Бидејќи денес станавме касно (и бебушка и мамичка станаа во 12:00 како последица на тоа што не спиевме убаво синоќа) термините во кои имавме оброк се доста поместени. Појадок во 13:00 - мелен ориз со јаболко 120 гр Ручек во 17:00 - морков, пашканат и телешко месо 180 гр. Ова моево бебе кој ќе го разбере. Или ич ги нејќе или по 200гр лапа Од течности денес има испиено 200мл вода, 100мл свежо исцеден сок од јаболко,круша и малку банана и се разбира преку цел ден доење кога сака и колку сака (а денес баш сакаше)
вчерашното мени : доручек : кашичка киноа со јаболко ручек: микс од тиквичка , батат, карфиол , морковче со малку путер вечера: млечна каша на хипп доење кога сака колку сака и после оброци водичка.
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Манго и јаболко * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Жолчка, прокељ, карфиол, црвена пиперка и млад кромид + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ BabyDream - млечна каша со кекс (Помеѓу оброците парче јаболко во хранилка со мрежичка)
Pojadok-biskvit so jogurt Rucek-tarana so pilesko i lebni troski. Vecera-oris i pcenka(brzo ni bese vecerata) Uzinka-puding vanila +ad mleko i voda
07.45 доење 09.30 батат и круша 11.30 доење - мама на пауза 14.30 блитва, лукче, оривче, маслиново масло и жолчка 17.30 доење 20.00кашичка на хип-јаболко, банана и двопек 22.00 ќе биде доење Водичка околу 300мл цел ден
Нашето мени за денес: Доручек: просо, банана и јогурт Ужина: круша и мое млеко 70мл Ручек: компир, тиквица, боранија и жолчка Вечера: палента со јогурт и сиренце Доење пред и после работа и цела ноќ
Има на форумот многу испишано што и кога треба бебето да јаде, но ете од мене накратко (инаку и моето е 7 месеци па еве што јадеме) Зеленчук: компир, морков, спанаќ, пашканат, блитва, брокула... Овошје: круша, јаболко, банана, кајсија, слива, праска Месо: телешко; Јајца:само жолчката Житарици: овесни снегулки, ориз, пченкарни снегулки... Јадеме и кисело млекце (поретко) исто така јадеме и бисквити. Не користиме сол и шеќер, користиме кокосово масло и маслиново масло. Денешното мени: -11:00 мелен ориз со круша -13:00 кисело млеко со 1/4 жолчка -15:00 телешко месо, компир и спанаќ -20:00 кисело млеко со овесни снегулки (одвај десетина лажици) Преку цел ден 200мл вода, сок од слива Хипп 200мл (многу е ама не беше какана) и цел ден неколку подои.
@snegulkata само мал совет од мене зљтоа што гледам дека имате мака со какањето, не давај во исти ден ориз и компир. И двете работи ја стегаат столицата, па сокот нема многу да смени. Јас давам само интегрален ориз дека тој не прави запек како обичниот ама и со него внимавам. Нашето мени: Појадок: Авокадо, банана, сува кајсија и ленено семе Ручек: Макарони( ова прв пат проба) со телешко, тиквичка, лук, кромид и сосема малку путер Вечера: Овесни снегулки со јаболка Аптамил 480мл, чај 150 мл и вода 30 мл.
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Тиква, круша и киноа + кокосово масло * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, тиквица, морков, пченка, келераба и зелена пиперка + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Кисело млеко и овесни снегулки
@snegulkata ако ви е почеток на воведување кравјо млеко или кисело млеко - можно е стврдување на столицата и од тоа.
И јас тарана му давам со зеленчук, многу ја сака, исто од кај 8ми месец некаде почнав да му ја давам.
Da da bez,so mn vitamini za nad 4+ e ova sto ja zemam jas. Ne e tarana kako onie obicnite,ova sto ja zemam e so vitamini bez jajca,mn e dobra