Денешното мени (за бебиња до 1 година)

Дискусија во 'Бебе' започната од girl1985, 9 август 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.900
    Или запче вади..

2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Исто и кај нас се случува, бебушка одбива да јаде тоа што и приготвувам. Кога ќе види дека и ја носам чинијата со храна,нестрпливо чека да лапне, се тегне, си мрмка дури да проба... Кога ќе проба една лажица, за втора не отвара уста... Каде грешам??? :( Не и е вкусно тоа што и го давам? :?: Многу од кашите кои и ги давам претходно ги јадеше со сласт, сега не ги сака. Си велам можеби и здосадило па денес палента и правев за прв пат и чиниш во грло и застана. Зошто ваква промена во апетитот на ќерка ми?
    Заби не верувам дека ја мачат, долните кога ги вадевме дури имавме зголемен апетит...а горните не даваат никакви знаци на излегување... Вознемреност од вакцина или од било што друго исто мислам дека не е... Наспиена, доволно гладна, оброкот го нудам во приближно ист период од денот и пак не ни оди... Што друго би можело да биди проблемот??? :?:

Нашето мени:
    -палента со круша-фрливме, палента со јаболко-фрливме и на крај изедовме 100гр гриз со бисквита (Нестле)
    -за ручек ќе давам каша од ориз со блитва (молам Бога да јаде,оти ќе ме полуди деновиве)

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.900
    Snegulka џабе се нервираш ништо нема да промениш.Колку јаде толку.Јас мислам дека нема дете кое не поминува низ период на нејадење.Скок во развој е можеби или сл.
    Мн пати ја имам спомнато поголемата керка(6 год) е.
    Како бебе се јадеше горе доле фаќаше маани.Денес не јаде ни јајца,ни млеко,ни боранија,цвекло,јогурт,палента,не јаде свинско ни телешко.Ни пиперки абе ништоо.Можеш да разбереш колку сум се нервирала.А ја испитував по лекари здрава е со супер крвна слика.Тоа е нема што да се прави.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Мене поточно ме нервира што наеднаш не го јаде тоа што претходно со апетит го сакаше. Еве месец ипол сме на цврста храна и дома дали десетина празни теглички имаме од Хипп...зборот ми е јадеше тоа што и праев јас (помалку или повеќе ама лапкаше).
    Сега наеднаш кашичките од Хипп се послатки од мамините :$ Е не може така... Морам да ја вратам на истиот режим на исхрана.
    Кога подобро ќе подразбирам ова моево лигле не одбива да јаде, туку одбива ШТО ДА ЈАДЕ. Прегеска искрка 100гр гриз од Нестле... а ја фрливме палентата... Вчера кашата од компир ја заменивме со Хипп каша од јаболко и морков. Почна прибирлива да станува.

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.900
    Море викаат боље ишта него ништа :)
    Се дур јаде па макар и купечко трај си.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Мајки на бебе од 6 ипол месеци колку гр на ден во два оброка да му давам несакам да го прејадам ама и да не биде гладно.Денес за прв пат му воведов втор оброк ама бидејќи неможам многу да експериментирам а ни да му давам нови суровини заради алергијата денес му дадов сабајле накај 11 30 морков со јаболче 60гр., а во 14 30 банана 120 гр. Ваше мислење?

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Колку сака бебето...јас се водев по ќерка ми. 200 гр вкупно е ок количина за 6.5 месеци.

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @Cacuvche ne go sporeduvaj tvojot bebus so drugite, oti site deca se razlicni. Nekoe jade poveke, nekoe pomalku. Citaj go deteto. Kolku saka tolku, ne go forsiraj.

На janula му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Smiley11

Smiley11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    170
    Мајки здраво и од мене. :) редовно ве читам и мн ваши совети ми помогнале :inlove: Ќе може ли малку помош;) Ние почнавме со каши по препорака на педијатар инаку имаме 4.5 месеци и сме на ад. насабајле почнуваме со млеко потоа еднаш овошна каша и сокче малку и останатиот дел од денот ни е со млеко. Дали е во ред така или треба по друг редослед, доволно е само еднаш каша? :wasntme:

10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    За на таа возрат сосема доволен е еден оброк. Мое мислење е дека не ви требаат сокчиња, празни калории се.

На Smiley11 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Naseto meni za denes:
    pojadok- jabolka
    Rucek- tikvicka, morkov i brokula + m.maslo
    Za vecera ke imame krusa i avocado.
    Cicame kako novorodence, vo tekot na vecerta se budi 2-3 za cicanje.

12. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Нашето денешно мени:

* Доење кога сака, колку сака!
    - Појадок (11:00-12:00)
    -
    Каша/ Банана и јаболко
    * Доење кога сака, колку сака!
    - Ручек (15:00-16:00)
    -
    Каша/ Телешко месо, спанаќ, келераба, морков, млад кромид + маслиново масло
    * Доење кога сака колку сака!
    - Вечера (18:00-19:00) -
    Каша/ Круша

Да се пофалам, пиеме вода од обична пластична чашка! :)

На snegulkata, leona83, Nova и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    И ние да се пофалиме, пиеме по 20-30 мл вода дневно што за мене е празник. :)

Појадок:
    Тиква, сува кајсија и круша

Ручек:
    Киноа, батат, тиквичка, морков и маслиново

Вечера:
    Пченка со јаболка и сливи ( веројатно и кокосово )

На leona83, Jagoda123 и joy1 им се допаѓа ова.
  14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ајде и нашето мени:
    - појадок каша од печена тиква и јаболка
    - ужина едно топче прокељ и кисело млеко ( воведувам прокељ)
    - ручек батат, брокула и зелена пиперка
    - вечера палента.

Доење околу 2 пати дневно, мама веќе е отсутна по малку:(.
    Ноќе цица од 2-4 пати.

15. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Затоа не сакам да го форсирам оти јаде сам премногу незнае за доста и после повраќа а и кога цица повраќа. А за прејаденост едно дете било млитаво и го носеле на лекар затоа и тоа не чини па. Утре на педијатар ќе одам пак ќе прашувам оти во понеделникот ми рече 2 оброка по 10 лаж.

16. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    mojot sin e 6 i 3 nedeli jadime eden ovosen obrok 120 gr...eden zelencukov obrok okolu 100-120 gr i edna mlecna kasa od 150-170 gr i izmegi mleko i cajce ...

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    E kako ne, dva obroka po 10 lazici. Pola na zemja, pola vo usta. Neka si jade deteto kolku so si saka, i da povrakja normalno e toa. Sto ako tie 10 lazici ne mu stigat i potoa e pak gladno?? 150-180 grama spored mene bi bilo dovolno. Koga ke napravis kasicka stavi ja vo teglica i ke vidis kolku ke ti izede. Pedijaterkata na zolva mi i bese kazala 110 ml ad mleko na vnuceto da mu dava, nikako poveke oti bilo malo togas eden mesec bese. 110 Ne mu stigaa, placese deteto pa zolvata mu nakaci 130ml ke si gi ispie, i bebeto bese mirnoo,najadeno. Taka da stavaj si vo teglicka i koga ke ja izede teglickata gotovo, daj mu vodicka i posle ke si cica. Kerka mi znae da pobara cicka 15 min po kasata.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Istoto i kaj nas e do pred nekoja nedela koga ja gledase cinijata za jadejne mamama pravise i si jadese skoro se a sega isto na pocetok se raduva i potoa dva zalaka i nesaka,gledam da jade barem polovina od podgotvenoto.

Denes:
    Ad mleko
    Ovosna kasa
    Morkov so tikvici
    Ad mleko
    Oriz
    Ovosna so biskvit
    Ad mleko

Denes se razbudivme mn rano pa piese mleko a potoa kasicka i toa 4 pati :) iako ne izede se mama ponudi :)

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Денес бев ми рече 50 гр на ден така да јас сум си во право оти цица на 1 саат нема потреба од храна во толкава количина.

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    I mojata cica kako novorodence, pred obrok, po obrok, a jade tri obroka. Dobro sekoe dete ne e isto. Zatoa i ti rekov da si go citas deteto :)