naseto denesno meni bese kasa od jabolko so biskviti,,,orizova kasa na hipp...kompir i morkov...izmegu ADmleko i cajce ... baram sovet so da vnesam naredno za maliot dosega jadime jabolko,krusa,praska,kajsija,sliva,banana,tikva ,kompir,brokula,karfiol,spanak,morkov,..maslinovo maslo orizovi kasi na hipp i heljda na humana...koi zitarki da gi vnesam naredno i dali da pocnam so k.mleko i zolcka ..skoro sedum meseci sme imame nizok hemoglobin nqa dolna granica ..zatoa sakam da pojacam ishrana ..ve molam za sovet
Само морковче и тиква поминавме, значи иако убаво звучи подоцна ќе ја комбинирам со оривче и карфиол само да ги поминеме по редослед.
Еве ни го денешното мени: -11:00 јаболко и круша (200 гр ) -12:00 компир со кисело млеко (80гр) Цицавме преку вечерта на секој саат ипол , преку дента цицнавме неколку пати, испивме 150мл вода и 50мл свеж сок од круша. Со консултација на педијатарот ние на неколку дена пред 7 месец воведовме кисело млеко. Се надевам дека проблемот со блуткавите зелечукови каши делумно го надминавме. Инаку ме советува лекарот да воведам телеѓко и пилешко месо во текот на седми месец, исто така и жолчка. Со телешко месо почнувам од утре.
Од телешко месо, водата што го варев, а месото го извадив Со месо почнав по препорака на педијатарот, ми рече уште пред 3 недели ама рано ми беше тогаш затоа причекав
Со веќе испробана комбинација. Телешко, блитва, кромид и модар патлиџан. Јас со се ново така правев во омилената комбинација. Првиот пат и ставив колку две коцки, па после наголемував, сега кога јаде по 1/3 и ставам од мал модар патлиџан. Исто е вкусен и со тиквичка, брокула и маслиново.
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Јаболко и банана + кокосово масло * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, компир, морков и пашканат + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Кисело млеко и овесни снегулки (Ќе доминира кис. млеко па не знам дали ќе јаде, ако не јаде ќе му спремам нешто друго)
Ќе јаде....јас наредната недела ќе воведам овесни баш зошто немам идеи за вечера. За денес: - појадок каша од круша и авокадо и кокосово масло - ужина каша од модра слива - ручек каша од боранија, морков, кромидче, магданос и компир ( боранијата ја воведувам ептен малку беше) - вечера не знам! Дајте идеи за вечера, освен палента....
Идеа за вечера освен палента, овесни снегулки ако ги јаде, син ми не ги сака. Киноата не ја сака, друго нешто, и јас би ви била благодарна ако споделите некој оброк за вечера.
Кој вовел глутен и гриз може ( јас не сум и дала гриз) со овошје или кис.млеко ама па нели овошје навечер да не се дава...јас глутен воведов со малите кекси од хипп , сум дала само два пати, ама па и за нив викаат не кекси до година. Останува и лепче со кис.млеко ( кое ќерка ми го сака).
Нашето мени за денес: Доручек: оризови снегулки со мајчино млеко Ужина: круша Ручек: боранија, морков, тиквица и телешко мевце Вечера: јогурт со малку банана Леона за вечера и јас снемувам идеи, можеш да пробаш со снегулки било кои со јогурт, гриз, сутлијаш...
Јас кекс дадов кога воведов глутен, не знаев дека не смее до една година, па само тоа ми го јадеше во овошните каши. Гриз јаде само со вода, без шеќер, ама јаде кога е расположен. Овошје навечер не се јаде, ниту бебе треба да јаде ниту возрасен.
Нашето денешно мени Појадок- кашичка од круша, вишна и праска Ручек- кашичка од компир, блитва со телешки бујон и маслиново масло
И природните шеќери од овошјата навечер го преоптеретуваат организмот, а навечер истиот треба да одмара а не да се замара со шеќерите
Па @leona83 житариците во тој случај што се? И тоа се шеќери само друг тип. Општо познато е дека житариците треба насабајле да се конзумираат (не само за бебиња) како добар извор на енергија. Можеби е подобро зеленчук за вечера или нешто комбинирано со млекце?