Многу ми е тешко смислувањето за доручек. Само банана, јаболко и круша имам свежи + гриз комбинирам. Некогаш му давам готови каши од слива или кајсија. Друго не знам... За ручек, ориз, брокула, тиквица, морков, компир, батат, сега ќе почнам и со спанаќ, повеќе комбинации има.
Воведи му просо, палента пченица, тиква, можеш и готови круши или кајсии да мешеш со свежи. Јас некогаш ако немам мешам. Не знам колку месеци е бебето, ама постепено воведува нови намирници, барем во неделата по една или две нови, како ти одговара. Јас имам веќе воведено: компир, морков, ориз, грашок, боранија, карфиол, спањак, брокула, кромид, зелена тиква, сега ќе воведам леќа, праз, зелена пиперка, домат иако има јадено во готова каша, Тиква, банана, јаболко, круша, дуња, кајсија, слива, палента, просо, гриз, овес, кисело млеко, моцарела, жолчка. мисиркино и јагнешко и пилешко готви каши ама поретко. Најчесто со телешко месо правам може и мелено. Постепено воведувај и ќе правеш разни комбинации
Малечко ми е уште за сѐ тоа. Ќе гледам палента, просо и киноа да воведам, а може и месо пак да му дадам. Еднаш му дадов за проба, не го бендиса, па му ставив 2-3 лажички во брокулата.
Еве комбинации: Јаболко, банана и гриз Јаболко, слива Јаболко, круша просо Слива и просо Тиква, дуња и јаболко Палента и кисело млеко, преубсво Просо и кисело млеко преубави Банана и слива....
Колкаво е? Не се грижи, ќе воведувам и ќе комбинираш. Мене бебе се ми јаде досега, фала богу. А и цвекло, бисквити имам воведено. Ние сме поголеми и рано почнавме со вкусови, на АД сме.
Мама тиква кај наоѓаш? Јас првиот месец кога и воведов, пред 2 мес купив, после тоа нигде не можам да најдам
@Prolett @nevermet18 Тоа важи за само за зелена банана. Зрелата банана дури и се препорачува кога бебето има запек. На бебињата секогаш им се дава позрела банана
Мила тиква купов повеќе парчиња и во замрзнувач на коцки си ја исеков и заледив.Така се расипува. Имаш на хипп само тиква каша. Сливи и кајсии имам заледено, на половинки сечени. Сварено цвекло на коцки сечени, боранија, грашок, леќа подварени и заледени. Пченица сварена и заледено. Така си правам, си олеснувам и побрзо правам јадење за бебе.
Како беше со овесот , која количина во колку вода? Купив на Био дм Прво треба да сомелам ама колку е доволно и со што да комбинирам?
Зимам 450 грама од еден маркет Стокомак. 30 денари. Ја мијам убаво и чистам. Ја ставам во вода одвечер да отстои. Наредниот ден ја варам некаде за околу еден час. Ставам околу 200 грама. И си пратеш за вода, како се вари. Штом омекнат и распукаат зрната готова е. Најчесто за една кашичка ставам околу 4- 5 лажички отприлика, некогаш и повеќе за да ми излезе за два дена.. Зависи. А ако ми остане повеќе знам и јас и мм да си изедеме со цимет, љубители сме и си јадеме и ние.
Односот овес вода мислам дека беше 1:2, но јас правам од око. Можеш да го свариш, а можеш и да го потопиш со врела вода да отстои за да пушти слуз. Јас не го мелам бидејќи од старт бебуш јаде пасирано. Ако твоето јаде само блендирано тогаш пред варење измели го. На почеток го мешав со овошје во однос 1/3 овес, 2/3 овошје. Сега му давам потопено со јогурт, плус смелени семиња и исецкано овошје.
Majki nie sme 5 ipol meseci, imavme 3 dena morkov so batat, 3 dena tikvica so batat, 2 dena samo brokula, i 3 dena samo karfiol, nekoj predlog shto da vovedam sledno? Nekako nemam idea koga gi gledam zelencucite a i ne mi ostanaa nekoj takbi vkusovi shto se jadat sami im go zamisluvam vkusot i nelako ne mi odi bas samo toa bebe da go jade. Sega treba da pravam kombinacija od nekoe od ovie probanite so nekoe novo? Moze nekoja idea da mi dadete?
Д: дуња, јаболко, круша на хипп и гриз Р: од вчера имам ( ориз, телешко месо, кромид, карфиол, морков, брокула) В: ноќна хипп
6+ -јаболка,круша,гриз -карфиол,тиквица,ориз,пашканат(прв ден) @nevermet18 нели е поголем твојот од мојата за една недела?Давај тиква,авокадо,пашканат,вишна,палента,маслиново масло.