Вчера 08.00 доење 09.30 праска, јаболко, круша со овесни снегулки (замрзнати праски имам) 11.30 доење 14.30 макарони со пилешко и зеленчук - морковче, пашканат, тиквичка и маслиново масло 17.00 доење 19.00 малку павлака со банана 20.00 житно млечна каша ванила 22.00 доење И водичка преку ден околу 200мл
здраво мајки интересна тема и убави идеи за оброк , ја пратам цело време синко има 6 месеци и 2 недели само на доење бевме до 5 ипол месеца па почнав со воведување храна . До сега само овошје и зеленчук имам воведено . Уште спанаќ и блитва треба да воведам . Е сега сакам да почнам со житарици ама се двоумам дали да чекам до 7 месец ? За нокен оброк земав од хипп каша со житарици и слива ама читам дека има и млеко а до сега нема пробано др млеко освен моето , некој да не има искуство со ова ? И какви житарици користитие вие ? Исто сакав да прашам кога воведовте цвекло ? инаку за денес доење кога сака колку сака доручек - јаболко и слива ручек- каша од сладок компир , брокула и тиквичка со маслиново масло вечера -тиква печена после оброци водичка и сокче од јаболко и морков
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Банана и круша со овесни снегулки * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, зелена пиперка, тиквица, карфиол и просо * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Палента и кисело млеко (Помеѓу оброците парче јаболко во хранилка со мрежичка) Прв пат воведувам зелена пиперка, знам дека е богата со витамин Ц па ме интересира дали можам нејзе да ја блендирам свежа или е тешка за бебешкиот желудник? И уште нешто.. Дали некоја мамичка пече пиперка, па истата ја блендира со другиот зеленчук или само ја варите? И кога можам да воведам црвена пиперка? Веројатно штом имам воведено зелена, наскоро можам и црвената да ја воведам или сепак не?
Јаглехидратите се шеќери, тоа е едно исто....Овошјето содржи фруктоза кој е моносахарид (прост шеќер), а житариците содржат полисахариди (сложени шеќери) кои од биохемиски аспект поспоро се разложуваат од простите шеќери. Но бидејќи не сум нутриционист не би знаела да кажам зошто овошје Не навечер, само знам дека се советува житарици за доручек, а чудно- се препорачуваат и навечер @Jagoda123 некаде имам читано една табела во која стоеше дека црвената пиперка се дава 2-3 месеци после зелената..
Јагода јас зелена не ни имам дадено. Почнав на 9 директно со црвена и ја правам и нејзе на пареа како се останато. После вадам парчето и ја тргам лушпата. Свеж зеленчук минимум после година многу е тежок за мешето.
Овошје Не навечер затоа што содржи шеќер кој брзо се разградува, особено амо нема актвовност (ако се спие). Житариците содржат шеќери кои споро се разградуваат и "чекаат" да бидат употребени кога ќе има физичка активност, наместо да се складираат како масти. Бебешката храна ја викаме бебешка, а храната што на тој начин ја употребуваат возрасните ја викаме здрава храна.
И денес маки со зеленчуковите каши. Полудувам ! Станавме порано и појадокот ни беше порано во 09:00 - круша со бисквити и со мерак си изеде 200гр. Потоа пиеше вода и 50мл свеж сок од јаболко. Сега во 13:00 пробав да дадам зеленчукова каша, најпрвин од Хипп (за прв пат зеленчукова од тегла), ја нејќаше, пота спремив јас ориз, морков,брокула и телешко-си ја фрливме целата. И доаѓа нагон за повраќање . Не знам да ја спремам??? Не и е вкусна? Како ја правите вие? Јас варам ориз,морков и брокула на тивок оган, додавам малку маслиново масло и на крај кога блендирам лажичка кисело млеко за да има вкус. И завршува во ѓубре. Потоа отворивме гриз со бисквити од Нестле бидејќи немав нерви повеќе за спремање нешто ново. Значи од сабајле само благотии јадеме... Се плашам дека ќе се заучи на блага храна и дека ќе имаме проблем. Се испразнив...ми мина малку нервозата и инаетот За неколку часа ќе и понудам печена тиква,еве сега ќе и спремам. Ја тупам ептен...знам, ама нерви искинав со зеленчуковите каши
Е па има нешто зошто е така ама знам дека колку повеќе ќе размислувам и читам ќе се чудам што воопшто да дадам на бебето...
Пробај со варена тиква, не е толку сува како печената. Или додај во зеленчуковите каши да нешто од овошје што многу го сака и малку зеленчук па потоа зголемувај го зеленчуковиот дел.
Ако ти е за утеха има и полошо. Ние ништо не сакаме да јадеме. Веќе повеќе од еден месец како се мачиме и со овошје и со зеленчук. А докторката вели мора да јаде, ќе му ослабне крвта. Ама уште бараме начин...мака голема, аххх...
Доручек Каша од јаболко и тиквица (ја обожава). Ручек Кашичка од компир, морков, брокула и пилешки бујон. Вечера Палента со кисело млеко.
Jas imam vovedeno crvena, zelena i zolta. I toa gi vovedev edno po drugo. Nema potreba da cekaas. Ja varam i ja lupam i jademe. Ama za surov zelencuk se uste mali. Moze da im stvara kiselini. Inaku nie vtor den kako vovedovme patlidzan. Zdravi i zivi od polni 9 meseci ke pocneme so zolcka.
мамички за тие што се нервирате со нејадење зеленчук, ние бевме исто меѓу нив али пу пу пу деновиве нешто се вративме во форма, најверојатно им е некој период или незнам што беше... и ние мака мачевме али еве последниве два дена сме ок, мешам компир морков младо кромитче и малце јогурт и ја јаде , јас жива пресреќна пошто исто и мене ми се смачи од правење и фрлање..... така да мора да сме упорни и нон стоп да нудиме , некогаш ќе успее
Тиквата ми ја јаде, поблага и е и немаме проблем. Досега на повеќе пати и имам давано печена тиква (онаа пртокаловата) и ја помесувам со мајчино млеко или со сокче. И вчера ми ја јадеше. А за зеленчуковите каши дајте ми идеа како да маскирам зеленчук. Имам пробано јаболко со морков и тоа го сака... Ами ете на пример денес пашканат и зелена тиквичка со пто да ги маскирам.. Јаде и банана и круша многу, ама некако ми е чудно да ги додадам во зеленчуковата каша.
Не е чудно, јас познавам луѓе кои во кашичката со месо ставаа малку банана само за да ја јаде. Или тиква, штом ја јаде ставај, само да јаде ако јаде палента по малку од неа со зеленчук, јас така правам.
Ќе пробам Леонче, чудно или не чудно мое е да направам се за да ги јаде. Ќе пишам што сум направила! Леле најискрено се осеќам многу досадна, на глава ви се качив со нашиот проблем нејадење на зеленчукови каши. Ама ако овде не прашам немам каде. Сите околу мене (золва ми, сестра ми, јатарва ми, мајка ми) бебиња гледале со манџи така да смешна сум и со блуткавите зеленчукови каши.
Сите така сме пораснале ама некако поинформирани сме сега, солта е тешка за бубрезите. Барем до година да избуткаме. Јас ставам пашканат, магданос и не се толку бљуткави.