Во една шема што ја имам се воведува тогаш ,кашичките на хипп за 6 месеци сите содржат глутен така и јас дадов ,шеми ,табели еден куп ке не избудалат ?))))) Vo оваа па табелаа печурки на 8 месеци ,некој дава печурки на бебе ????????? немам прочитано по овие менијава , а и чудно ми е !?!
Od utro do vecer: Ad mleko Plazma so mesavina od ovosje Supa so leb i skolki zvezdi i pilesko Ad mleko Biskvit Malce puding Ad mleko
Во групата здрава храна за деца јапонско воведуваат со полни 6. Јас се двоумам ама бидејќи имам домашни непрскани може ептен малку да вметнам во некоја кашичка. За урми и јас знам барем после 10 месеци а бидејќи ги имаме преку цела година нема да брзам. @Nova се согласувам со тебе, но арно напиша секој со својот памет. Ако посочиш на некој ќе се налути, а од др.страна се нервирам кога читам некои работи. @devojce321 веќе си дала нешто што има глутен, ама не продолжувај често. Не се води по кашичките на хипп, тие се направени за да се продаваат, кај нив има и др.овошја што кај нас се даваат по наполнета година.
Пред да оди мама на работа доење 09.30-10 батат и круша Мама трча на пауза пак за доење кај 12 15.00 спанаќ со оривче, морковче, малку лукче, доматче, маслиново масло и половинка жолчка 18.00 доење 20.00 житна каша од хип со слива И сега пред спиење доење
Леона не да се нервирам, од кожа ќе излезам иако немам право. Тоа не се мои деца и не ми дава за право да солам памет. А од друга страна си викам некогаш ај да искоментирам, ете може не знаат. Ама лошо искуство со егото на мајките, па си се повлекувам. Ако некој праша ќе му кажеме, ако не, секој одговара за себе. Инаку, ако одиме по готовите кашички на Хип и болоњезе имаат од 4 месеци. Лосос од 5 итн итн. А печурки не се даваат пред две години, по новите истражувања не пред 5 години зошто се страшно алергени. За жал внук ми на 4 години прв пат во пица проба печурки и едвај стигнаа до болница. Затоа и многу пати мајките коментираат, како што и рекоа за глутенот. Има време за се, не си играјте со храната и ако не сте сигурни во табелите, консултирајте педијатар, колку и да имаат различни ставови се знаат некои работи. Глутен минимум после 7 месеци, жолчка после 8, цитрусни и шумски плодови после 12 итн итн. Излегува како наптревар која мајка побрзо ќе даде нешто што не треба. И веќе кога почнав. Аман со тие Лино производи! Не ви е поефтина варијанта Чоколиното од млечните каши на Хип или Хумана зошто за него ви треба плус млеко за разлика од овие што се прават со вода. Па затоа кога ќе го исфрлиме финанскискиот аспект, зошто им давате толку многу шеќери? И мене многу работи не ми се јасни што ги спомена joy ама уморна сум од вакви преписки кои водат во ќорсокак.
Еве го нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Јаболко и банана + кокосово масло * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко, млад кромид, батат, тиквица и келераба
Нашето мени: Доручек: оризови снегулки со цврст јогурт Ужина: банана Ручек: батат, тиквица, морков, кромид и малку сиренце Доење кога сака и колку сака, мама денес е дома
Се дава после 6 месеци. Јас ја дадов на 6,5 месеци. Ја приготвувам така што прво убаво ја мијам, а потоа ја ставам во веќе зовриена вода и ја варам околу 15 мин.
Jagoda, primetiv deka mn cesto stavas kokosovo maslo vo ovosnite kasicki. Jas mislam deka nema potreba vo ovosjeto da stavas maslo. Ostavi go taka kako sto e, ne go prikrivaj vkusot na ovosjeto. Zelencukot e druga rabota i tamu bi odelo m.maslo i sl da se stava.
@ddevojce јас кокосовото масло го користам два пати во неделата и мислам дека тоа не е многу често! Ако ми ги погледнеш оброците од изминатава недела ќе забележиш дека го имам употребено во средата и денеска. Ако ме следиш, тогаш сигурно си прочитала дека во некоја од темите баш скоро напишав дека кокосовото масло ретко го користам поради специфичниот доминантен вкус.
@Jagoda123 ahm da, i nova imase stavano vo eden obrok pa sum te pomesala. Kako i da e, jas ne bi upotrebuvala kokosovo maslo vo kasickite. Nema potreba da go prikrivam vkusot na ovosjeto. Bas poradi specificniot dominanten vkus, podobra varijanta e da dominira vkusot na ovosjeto otkolku na masloto, bez razlika dali dvapati nedelno i po pola lazicka.
Јас дадов глутен на полни 6 месеци,така бев советувана од нашиот педијатар. Всушност,вака ко гледам каков план на исхрана има дадено на Бебебум, сфаќам дека тука некаде е и мислењето на нашиот педијатар. Ми рече месо во втората поливна од 6 месец... Искрено не го послушав, мислам рано ни е за месо. На интернет има стотици планови за исхрана, педијатрите различно советуваат, возрасните (мајки,стринки,баби) сосем трето не учат во врска со исхраната на бебињата. Мислам стварно не збунуваат. Затоа решив дека ќе се водам по самото дете... Сол,шеќер,зачини,зејтин (исклучок маслиново масло)-никако...за среќа ми ги јаде и без сето тоа. Еден овошен оброк (понекогаш појачен со овесни,пченкарни снегулки или ориз) и еден зеленчуков оброк мислам дека е сосема доволно за 6,5 месечно бебе. Месо планирам во 7 месец, а не знам кога жолчка да дадам? КОГА се воведува жолчка???? Рано е во 7ми? или? И Џиџи бебе имаат шеќер...а Плазмата имаат мед... Тогаш какви бисквити да купам? Еве го нашето денешно мени: -11:00 овесни снегулки и јаболко 150гр -15:00 компир и карфиол 100гр Вода преку цел ден 150мл и сум среќна што се научи да пие вода повеќе. Сок преку цел ден 50мл и исто сум задоволна што свекрва ми сфати дека не сакам сокот да ја замени водата или цицањето па не ја форсира со сокчињата.
Јас не го користам кокосовото масло заради вкусот, го користам бидејќи е многу корисно а за што се не би да се повторувам. Имаме пишувано за него многу пати во темава. Инаку и јас како Леона, ставам помалку од половина кафена лажичка и го употребувам само во овошните кашички (иако се употребува и во зеленчуковите) по вкус најмногу ми одговара како додаток на овошните. За зеленчуковите користам маслиново масло, и тоа не го употребувам во секоја зеленчукова, но за разлика од кокосовото многу почесто. @snegulkata и мојот педијатар сметам дека понекогаш греши. Јас следнава недела планирам да воведам глутен, ќе му дадам Хип бисквити, бидејќи биле најдобри. Жолчка после 8 месеци, а телешко месо почнав да му давам сега.
Еј не се сетив на Хипп бисквитите...утре ќе земам и јас. И сакам да ве прашам за зеленчуковите каши, имам впечаток дека многу ни е едноличен зеленчуковиот оброк. Моето бебе обожава компир,ама ми се чини дека пречесто го давам... Компир со морков, компир со брокула, компир со карфиол, компир со спанаќ,па со тиквица и сл, си ги јаде со сласт... Пробав оризот да го комбинирам со зеленчук ама ми го нејќе,а со овошје ми го јаде. Треба ли да се грижам што сите зеленчукови каши ни се со компир? И дали да го исфрлам некој извесен период за да се учи да јаде и друго?
Ние за две недели ќе правиме 5 месеци и планирам да почнам со пробување на вкусови. За сите овие 5 месеци толку имам прочитано на интернет, форуми, разговарано со педијатри, другарки што навистина почна глава да ме боли од тоа што сите пишуваат и кажуваат толку разлнично да не знае човек кој пат да го фати. И на крај само сватив дека секоја мајка си знае што е најдобро за незиното дете и дека треба да си прави како што она смета и никој да не слуша. Никој не му мисли подобро на своето дете од мајката.