Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Пченичен гриз со јаболко и сливи * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Батат, морков, пашканат, келераба и зелена пиперка + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Babydream - Млечна каша со кекс (Помеѓу оброците парче круша во хранилка со мрежичка) Најдов домашни јајца, па утре сакам да воведам жолчка, да ме потсети некој како се даваше? Знам дека прво се почнува со 1/8, па 1/4, па 1/2 па дури потоа цела жолчка, но не се сеќавам по колку дена се дава, а колку се прави пауза?!
Ако ви се бебушките над девет месеци, слободно користете зачини, од типот на магдонос, коријандер, целер, мајчина душичка, ким, анасон, нане... го менуваат вкусот на храната. Исто, кромидот и лукот се добри за вкус. Кашите не мора да имаат сол за да бидат вкусни, маслиновото масло и путерот исто може да помогнат. Кисело млеко или јогурт, или пак малку сирење, исто ќе помогне за подобрување на вкусот (сирењето да биде отсолено). Со павлака не брзајте, после година давајте. И не му се секирајте толку што не јадат, само немојте да попуштате и да им давате друго да јадат ако не го јадат зеленчукот. Ако не јадело кога сте му понудиле првпат, после половина час пак понудете го. Ќе се научи на вкусот постепено. P.S. за жолчка - осминка две недели, па четвртинка две недели, па половина две недели и на крај цела две недели, што му доаѓа цела жолчка да јаде дури после два месеци. Два пати неделно е пожелно, ако се домашни може и почесто, зависи со што се хранети кокошките. Купечките јајца не се толку пожелни, но ако се нема избор и тие се добри. Само не ги давајте често.
Pojadok- banana so jogurt Rucek-grasok so kompir i oris(ne go sakase pa dadov samo grasok so kompir) Vecera-biskvit so jabolko. Ad mleko nutro i pred sekoe spiejne,voda po kasickite.
majki da ve prasam dali e normalno da mi namali vo jadenjeto bidejki sme nastinati namesto 150 ml mleko samo 50 namesto po 200 grama kasicka ovosna zelencukova pola mi gi jadi????????????
Нормално е, ќе се среди кога ќе се оправи. Ако е затнато, не може ни да дише како што треба, затоа и не може да јаде. Носето чисти го колку можеш, да му е полесно. Не се грижи, ќе си надомести
Јас морам да се пофалам, денеска денов ќе го паметам како празник. Син ми конечно изеде неколку лажички од ручекот денеска: компир, морков и брокула. Мислам дека конечно ја најдовме „финтата„ ама ќе видиме понатаму дали е до тоа. Кашичката ја направив мнооооогу течна и по неколку обиди сфати дека полесно му оди така потечно и почна да си пие од лажичето. Дури и со рака го држеше да не му го земам случајно. Утре пак ќе пробам со истава финта па ќе видам дали беше случајно или најдовме начин конечно. @Jagoda123, а нели жолчката е после 8-9 месец? Мене барем така ми рече педијатарот.
Доење Доручек. Авокадо со јаболко и 3-4кекси од хип Денес бевме надвор за ужинка јогуртче од нестле Ручек.-телешки бифтек со морковче, кромитче, пашканат, тиквичка, маслиново масло Доење Вечера- каша 5жита со слива
naseto denesno ruckanje ... ad mleko 180ml povtorno mleko ne sakase kasicka potoa kasa od heljda ... pa kasa od pecena tikva so 1/8 zolcka potoa kasa od tikvicka so karfiol pred spienje 150ml ad mleko .. izmegu imame cajce ...denes polnime sedum meseci i mu ja vnesuvam zolckata postepeno..
Денешното мени изгледа вака: * недела е, дома сум па цицањето е неограничено. - појадок каша од јаболки и овесни снегулки - ручек бифтек, пашканат, прокељ и француски магданос - вечера палента малку со круша ( да не биде се со кис.млеко). За идната недела планирам јапонско јаболко да воведам ( добив домашни) и модар патлиџан. Дали некој знае да ми каже што е финтата со тоа ако е недозреано јапонското устата се собирала? Ми е страв за бебето а јас не јадам такви јаболка. Или тато да проба?
Да @leona83 јапонското јаболко ако не е зрело, ја собира устата (како цитронот) Најубаво пред да му дадете на бебушко, да пробате. Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Банана и круша * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, спанаќ, морков и ориз + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Печена тиква
Мене тоа со јапонското јаболко ми е за споредба со јадење дуња (ако сте јаделе). Значи не е кисело но се собира устата како да ти е сува Таквите јаболки ќе ги препознаеш по тоа што се малку побледи, не се толку црвени како зрелите, а зрелите се и многу меки, како скапани
Нашето денешно мени после јадење на само 4 намирници цела недела: -доење кога сака колку сака -доручек јаболко,банана,круша -ручек ориз со брокула Од сега ќе јадеме само домашно приготвени кашички ( не дека до сега јадеше само 3-4 пати му имам дадено)
Нашето мени за денес: Доручек: паллента со јогурт Ручек: ориз, боранија, тиквица и морков Доење кога сака и колку сака
Доручек - каша од праска од Хипп (120гр) Ручек - каша од компир,брокула и телешко месо (плус лажица кисело мелко) изеде оклу 60 грама и може да се каже дека се израдував. Пред да ја заспијам и дадов ноќна кашичка од Хипп и изеде околу 80гр. Преку цел ден 150мл вода и 100мл свеѓо цеден сок од круша,јаболко и морков.
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Јаболко и цељонски цимет * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, батат, пченка, морков и зелена пиперка * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Кисело млеко и овесни снегулки
Pojadok-biskviti Rucek-morkov so kompir i jagnesko,malce zolcka Nekolku mali parcijna leb(posle nekoe vreeme od rucekot) Vecera-banana +ad mleko i voda
Појадок каша од круша и две хипп бисквитчиња Ужина варена тиква со банана Ручек жолчка, млада тиквица, блитва и компир Вечера овесни и кис.млеко. @Jagoda123 од каде купи цејлонски цимет?