Денешното мени (за бебиња до 1 година)

Дискусија во 'Бебе' започната од girl1985, 9 август 2012.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.048
    Допаѓања:
    42.894
    Tocno . kako natprevar e pomegju majkite . Kaj nekoi majki vo meniata za decata vidov samo pudinzi , cokolino , keksovi. Strasno.
    Zarem e tesko da napravis kasicka najobicna so banana, kruska , jabolce. najobicno nesto sto go ima skoro vo sekoj dom.
    Pa kompirce , morkovce , paskanat....izlupis izmies stavis da se svari . Posle pasiras bllendiras .Ete ti obrok .
    Za mene prestavuva zadovolstvo podgotvuvanje na obrokot za maloto. Ne brzam so voveduvanje na nekoi namirnici. Se vo svoe vreme.

Puding mozete i domasen da napravite. Ovosen jogurt isto.

На zuto, Nova, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.196
    Допаѓања:
    258.461
    Затоа ќе читате и ќе си свиркате. Мајки!
    Здравата исхрана е темелот на здравјето, па сеа вие видете. И јас давам и грицки и смоки и чоколадо, ама откако ќе јаде тоа што има за оброк. Остај мојот што ништо не јаде па се радувам и на купечкиот овошен јогурт ако го изеде, ама настојувам да се храни здраво. Колку успевам, не знам, син ми има проблем со јадењето, нејаде! Затоа и не коментирам за оброци.
    Еве мајки, јас секој ден готвам по три оброка, а тој не ми ги ни јаде.
    Мора здраво да се хранат и во согласност со возраста.
    Син ми е година и сеуште внимавам што ќе му дадам.
    Подобро едно залче супа со зеленчук отколку едена лажица пудинг. Син ми сеуште нема пробано пудинг.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.884
    Здравите навики од мали нозе се создаваат.Не само за храна туку општо:хигиена,манири се.
    JuLlie и мојата беше и остана нејадачка ,ама бар знам дека давам се од себе за да добие здрав оброк па колку ке изеде толку.Никогаш во живот немам дадено ни купено лино производ.Самата помисла дека стои отворено во картонска кутија подолг период ме одбива.За мене е тоа прашак,чиста хемија и не давам пари за тоа па што сака нека биде.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.196
    Допаѓања:
    258.461
    И оние на Нестле се во кутија, што знам, немам некое мислење за тие производи, јас пробав да давам, ама синко не ги јаде, ниту тие на Нестле, нито Линото, а од Бабу фрст пап, како ли беше онаа со ванила и гриз, и оризот страшно се исфрли, па мислев дека е алергија на млеко, ама не, од кашите беше.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.618
    Допаѓања:
    108.957
    Искрено не ми се свиѓа како ги храните бебињата ама ваше е, не сум мајка па не се осеќам до толку компетентна да ви пишувам, но сум тетка со искуство која спремала и хранела бебе од 6 месеци па се до 18 месеци и се сметам за личност која здраво се храни па затоа ќе си земам за право да ве искоментирам. Сметам дека претерувате со прерано внесување на леб, бисквити и глутен воопшто, да не зборам за скриени шеќери, па и нескриени, чоколади, од пусти мерак да се пополни Животинско царство ви иде од 6 месеци да дадете чоколадо. Па кога ќе прочитам да Ближнело детето само, мислам кој муабет, ве гледало во уста па да не му бидело нешто, машкичко било, ми се лоши кога читам, ко прво на таа возраст на бебињата визуелизацијата не им е толку напредна да знаат дали мајката јаде милка или јаде јаболко, они ако не пробале милка како ќе знаат што јаде мајката, ним им е чудно, мајката нешто јаде, можеби и прв пат ја гледаат дека јаде пред ТВ, да грицка нешто, навикнати се да ја гледаат на маса или па ич не ја гледаат, па затоа и ви личи ко да ве гледа директно во уста. Значи бебе до една година само визуелизира! Ако вие му создадете на бебето навики за здрава храна тоа и ќе го јаде, ако не му дадете пудинг нема ни да знае што е тоа, јасно е ко бел ден. И внука ми додека не проба Пес бомбони немаше мака за јадење, но во моментот кога нејзината баба ја запозна со нивното височество отровните Пес бомбони детето престана да јаде, во уста не ставаше ништо повеќе од 5 пакетчиња Пес дневно. Смоки, чипс, гумени бомбони, колачи и кроасани не се мени за деца од година дена, има време кога да ги јадат и тогаш нема да бидат најсреќен избор на храна ама барем ќе бидат повозрасни и ќе имаат изградено имунитет. Јас сум растела со кравјо кисело млеко, со селски леб и природно овошје, дотогаш сум била и слабичка и здрава, се до моментот кога не сум се запознала со јајцата пржени и ајварот за доручек секој еден ден во неделата, и со пилешките салами и батаци полни со хормони, е тогаш во комбинација со хормонската терапија која ми отвори дупка во желудникот и ми бараше постојано повеќе и повеќе јас се здебелив, ми пораснаа цициња на 10 и до ден денешен мака мачам со тоа. Не велам дека мое дете никогаш нема да јаде смоки, грицки и нехранлива храна, ама нема тоа да биде главен оброк, а дома нема никогаш да ги има за ужинка, на роденден, на дружба со деца може и цело тањирче да изеде, но дома нема да види тоа па нема ни да сака, а од искуство од моја пријателка гледам дека може и да не се јаде тоа, нејзината малечка одбива смоки на 2 годинки, со муабетот дека тоа не чини, не е убаво. Децата не можете да ги заштитите и да ги ставите во стаклени ѕвона, но можете да направите барем дома да се хранат здраво и правилно. И уште една голема грешка која се прави е што децата се двојат, ги седнувате на страна, ги храните посебно, пред вие да јадете, пред ТВ, додека игра со играчки и тоа не учи на основната навика во домот, семеен ручек, една голема работа за неговиот раст и развиток да научи дека за време на оброк семејството се собира на маса и јаде исклучиво на маса, а не пред ТВ, компјутер, во соба, на земја, во кревет... Ако на децата не им покажете како треба тие нема да знаат или ако им покажете дека јадењето се одвива пред ТВ простете се од нахрането дете.
    Е така јас да ви кажам како мислам дека треба, а вие не ни мора да ме прочитате. Инаку дојдов да ви кажам дека јапонското може да го дадете откако ќе ги проба сите овошја предвидени за почеток, нормално пред цитрусите и овошјата со зголемена концентрација на вит Ц. Здраво е, корисно е и вкусно е, промешајте со јаболче и ќе видите дека ќе го засакаат децата ;)

На Mei3, TIGARCE86, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Нашето денешно мени:

* Доење кога сака, колку сака!
    - Појадок (11:00-12:00)
    -
    Каша/ Киноа, печена тиква и јаболко
    * Доење кога сака, колку сака!
    - Ручек (15:00-16:00)
    -
    Каша/ Брокула, тиквица, морков и пашканат
    (Помеѓу оброците парче јаболко во хранилка со мрежичка)

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Delumno se soglasuvam so @AngelOfArh , no za nekoi raboti ne. Vo vrska so glutenot mislenjata se podeleni.Nekoi preporacuvaat porano da se vnese, nekoj pokasno. Mislam na pedijatrite i vo nekoi knigi, no ne bi komentirala za toa. Jas ne go odbegnuvav tuki ednostavno go dadov. Za toa da se blizne toa sto se jade da, bidejki deteto znae deka majkata nesto jade, nemu ne mu e interesno toa sto majkata pravi, tuku koga deteto plavka so ustata gi sledi pokretite, kade odi lazicata i sl.koe si ja golta plunkata i gleda kako majkata zvaka, toa dete razbira bidejki i samoto jade, i znae sto se slucuva. Kerkami toa go oravi od 4 meseci, zatoa i pocnav so dohrana na 5,5m. Jas se razbira deka bi dala da proba, ako smetam deka ne e stetno za nejze. Sigurno nema da i dadam luto ili kecap i majonez. Bi i dala koricka da griza ili pak morkovce ako ima vo rucekot,ili pak sirence ili banana da jade, dodeka nie jademe. Sekogas ja imam na dofat. Toa sto sum i dala da proba cokolado ili sto ednas staviv sosema malku sol vo kasata da vidam dali ke ja jade (zelencukovite na pocetokot ne gi jadese zatoa staviv za proba) Ne znaci deka ne go hranam deteto zdravo. Od merak dadov cokolado, no znam do kade. Za tie lino mino ne komentiram oti ne sum dala isto i za puding. Site deca nemat apetit za cvrsta hrana ednostavno odbivaat da jadat, po sto majkite se primorani da glumat "ludilo" da se pravat klovnovi, pred televizor da gi sednuvat, muzika i crtani da gledat, samo i samo deteto da apne nekoja lazicka kasa. Isto ako deteto ne e mirno preta, i se mu e interesno osven jadenjeto togas ke pustas i ti ke igras samo i samo da jade. Ako se priklucite vo grupata na fb zdrava hrana za deca, ke vidite deka nekoi majki se borat so nejadenje na decata. Sekoj ne e vo moznost da kupi stolce za deteto, i deteto da bide na masata zaedno so roditelite, pa go hrani sednato vo skut ili relaksator. Jas licno si ja sednuvam na stolceto do nas dodeka nie rucame (znaci na pladne) i nea i davam da jade. Mirno bebe e ( pu pu) mozeme i bez muzika i crtani no jas i pustam za vreme na pojadok i vecera. Mislam deka nema potreba od tolko frustracii @Nova i da se nerviras za toa dali nekoj dal puding ili lino. Nema potreba od osuduvanje na majkite iako ne se posoceni. Vo semejstvoto imam vnukicka koja koga bese pomala zivesee samo na przen kompir, griz i lino, cokolino. Imase odbivnost ama bukvalno za se, ovosje, zelencuk za se. Epa da vidite bratucedkami kako goltase zivi zabi so se ne pravese samo i samo da apnese nesto malata. Edna gricka ako apnese ili casa sok da se napiese bese super za da ima energija. Ama periodot pomina. Taka da Angel ti zboruvas od tvoja gledna tocka, ama ne e vo red i vo nikoj slucaj nemate pravo da osuduvate nekoj zosto dal puding ili lino. Sekoj e majka na svoeto dete i kako takva odlucuva so ke jade deteto. Vie kazejte si go mislenjeto ama do tolku ripanje i osuduvanje nema potreba.

На Sky-butterfly, snegulkata, Rabbit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Девојче, немам осудено и сум баајги воздржана во коментарите, верувај. :)

9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас само на кратко ќе кажам. Се што сте напишале држи вода- сите. Имам дете нејадач, и 4 години маки мачиме да стави нешто во уста. Сега подобар е, да речам јаде ама не јаде се. Кога беше мал како што некој напиша бев пресреќна ако изедеше едно мало пудингче од хумана ( мислејќи дека се ок зошто се од хумана и за бебиња а и пишува има толку витамини итн). Кога без моја дозвола му дадоа коцка чоколадо махинално ја плеснав личноста по рака. Не давав грицки, чоколади додека можев, тргна по родендени, сите јадат, јаде и он. Дома нема кај нас грицки, ама ете колку и да се трудам такво е детето, нејадач!
    Со ќерка ми е др.приказната. Сега засега е ок, само свежо блендирани овошја јаде, зеленчук, бифтек, житарки. И по мене додека можам така ќе терам. Секој си ја знае финансиската состојба, ама место да се купуваат нездрави работи со тие пари може да се купи овошје и зеленчук.
    На крај, секој со својот памет.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.196
    Допаѓања:
    258.461
    Сите сте во право, и постот на Ангел држи место и оној на девојче. Апсолутно сум за здрава храна, а факт е дека бебињата јадат најздраво, што помалку обработено и со помалку зачини, но растат и секако колку и да сакаме, понекогаш сме немоќни да ги спречиме да каснат смоки, грицки и чоколада.
    А и понекогаш ќе се радуваме и на јогуртчето од Хумана, на Јогобелата, затоа што верувајте јас сум среќна ако го изеде барем половина. И кроасанот не е храна, ама ако ја изеде половината пак сум среќна. Јадел нешто, па макар и кроасан.
    Домашно приготвено е најдобро и секоја мајка се труди да готви, ама постојат ситуации кога мора да се даде нешто купечко, и не е грев.
    Не знаете какво ќе ви биде детето, некои јадат се, некои ништо, а некои буквално растат со смоки и сок. И не е секогаш мајката виновна. Син ми може со денови само смоки да јаде и сок тетрапак да пие. Со сите сили се борам против тоа, смоки кријам, се што е грицка, затоа што веќе разбира и плаче ако не му дадам. И не се смирува, туку со главата удира по подот. Ете затоа нетреба да се осудува некоја мајка ако дала смоки, кроасан или сок.
    Само јас знам како се справувавм со нејадењето на син ми. Се трудам се што внесува да е здраво, ама реков еднаш не секогаш ми успева. Ете денес сакаше да јаде пржено јајце. Јас јадев тоа, ме виде и сака.
    Се тешам дека е на маслиново масло пржено. Вечерата ни се состоеше од три залчиња супа со зеленчук.
    Ручаше само неколку лажици тарана.
    Тоа се нашите оброци. И цицање.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.618
    Допаѓања:
    108.957
    Внука ми беше невиден нејадач, со денови можеше да не јаде ништо, ништо луѓе верувајте а на терапија е и мора да јаде, не смее да биде гладна, не смее да биде жедна. Сестра ми даваше витамини, даваше додатоци и ништо. Но, го правеше истото што ви кажав дека го прават повеќето мајки, ја хранеше посебно, не заедно со нив на маса, не во столче туку на земја и слично. Првиот момент кога детето тргна во градинка пројаде, зошто? Затоа што таму сите седнуваат на маса и јадат, нема друго, јадат и толку, стануваат после и толку, е сега она јаде, јаде и тоа нормално со доручек, ручек, вечера, ужина. И јас сум била нејадач и од истата причина, затоа што мајка ми изведувала бесни глисти за да ме нахрани, во моментот кога сум седнала со нив на маса сум пројала, значи теоријава ми држи вода.
    Џули пржено јајце не е нешто што не е хранливо, сосем е во ред ако истото не плива во масло, некогаш и тоа треба да каснат, не викам не, ама има деца кои живеат на јајце пржено, јас сум била едно од нив, епа денес се мачам, ако сакате и вие така бујрум. А за одење по родендени и по детски забави и јадење на такви работи таму не велам дека е грев, таман работа, не ќе му пакувам да си носи ланч пакет со себе затоа што имало грицки и смоки, но ако не јаде дома секој ден по пакетче смоки и дневно по литар сок офарбан со бои и полн со шеќери.
    Девојче, глутенот не е страшен, се додека дете не појави нетолерантност на истиот, е тогаш сме се зезнале за навек. А нетолерантност се појавува кога на дете сте му дале прерано од некој алерген, неговото желудниче, црева, организмот не е спремен за глутен. Другарка даде на бебе лимон, бебе од 2 месеци и му ги изгоре цревцата, 4 месеци со пролив беше детето, едвај жива глава спасија. А сите знаеме, од бабите останало, капни му на детето лимонче во вода да престане да ика, епа ете престана да ика ама друга беља си навлекоа.
    Јас нависина не разбирам, како се ослонувате на сопствениот инстинкт, што е со правилата, што е со правилата на природата, алергии, нетолерантност.... Не сме секогаш семоќни, некогаш треба и да послушаме наука, не само за мали деца ами и за возрасни. Како сакате сфатете ме, ама стварно чоколадо на дете под годинка е нонсенс да се даде и точка! Глутен нема потреба да внесува исто така до една годинка, има толку многу безглутенски житарки кои не мора да бидат киноа, амарант и ним слични, нека бидат и пченка, ориз и овес, ама да биде она што дете треба да внесе. Изборот е ваш, јас моето дете знам како ќе го хранам, на вас е да одлучите вашето дете како ќе го храните и со последиците, позитивни или негативни не би да коментирам, сами ќе се носите.

На danichap, SV1911, Jagoda123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    498
    Да кажам нешто и јас
    Имам дадено рижолино направено со мое млеко
    И рижолиното не чини така
    Овошјата, јаболката, крушите, брокулите, спанаќот, авокадото купени од пазар чинат:o
    :!: А дали знаете дека јаболката во ресен ги прскаат 12 пати до берба

Да погоре прочитав и замрзнато не се дава, а грашокот на тараса да го береме или каде|(

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.884
    Кој си има дворче ке си го искористи ,како јас :)
    Круши,киви,компир,пиперка,магдснос,морков ,краставица дури налето и лубеници имам :D
    Kој нема ке ја бира според него најприфатливата варијанта.

На zuto, SV1911, do-re-mi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.048
    Допаѓања:
    42.894
    Ne e lesno deteto da ne ti jade , da odbiva hrana. So bebe nemam takov problem. golemovo znae da prebira ama sepak ja imam pod kontrola. Pre bi da izede jogurt ovosen negoli da sedne na masa da jade so nas za pojadok. Ama i toa go resavam. Kaj nas se znae sednuvame site na masa , sekoj vo svoe stolce na svoe mesto i se jade.
    Jadenje pred Tv , so muzika , so zanimacija nema. I vo gradinka isto ubavo site si sednuvaat na masa , sekoe dete jade . Vo petokot bev da ja zemam od gradinka , bese vreme za rucek. Imaa na meni karfiol . Moevo jade li jade , polna usta :) Doma da spremam nema da proba ama ete tamu jadese.
    Muabetot mi e deka dodeka se pomali , se polesni za hranenje. Kje jade toa sto kje mu dades. So cokoladi blagi raboti ne ni pocnuvam. Znam kje dojde den kje gi jade . Sega za sega ne mu davam.

На SV1911, AngelOfArh и l-a-d-y-di им се допаѓа ова.
  15. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    498
    И јас имам мал двор, морков, пашканат, патлижан, пиперка, краставици, грашок, боранија,тиквици,јаболка,круши, вишни нешто имам свежо, нешто замрзнато ( подобро замрзнато непрскано, одошто свежо прскано), компири тиква од нива кај дедо
    Сега под леа и спанаќ имаме :D

Малиов мој крушата домашна на 2 пати му дадов ми ја поврати незнам зошто, а од хип ја сака и тука неможам да најдам нзс

За тие што незнаат пред да се сади нивата ја ораат, се фла тарана, кас, па се дообработува, ја садат, па после прскаат, трева да нема, прскаат за бубачки и што уште не (таткоми е земјоделски инж па затоа и знам);)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @AngelOfArh pak ke demantiram del od tvojot post. Ne sekoe dete e isto. I na masa ja sednuvaa vnukata, i na drvo ja kacuvaa i ne ti znam kade, i so drugarcinja na masa, i po rodendeni taa ne jadese. Na bratucedka mi i se placese oti site jadat a taa ni gricka. Si prejade sama po sebe , ne deka klucen bese stolot ili sl. I @MacenceEna potvrdi deka vo gradinka jade kerka i, a doma ne. Ako ti i vnukuckata tvoja ste prejadele na masa toa nevazi za site. Taka se pogodilo kaj vas, mozebi i kaj nekoi drugi. Pak ke ti kazam gledas od tvoja perspektiva.Koga ke stanes majka i ke dojdes do ovde ke vidis deka ne e se taka kako sto izgleda. Samo da ti se pogodi deteto jadac. E edna prijatelka deteto go prati vo gradinka i togas stop so jadene (dali od maka oti se deli.od majkata iki nesto dr ne e vazno, deteto ne.jadese). Doma sto se napie mleko pred odenje toa mu bese, tamu ni zalce a site deca jadat zaedno na masa. Doma ke jade, tamu ne saka i gladuva, duri i bea kazale da si go zema deteto od gradinka. Taka da toa ne e klucno sto go velis ti za da jadat decata.

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    И син ми во градинка викаат дека јаде, сам, на маса со сите а дома нема шанси. И се живо пробавме, сите опции и пак не јадеше. И јас исто од искуства од други и по литература викав вака ќе биде, ама не беше. Ајде, децата растат, наше е колку можеме да се трудиме и најдоброто за нив да го правиме.

Денешното мени, согласно темата:
    - појадок каша од авокадои печена тиква
    - доење
    - ручек каша од бифтек, кромидче, зелена пуперка и тиквица
    - доење
    - вечера палента со лажиче кисело млеко
    - доење.

П.С вистина дека и од пазар кога купуваме е знак прашалник колку тоа е здраво да не речам нездраво.

Последна измена: 18 ноември 2014
  18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.048
    Допаѓања:
    42.894
    @ddevojce moevo jade i doma. kazav deka vo gradinka jadese karfiol a da i go dadev doma nemase da go jade.
    se znae vreme za rucek se sednuva na masa i se jade. Sto spremam za nas jade i ona. Mozno e da ne go izede cel obrok ama se najaduva dovolno.
    Deneska imam spremeno spanakj i oriz . Iako vo gradinka jadela sigurno kje sedne i so mene sega i kje ruca i posle kje spie.

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    @l-a-d-y-di јас се што можам да најдам земам нетретирано ама не е лично муабетот за мене. Сакав само да искоментирам дека е многу погрешна таа теза: јадат отрови и пестици точно е, свет на ГМО сме веќе ама дали и покрај тоа што јадат третирана храна треба да јадат и плус глупости? Тоа е лошо перење на совеста, демек јаде круша од пазар па шо ако му давам и чоколадо на 8 месеци.
    Баш дека внесуваат многу непотребни работи со зеленчукот и овошјето, треба да се внимава на се останато за да има било каков баланс.

Имунитетот и здравите навики се создаваат од многу рана возраст.

За останатото што дебатирате ќе си премолчам зошто навистина немам ништо против никоја и немам лоша намера со мислењата.

На l-a-d-y-di, do-re-mi и leona83 им се допаѓа ова.
  20. devojce321

devojce321 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    38
    Se soglasuvam so nova, spored mene ne se greski toa sto vie gi smetate greski, na primer sum mu dala japobsko na sedum a trebalo na osum, toa ne e greska se rabpti za zdrava hrana greska e koga se dava nezdrava hrana. Bratuceda mi mu dava skmoki I piding na sest ipol I so da pravam taka resila, obrazlozenoe samo toa jadelo nisto drugo. Sin mi kaci samo 70gr ovoj cel mesec pa ne posegnav po toe gluposti smoko I sl. Krvta mu e dobra si kaka se smee I toa e nakvazno

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.