Денешното мени: - појадок каша од круша и банана - ужина жолчка со кисело млеко - ручек каша од спанаќ, пашканат и кромидче - вечера каша од хумана од хељда и јаболко ама малку- 70 гр. Во текот на денот три пати цицаше и пред спиење секако.
Mamicki ve molam za sovet vo odnos na naseto meni koe denes izgledase vaka: 07 00 mlecna bebi kasa od oriz na Hipp 180gr 10 00 ovosna kasa jabolko i krusa (domasna) 130gr 13 00 ADmleko Humana2 150ml 15 30 ADmleko Humana2 130ml 16 40 kasa od tikva(domasna) 140gr 18 15 ADmleko Humana2 150ml 22 00 ADmleko Humana2 180ml sigurno ke imame uste edno budenje i pienje na AD mleko izmegu imame cajce becutan ...voda ne pieme seuste Utre na mestoto na orizovata kasa ke odi kasa od heljda od Humana,ovosnata kasa ke bide od banana(domasna) a zelencukovata isto taka domasna od kompir brokula karfiol so pola lazice maslinovo maslo. Kakvo e vaseto mislenje za vakviot nacin na ishrana
Kolkavo e bebeto?? Sabajle vo 7 davaj mleko, ne kasa.Spored mene. Naseto denesno meni Pojadok- hipp kasa od praska i jabolko (ic nesakam da davam gotovi ama izlegovme rano) Rucek- oriz, tikvicka i kiselo mleko Vecera- banana
Денешното мени: -доење кога сака колку сака -доручек каша од слива,банана и круша -ручек брокула и тиквица Преку целиот ден по некое парченце јаболко во хранилката.
@janula не знам колку адаптирано млеко треба да пие во 24 часа бидејќи немам такво искуство, ти веројатно се водиш по шема. Моето на 6 месеци имаше два оброка, овошје за појадок и зеленчук за ручек. Според грамажата твоето солидно јаде, јас мислам дека треба да нудиш почесто вода, да инсистираш да пие бидејќи претпоставувам дека детето воопшто не цица, нема како да ги задоволи дневните потреби од вода. Доенчињата преку цицањето ја задоволуваат на некој начин потребата за вода, па неретко се случува да одбиваат да пијат само вода. Моето не сака вода, но цица доста често, сепак без оглед на тоа вода му нудам по неколку пати во денот. Чаеви и сокови не му давам. Мое лично мислење е дека млечната каша не ти треба, а хељдата е безглутенска житарица не се грижи.
@janula и другите ти одговориле, еве и јас. На таа возраст вкупно АД треба да пие околу 500-550 максиум, не вклучувајќи ја и млечната каша. Наутро почнувај во 7 со млеко, па следен оброк после тоа нека ви е овошје зошто овошјето се дава наутро, за да се искористи се ( зборуваме за кашичка со само овошје), а житната каша давај ја навечер. Инаку добри сте.
Безглутенски житарки: -хељда -просо -киноа -амарант -пченка -ориз -овесот е безглутенски но доколку го најдете од свои луѓе е најдобро, мислам дека во процесот на обработка се контаминира со глутен, некаде го прочитав како информација и ми го потврдија неколку луѓе па затоа мислам дека држи вода
ne ne odam po sema od denot koga se rodi pie na tocno vreme okolu dva i pol do tri sati razlika ....so vodata ke probuvam nema sto drugo a sega za sega go pie cajceto nekolku pati vo denot po 50ml
Nie денес немаме денешно мени оти не јадеме Ч(((((( син ми два дена нисто не јаде, само правам и фрлам и ми се плаче млеко пиеше по пола кило на ден ,педијатрот рече дека треба кило ,а овие два дена не пие ни по 300 гр. имаме седум месеци инаку.одбива да јаде се уште кога ке ја види лаѓичката се нервира Ч))) си јадеше посалам а качи само 70 гр. месецов,а сеа како со не јаде и надолу ке отиде со килажата Ч(((((( искуство, совет ?????????????????/