5+ сме и до пред една недела пробуваме вкусови.Веќе една недела имаме цел оброк но после кашичка едното кое сеуште цица одбива млеко и сака дури по 6 чаша.Дали некаде грешам или е најдено Инаку обично им давам по едно мало тегленце и тоа најчесто ориз со овошје, крушка или јаболка, просо со крушка, просо со авокадо и банана, батат со тиква и морков, батат со крушка и јаболко, палента со морков...
Вчера 8++ Д: спелта + авокадо + манго + нектарина. Р: ципура + батат + целер + тиквица + лук + МР В: кутија ноќна БЛ со банана. Денес Д: киноа + круша + слива + јаболко + малини. Р : ципура + ориз + модар + кромид + пашканат+ МР. В: палента со грчки јогурт
8.5 мес Д: овесни, круша, малини, сува слива и грчки јогурт Р: ќе бидат макарони во сос од домати и моцарела
Д: р'жани снегулки + авокадо + урма ( Ја изеде овој пат ) Р: кус кус + гулаш ( телешко, кромид, пиперка, домат, мм). В: двопек со кисело млеко
Koga gobracunatebglaven obrok posle isprobani vkusovi i dali aku se dade glaven obrok toa go zamenuva obrokot od Mleko ili posle kolku vreme davajte mleko
Ако изеде околу 100тина грама т.е мало тегле тогаш е оброк веќе и се рачуна дека фактички го заменуваш млекото кое треба да го пие тоа време. А кога ќе дадеш млеко после оброкот?- зависи колку изело бебето , па дали имало житарка, месо во јадењето... Мојот коа јадеше само овошје или само зеленчук со таков оброк беше сит околу 2 часа . Од кога почнавме со житарки и месо е тогаш веќе почна и после 3-3ипол часа да бара млеко
Здраво мајкии Ве замолувам за помош.. Малото е 6 месеци, ми одбива секаква храна,повеќе незнам со да му дадам ке птоба две лажички и покеќе несака затвора уста плаче еве веќе еден месец е така.. Совет ???
Мајки дадовте лепче на бебињата? Јас воведов глутен, јогурт ми сака а кисело млеко и грчки јогурт не сака баш, сакам за вечера да дадам лепче и јогурт ама не знам дали смеам и како да го сервирам тоа?
Od 9 meseci pocnav malce lepce da mu davam, so polni 10meseci mu Imav dadeno lepce samo sredickata iskinata na sitno so jogurtce poturrna za vecera i sinko bendisa jadeshe.
Мамички ние ќе полниме 5 месеци уште малце. Педијатарот ни рече од 5 месеци да почнеме со овошје а од 5ипол со зеленчук. Но беше во брзање имаше гужва и не ни кажа со што прво да почнеме и како рече ќе си прочиташ. Па ако може да ми споделите вие со што прво почнавте
Јас почнав со зеленчук прво, морков, брокула, карфиол па продолжив со овошје и почнав да мешам постепено овошје и зеленчук, па откако воведов повеќе врсти почнав со житарки.
10 Вчера: Д: Киноа банана крушка Р: Мелено телешко со домат, компир, тиквичка В: (пробав бебе сутлијаш ама нејќеше ) па киноа што остана од доручек со Кис. млеко Денес: Д: Овес крушка јаболко со кокосово масло и цејлонски цимет Р: Руска бебе салата ( компир, грашок, морков, павлака) Фала @Tea SK В: Во план - тарана со јогурт и жолчка
Па како што читам повеќето почнале со зеленчук па после овошје, а нас ни рекоа со овошје прво. Сеа се мислам со што да почнеме а гледам дека треба затоа што со цицање не му е доволно. Цица на секој саат ипол.
Твој избор е со што ќе започнеш. Советуваат зеленчук за да не се навикне на благ вкус и да го прифати полесно, ама нема врска. Зависи од детето, има некои и што повеќе зеленчук сакаат. Битно е да ги воведуваш правилно и бебето да се запознае со сите вкусови, а тоа само ќе си одлучи што му е убаво или не. Совет плус, не се оптеретувсј многу затоа што си го направив тој проблем и јас на почетокот и главата ме болеше кога доаѓаше време за оброк. Касно се освестив дека треба да се опуштам. За цицање нека си цица колку сака, може не е од глад туку заради блискост со тебе моето не цицаше и кога читав мајки ми фалеше ептен тоа чувство
Имаш право јас ептен се оптеретив со што да почнам како да ги направам. Па зимам да прочитам Така е кога прв пат ќе станеш мама мислам дека сите го имаме истиот проблем А за цицањето може да е тоа пошто само по 2-3 мин цица ама и јас почнав да не си ги осеќам градите толку отечени него се меки.
8.5 м Д: Спелта, 2 праски, 1 слива, капини, боровинки и лажица сируп од урми. Р: Риба, булгур, блитва, млад кромид и маслиново.