Pojadok-krusa so jogurt Rucek-supa so lebni troski,morkov,zvezdici i skolku Uzinka-malce smoki i puding Vecera-biskvit so sliva. +ad mleko i voda i caj.
За денес: - појадок каша од просо и круша - ужина јуфки без јајце со кисело млеко ( состав само брашно и вода) - ручек блитва, батат, малку модар патлиџан и карфиол - ужина каша од праска и авокадо - вечера 50 гр каша од хумана хељда и јаболко. Кога гледам колку сум напишала многу ми се гледа ама отсутна сум по 10 саати. Вода слабо пие, ме загрижува.
Леона а да пробаш да нудиш од чашка? Син ми почна така вода да пие.. Се правеше лом, уште не знае како треба ама битно пиеше. Во последно време му давам вода од мало шишенце Јана, кога му го тргам плаче. Количински никогаш не пиел толку вода како сега.. Шишенцево мене ептен ми се погоди, не се цеди вода по него, а количински пие како никогаш до сега (машала си сака вода) Ако му дадам со лажичка ја плука, затоа и те советувам да пробаш друг начин. Кај нас не беше успешно ниту со чашка со клунче, а цуцлите ги џвака. Јанава ептен ни се погоди.
Појадок: Авокадо, банана и ленено семе Ручек: Црвена леќа, пиперка, патлиџан, тиквичка, маслиново и ким 3 зрна Вечера: Просо со урда ( прв пат, може и ќе ми пројде комбинацијата ) *11 месеци
Ќеρκа ми освен таа κашичκа од ванила, ја обожаваше и ноќната од јаболκо 4+, на ρастваρање на хип. Може да пρобате.
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Јаболко и круша со овесни снегулки + кокосово масло * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, брокула, морков, пашканат и црвена пиперка + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ BabyDream - млечна каша со кекс
11:00 круша и овесни снегулки 120гр 15:00 компир, брокула, пашканат,телешко месо и малку маслиново масло 150гр Не ми се веруваше дека со толкава сласт си го излапка оброкот, па и уште дс имаше мислам дека ќе јадеше. Среќна сум и спокојна, сега заслужено ќе ја носам на прошетка! Досега има испиено свеж сок од јаболко 60мл. чај од бел слез 50мл и вода 50 мл. За вечера ќе и дадам Хипп ноќна кашичка околу 80 гр.
nie denot go pocnavme so kasa od heljda (ne sakase ad mleko) kasa od sliva ad mleko sokce od kajsija 50 ml kasa so biskviti od hipp i sok od kajsija ad mleko sleduva zelencukova kasa so kompir morkov grasok + maslinovo maslo i ad mleko ...izmegu imame cajce a za voda maki macime
kolkava e tvojata kerkicka ? me intersira za beliot slez...sinko ima nekako vlazna kaslica pa se dumam dali da mu dadam caj od bel slez ...vas sovet?
Појадок: тиква (не ја сакаше, овошје не сака ама ич) Ручек: Морков и тиквичка (зеленчукот почна да го јаде со сласт) Ајде совет мајки што да воведам следно? Имаме пробано компир, морков, брокула, карфиол, тиквичка, спанаќ.
Еве за време на викендот ќе пробам јас, оти жената што ја чува за вода не и се замара. А ја превриваш и купечката вода? Јас да, до кај година ао преврицање ќе тераме.
@zuto можеш ориз, палента, таман да и го камуфлираш овошјето. Од овошје не си спомнала што даваш, но можеш јаболко, крушка, слива, банана. Еве и мојава тиквата не ја бендиса, но во комбинација со јаболко цело време отвараше уста. До душе и немора да брзаш одма све да воведеш, и твоето е уште мало, прави малку комбинации.
Од овошје се тоа имаме воведено ама не сака ни да проба еве веќе месец и повеќе. Зеленчукот почна сега по малку да го јаде. А и ориз имам воведено, а за палента не знам дали може. И сладок компир не знам, некои велат дека е алерген...
Не е алерген слаткиот компир, сум гледала по табели се препорачува после 6 месеци, а јас лично дадов со полни 6.5, може и покасно. @zuto не се секирај, како ќе воведуваш така ќе откриеш што сака па ќе маскираш, па потоа ќе се привикне на фактот дека треба да јаде. Мојава ако се сеќавате ја викав нејадачка па се јадеше долг период па едно време пред да тргнам на работа со зорт јадеше и сега пак јаде. Арно ама....додека штрајуваше последниот пат се спремало првото запче!!!!!! Ќе пишам и во соодв.тема
Нашето мени за денес: Доручек: овесни трици со јогурт Ужина: банана Ручек: интегрални макарони , тиквица и сиренце Вечера: малку цврст јогурт со круша Доење пред и после работа и цела ноќ @leona83 за вода да пробаш со цевка, мојот бебуш цуцла не прифати никаква. Па мајчино млеко и вода пие од чаша, шише јана, или со цевка. Јас на почеток ја превривав водата , но сега престанав. Користиме ладна вода за пиење. @zuto можеш просо, оризови снегулки,авокадо, амарант, киноа. Сето ова иде од 6 месеци.
За чај од Бел слез бев советувана од нашиот педијатар. Лично знам и други бебиња кои имаат пиено чај од бел слез и за среќа нема несакани дејствиа. Инаку 7 месеци сме. Тиквата и ние ја јадевме со банана а сега ја јаде со бисквити и малце сок (од било што јаболко,круша, слива...)
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Тиква, круша и банана * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Прокељ, тиквица, морков, пашканат, зелена пиперка и жолчка * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Кисело млеко и палента (Помеѓу оброците парче круша во хранилка со мрежичка)