Kako uspevate 3 obroci da imaat bebinjata, mojot samo rucek jadi, ni dorucek ni vecera, si saka cice a skoro 8 meseci veke
Доручек - третина житарки, а остатокот е овошје. Ручек - ако има месо, тоа е во количина колку испружена дланка на бебето и го комбинираш со друг зеленчук (пожелно е да има и еден вид скробен зеленчук или житарка). Вечера - може житарици со ферментирани млечни производи (значи не пресно кравјо млеко, ако мислиш на тоа, туку кисело млеко или јогурт), може и житарици со зеленчук, а ако не му смета на бебето може и со овошје. Во секој случај, препораките во сите групи за дохрана кои ги следам е во денот да се внесе повеќе зеленчук од овошје, а житарките да се една третина од се' што бебето вкупно ќе изеде во текот на денот.
6+++ доручек околу 110-120 грама, ручек околу 100. Можеш и повеќе или помалку ќе видиш по детето. Јас и повеќе пробав да му дадам јаде и по 150 гр и доручек и ручек не одбива ама после навечер му е тешко. Д: Банана и палента Р: Барат, спанаќ, ориз и кромид
Мојов зеленчук по 50г, овошје 80 до 100. 50 г да го рачунам како оброк? 1ч пред тоа пие 100мл, после 1ч пак си пие 100мл млеко
Не е тоа оброк. Треба да е овошје/зеленчук со житарка/скроб, околу 100гр за да можеш да замениш едно млеко. Како воведуваш оброци, така намалуваш млека. 50гр тиквица или 80гр јаболко, нема калориска вредност како оброк млеко.
Д:Прпсо и праска У:Банана и ад Р:Црвена леќа,модар патлиџан,морков,целер и кромид В:Палента,жолчка и кисело млеко
Јас само доручек давам. Лапка по 120-150 гр. Не му мења овошје ли е зеленчук ли е. Бар засега све јаде со апетит. На 3 ч пие млеко по 150. Појадоков го држи околу 2- 2 ипол саати сит. Денес Батат и брокула
Мојов пие 850 мл просек млеко, плус апнува по малку кашичка, не сум му скратила млеко, туку онака ме интересираше како се рачуна оброк. Денес јадеше морков, батат, тиквица и пашканат 50г, вчера авокадо, банана и праска 100г, претходно јаболко и праска 80г...
Прашав прво колкаво беше твоето но се сетив дека 3-4 дена е пред моето. Ти бааѓи работи си вовела. Јас само морков, јаб, круша, тиква, тиквица; брокула , батат и авокадо имам дадено. И само доручек давам од пред една недела . Ти и ручек даваш ?
Не еднаш давам околу 11,12ч Не еднаш давам обично 11 или 12ч. Ама воведов повеќе работи дека ги мешам.
Јас па само по две работи мешам. Еднаш дадов комбинација со 3 и мислам дека го болеше мешето. Ми кенкаше цело попладне тогаш. Утре ќе воведам банана , ќе ставам јаболко и малку од водата од сварена сува слива . Сливата сум ја заборавила дека ми е воведена
Не се замарај со грамажа многу, многу. Секое бебе е прича за себе. Мојава лапа од почеток многу, ептен е стрвна, а е ептен слаба. Он топик Д: гриз со јаболко и малини У: банана и чаша јогурт Р: мисиркино, боранија, кромид, пашканат В: житарки со банана и какао на хип
Д: Овесни со јаболко, круша и слива Р: Батат, тиквичка, пиперка, кромитче и мм В: ноќна на хип Иначе се се фрла многу малку јаде незнам што не и погаѓам давајте совет