Мајки, за да ви го прими железото од оброкот треба пола саат пред него да му дадете витамин Ц (колку што е соодветно за возраста). Ова ми го кажаа доктори кога ми беше слабокрвен синот на една година возраст. И повеќе јунешко/говедско месо (ми рекоа може и за ручек и за вечера ако сакам). Правев плескавици од чисто јунешко за него, како што ми рекоа на детска клиника, за да сум сигурна дека ќе изеде доволна количина. Сега е дечко голем и пак има проблеми повремени со хемоглобинот. Прво Ц вит. па после пола саат свежо цеден сок од цвекло му давам, само тоа му е чарето (и месо почесто, секако). За остатоците од храна, искрено сегде ќе најдете дека е во ред ориз да се јаде нареден ден ако е правилно зготвен и чуван во фрижидер, ако не бил многу долго на собна температура и сл. Искрено, јас имам сознанија дека ориз и компир пак не треба да се јадат нареден ден, брзо ферментираат, развиваат бактерии и сл. и престанав. Ориз и спанаќ строго свежо зготвени и обавезно со јогурт или к. млеко заради тоа што спанаќот (како сите лиснати зелени храни) има многу оксална киселина која е штетна во големи количини (особено за бубрезите). Се отстранува од зеленчукот и со готвење, па затоа спанаќот кога се вари обавезно ја истурам првата вода. Тоа дека спанаќот не треба да се меша со млечни продукти е неточно: „Taking high calcium foods with high oxalic acid foods decreases the risk of kidney stone formation because the calcium binds to the oxalic acid in the gut, prevents its absorption and lowers urinary oxalate. These crystals, formed in the intestines, are carried by fibre and other unwanted masses to be discarded as faeces. According to Ayurveda - a combination of milk and spinach helps in the removal of phlegm during the change of season. However, it needs to be consumed in moderate amounts only - 1/2 cup milk and 2-3 spinach leave only.“ Извор: https://www.onlymyhealth.com/fact-or-myth-can-you-eat-spinach-and-milk-together-1582180225
D mix zita so jabolko sliva i kokosovo R telesko dinstano na puter so luk i praz i tikvicka i morkov V semolina so majcino i malce jabolko...i leb malce deka so nas jadese
7++++ D: krusa, jabolki i oves R: morkov, batat, celer, kromid V: 3 grain od holle ( se rastvoralo so mleko a taa e na cicanje i ne i davam dopolnitelno mleko i gi rastvoriv gusto so voda i zatoa dodadov jogurt) i jadese vsusnost zitarici so jogurt i malku imav nocna od banana i kakao.
Gi imav i jas tie na holle nonstop so voda i gi pravam...i hipp i holle takvite a gi napraan so majcino mnogu razvodneti se a malku stavam ne znam zosto taka
Epa aku se so voda. Eto moze da stavime jogurtce. Jas sabajlevo i dadov gotova na dm jabolko i mango i 3 grain. Ne i staviv mlecen dodatok. Ce si cica
Lele srna i mene mi se sluci razvodnuvanje. Denes za rucek i varev morkov, oriz, luk, crvena piperka. Go izblendirav i i go pomesav so pileskava na holle. Inaku mnogu e vkusna stvarno. Ima obicen vkus na vareno mevce. I i ja davam na malava da jade i taa pocna da pluka. I jas i staviv najgore vo kasickata okolu 2 lazicki jogurtce za da pocne da jade, znaci bez da i ja mesam kasickata jogurtot gore lebdi. I i davam malava pocna da si jade koga toa jogurtceto pocna da navleguva vo teksturata od kasata i mi se napravi mnogu vodesta. Se iznervirav. Znaci ovie na holle se samo za so ovosje i zelencuk nikako so mlecni proizvodi. Ubavo si pisuva na deklaracijata se koristi so zelencuk. A snosti i gi pomesav eto 3 holle so jogurtce ok bese. Toa si vecera zitarici i jogurt. E sega neznam dali pogusto i go napraviv. Kako i da e ce vnimavam da nemesam so mlecni. A toa 3 grain ce probam da i dadam uste ednas so jogurt i ce vidam kako ce bide, ako se razvodnuva togas so ovosje.
Доручек не му го рачунам денес, уста не отвори. Само малку јогуртче. Ручек супер: телешко со просо, боранија, морков, кромид, лук. Му се допадна, а и мене ми беше превкусно. Планот за утре е тиква со сува смоква и овес за доручек, а палента со јајца и јогурт за ручек. @IRBBB пак ќе те тагирам. Твоите мафини со палента од кој рецепт беа? Супер изгледаа. Пилешката од Холе и мене ми се разводнува, баш сакав да пишам. Само со зеленчук и кус кус/компир/житарка ја мешам секогаш, но приготвен дома, не од купена каша. На почеток е супер, ама мојот како што јаде цел сат, до крај на оброкот е вода.
Da i jas varev zelencuk domasen. Samo kasickata kupena. Toa e, ce znam za ponatamu. Sepak na vkus e prekrasna i dobra varijanta za pilesko meso, koj e skeptik kakvo da kupi.
Од тој што ти го постираше, мислам дека беше од мала беба, велики гурман (ако не се сеќаваш, ќе побарам точно). Само да знаеш претечна испадна основата со палентата и јогуртот, прави ја погуста палентата. И горе ставив сматено јајце, не на око. ---------------------- Не знам дали вреди да пишувам шо јадел, оти уствари само готвам, тој лепенка ко да има на устата. Д: омлет со спанаќ (недопрено); Р: плескавици со телешко и тиквица, рижото со зеленчук и пире од компир (сѐ од ова понудено, само лизна од пирето и толку).
Од купена книга ми е, почитувам копирајт па нема скриншот јавно Ама вака Основа Потопи суви смокви и урми Свари спелтин гриз, па заедно со сувите овошки блендирај. Може лешник ако давате. Ставаш во стаклена чаша и порамнуваш. ЗА слојот со сирење мешаш несолен сир или изварок со малку јогурт, колку да стане смесата кремаста. Ставаш над основата. За одозгора вариш малини, капини, вишни, што имаш - со една лажица вода колку да се поврзе. Кратко блендираш и ставаш над кремата. Лесно е многу, а Убаво изгледа во чашка за пудинг (проѕирна де )
@LivingGlam сега можеме да си пишиме и лп. Ќе си размениме и рецепти за нејадачи, барем ние да лапкаме, бебињата ко не ни јадат. Интересно чизкејкчето, ќе го пробам. За утре планирам да правам некои "колачи" со овес, банана и јаболко, ама следните денови ќе го направам. Фала ти.
Сега кога го гледам пак рецептот мислам дека со крем сир или маскарпоне ќе е претешко за бебе... масно ми изгледа. Со домашен изварок е во книгата. За блв може да пробате да испечите во мали калапчиња. Основата иста, а кремот матен со жолчка. Па после пролив од овошје. Мислам така ќе е подобро, ќе пробам кога ќе имам повеќе време.
Ммммм ова и за нас вкусно ми делува. Ќе го пробам обавезно, само да ми пројаде убаво нејадачкава моја
Ќе си напрајме за нас, ти е гајле. Жими сѐ, здрави намирници колку шо изедов сега, не сум јадела цел живот.