Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Слива и круша + кокосово масло * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Келераба, батат и брокула + маслиново масло (Помеѓу оброците парче круша во хранилка со мрежичка) Пуштив абер за домашно пиленце, а додека го чекам (бидејќи може да потрае) ќе воведам телешко. Два-три дена ќе го користам само бујонот, а потоа ќе почнам и по малку мевце да му ставам во кашичките.
Денешното мени: Доручек- круша и банана Ручек- компир и тиквица Доење кога сака и колку сака.Воведовме и втор оброк
@leona83 Јас келерабата исецкана на поситни парчиња ја варев околу 15 минути. За вкус не знам да ти опишам каков има, мене не ме потсетува на ниту еден друг зеленчук, а еве баш читам на интернет за нејзе пишува дека по вкус многу потсетува на срцевината од зелка. Имало неколку видови на келераба, јас купив од таа виолетовата. Туку, Аспарагус/шпаргла кога можам да воведам? Или уште сме мнооогу мали?
Нашето мени: Доручек: гриз со мајчино млеко Ужина: круша Ручек: боранија, пашканат, батат @leona83 Келерабата се вари подолго од другиот зеленук, вкус нема некој посебен. Јас кога ја варам прво ја ставам неа 10 мин, па потоа го додавам останатиот зеленчук.
Нашето мени Ужина : банана и круша ( не сакаше да јаде) Ручек: Рижолино со мајчино млеко и тиквичка изеде само 3 лажички Мама готви и фрла, ама од оправдани причини од денес антибиотик прима па се надевам дека утре повеќе ќе сака да јаде, а не само што не јаде и многу помалку цица
Ad mleko Praska i krusa so jogurt(kupeno) Kompir i oriz Ad mleko Cokolino Ad mleko pred spiejne Ad mleko za spiejne Ad mleko preku nok Voda po kasickite Preku vreme leb si grize
секое бебе е различно и сите имаат различен апетит. Јас не знам дали моето доволно јаде како за 6 ипол (скоро)седум месеци.На пример јаде јаболко пола со една мало лашиче плазма и сок во него.Пола јаболко и малце морковче. Четврт банана со млеко .Тие шитариците ги крка по 100 и кусур грама .Малце ли е ? дали да нудам повеке ???? Инаку имаме брз метаболизам и какаме по 3-4 пати на ден и ништо не се фака за нас
@devojce321 а од кога почнавте со храна? На 6.5 месеци и мојата толку јадеше, а и не можеш со сила во уста да и ставиш. Сигурно сте почнале поодамна оти и глутен даваш.
Malata mi ima 5 ipol meseci dosega i imam dadeno jabolce morkovce krusa kompirce banana so malce plazma sto dr mozam da i dadam
Еве го нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Тиква и круша * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Карфиол, тиквица, компир и бујон од телешко месо + маслиново масло @babyane18 и @devojce321 прерано сте вовеле глутен во исхраната на бебушките.
Тоа сакав и јас да пишам, не брзајте мали се, нивното желудниче не пробало доволно храна за одма со глутен да се почне, има време. @Jagoda123 јас два пати само дадов бујон од јунешко и одма дадов мевце сега имаме ред еднаш месо со зеленчук за ручек, па еднаш жолчка со зеленчук па само зеленчук и пак одново. Дали смеам да дадам јапонско домашно не прскано јаболко? За денес: - појадок каша од јаболка, банана и кокосово м. - ручек каша од бифтек, морков, зелена пипиерка и тиквичка - вечера каша од хељда и јаболко од хумана.
@leona83 за јапонското јаболко и јас се интересирав, но читам дека го даваат после година. Од 8 месеци (што ми се виде интересно) може да се воведат урми. Урмите се навистина здрави, а се и одлични природни засладувачи. Јас многу корисни информации наоѓам на фејсбук групата "Здрави оброци за деца" Ја препорачувам!
http://bebeboom.mk/plan-na-dopolnuvane-vo-ishranata-od-0-do-3-godini/ Глутен на 6 месеци?? Стварно човек да не знае што да прави, немам коментар
Еве го вчерашното мени на Сергеј 11:30 200 мл. Чоколино 14:00 Спанаќ со ориз 17:00 Пудинг од ванила 19:30 Банана со плазма 21:00 Овошен јогурт од малина 23:00 200 мл чоколино
Pa jas citav deka gluten se dava od 6 do 7 meseci, prerano oli prekasno e stetno. Pa od kaj znam ovie hipp za 6meseci omaat gluten I jas dadov plazma,inaku so cvrsta hrana nie od 4 meseci pocnavme, a so gluten od 6 ipol. Vo ponedelnik pravime sedum.
Многу пати имам потреба за многу работи да искоментирам на темава ама се воздржувам, некако не ми е прикладно да давам памет на мајките за тоа колку им е "празно" менито на бебето. Секој со свој памет. @leona83 за јапонското јаболко има поделени мислења. Мене ми рекоа да е барем после 8 месеци зошто знаело не така ретко да покаже алергија. @Jagoda123 јас за урмите чекав полни 10 месеци од истата причина. Но, ако си добила веќе совети од мајки дека давале од 8 месеци, одлучи си како е најдобро. Нашето мени Вкупно АД 540 Појадок: Тиква, круша и кокосово масло Ручек: Телешко, црвена пиперка, патлиџан, тиквичка и грашок Вечера: Пченка, пченица и јаболка