканат - вечера малку палента со кис.млеко.
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Киноа, јаболко и круша * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Спанаќ, морков и млад кромид + маслиново масло (Помеѓу оброците парче круша во хранилка со мрежичка)
Здρаво на сите Јас сум нова на фоρумов, и би саκала да ве пρашам κога пρв пат дадовте на вашите бебуши да пρобаат животинсκо цаρство или κашичκа чоκолино. Инаκу сум мајκа на сκоρо 10 месечно бебе. Благодаρам однапρед ☺
Cokolino dadov pred nekoj den,znaci 9ipol meseci. Ad mleko Krusa so jogurt Tikvici kompir i pilesko Ad mleko Biskviti Ad mleko
Јас каша од модра слива давам од тегла ( мислљм купечки), како и од праска а наскоро и од кајсија. Нема смисла да јаде само банани, јаболки и круши до лето.
Isto i jas,doma si i pravam od toa ovosje sto go imam a od.drugite kupuvam prliva,krusa.... Tie sto gi ima.gi.pravam doma iako ne cesto osven banana ne gi saka domasnite mnogu.
Еве го нашето мени за денес: Доручек: палента со сиренце и јогурт Ужина: авокадо и банана Ручек: ориз, тиквица, морков и телешко мевце Пс. Сливи свежи има од тие грчките, ама се многу скапи по 150 ден кило.
Јас земам сушено овошје органско од БиоКулт. @Jagoda123 модри сливи има во Веро, 125 денари килото. Вчера од таму земав.
Ние денеска, за ручек, имаме чорба која е припремена за бато. Има телешко месо, зеленчук, и бела запршка. Ќе и надробам и лепче. Доручекот и вечерата ќе ги задржиме исто како до сега (овошје со некаков додаток). Ќе видиме како ќе реагира на запршката. Ако е се во ред ќе и давам од нашите манџи бидејќи како и да е ставам многу зеленчук. Мислам дека на 8,5 месеци, би требало веќе да се навикнува на ручекот кој е зготвен за цела фамилија
@anina некаде прочитав ама не знам каде , дека за да јадат децата од нашите манџи да ја исфрлиме класичната запршка, мислам да не го пржиме брашното во зејтин, туку со неколку лажици од манџата да размешаме/растопиме брашно, може и пченкарно со малку црвен пипер и манџата ќе добиела густина. Секако и зачини да се стават откако ќе извадиме за бебето. Јас мислам ова да го практикувам понатаму ( секако ако излегува добро ) зошто уште бебушка не јаде се и секакво месо.
Нашиот доручек тиква и јаболче ручек ориз компир и брокула ова ни беше за проба и добро е и се свиѓаше на ручеков мислам
Денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Baby's first pap и пасирана банана * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Карфиол, тиквица, морков, пашканат и млад кромид
Нашето мени за денес: Доручек: оризови снегулки со мајчино млеко Ужина: јаболко и авокадо Ручек: компир, пашканат, брокула и телешко мевце Доење мама пред да оди на работа, и после работа.
Нашето денешно мени Појадок 11:00 - кашичка од јаболко и слива ( домашни не прскани 1000% органски) 80 гр Ручек 17:00- кашичка од компир, морков, токвичка + маслиново масло ( исто се домашно) 70ГР Пред некој ден имавме температура па уста не ми отвараше, се надевам понавака и повеќе ќе јаде
За денес: - појадок каша од авокадо и банана и бисквита и пол од хипп- 150 гр. - ручек каша од компир ( пасиран), блитва и кромидче и њдно лажиче кис.млеко за потечна да биде- 140 гр. - вечера каша од модра слива околу 80 гр. Мајки бебево цица само два пати преку ден, за заспивање или како ужина зошто доењето е помеѓу појадокот и ручекот и ручекот и вечерата. Малку сум загрижена зошто сама си ги проретчи подоите, ама па затоа ги зголеми ноќните подои.
Leonaмоите деца не цицале повеќе од 4 месеци ама знам дека од сега нашиве бебушки ќе преферираат цврста храна преку ден. Поточно млеко им треба само за заспивање. Е цицањето е малку поинаку бидејќи се однесува и на психичката поврзаност на бебето и мајката, ама сега го запознава светот и нема толкава потрба од дремење на цице
Ајде и денешното мени: - појадок каша од ацокадо, модра слива и две мелени бисквитчиња од хипп - па доење пред заспивање - ручек каша од тиквица, бифтек, кромидче и многу малку киноа - доење пред заспивање - вечера каша од тилва печена ама малку јадеше.