11++ Вчера Д. Овесни снегулки со млеко У. 1 праска и 1 слива Р. Телешко со грашок,компир,кромид и лепче У.Банана В. Овес со јаболко инстант Денес Д. Палента со грчки јогурт У. 2 праски 1 слива Р. Леќа со морков,компир,кромид и лепче У. Круша В. Гриз со банана
Денес 8++++ Д: киноа + круша + тиква + праска + цц. Р : се крчка зајачко + леќа + + тиквица + домат + лук. В : бисквити + адд + какао
Секоја чест. Те читам како книга си за идеи. Бебе готвач. Морам да прашам дали си сама дома со Славен, или имаш помош Какао како се дава за почеток? Обично да земам како за нас? Треба да се вари или се тура само во прав?
Ооооо фала фала . Сама сум и морам да признаам дека не можам да се препознаам и некогаш самата не си верувам како постигнувам се ( ако сам не си се пофалиш нема кој ) Менито ми е направено до 11ти октомври. Само да ме видеш како сум распослана со тефтери ,ваги, садови за готвење на бебе Какао давам од тоа на Биокосмос,скапото што го вика мм. Во прав е тоа , турам по пола лажиче негде од прилика . Овој месец почнав да го давам.
10++ Д: Јаболко, круша и мелена плазма; У: Грчки јогурт и праска Р: Зеленчукова чорба со лебче; У: Доење В: Хељда со банана Уште да изедеше мениво супер ќе беше. Ништо не изеде се јас си дојадов. Денес на доење е цеел ден. Болен беше па се мази сега.
Вчера 8++++ Д: јуфки + урда + км Р : грашок + компир + тиквица + пиперка + целер + пашканат В : семолина + банана. Денес Д : р'жани снегулки + банана + рибизли + вишни. Р: тегла на Холе со пилешко ќе биде . Ќе славиме у кафанче денес 9м па нема време за готвење. В : Двопек и јогурт ќе биде
9м Вчера Д: амарант + манго + нектарина + аронија + рибизла. Р: телешко + зелена леќа + хељда + лук + домат+ МР В: Хипп ноќна кутија со јаболко Денес Д: крупник снегулки + авокадо + јаболка и круша печени + аронија Р: печена пастрмка+ и.ориз + бебе ајвар . В : бисквити со адд и какао
10++ Вчера: Д: Круша, слива и 4 жита од Холе Р: Тиква, тиквичка, палента и пилешко В: Гриз со АД и какао Денес: Д: Банана малини овес и грчки јогурт Р: (во план) Леќа, морков, лук, тиквичка В: (во план) Тарана со павлака и жолчка
9+ Вчера Д: семолина + слива + смоква + банана Р: боранија + телешко + домат + тиквица + булгур + мм В: јуфки + урда + КМ Денес Д: Мултигреин + праска + слива + малини Р: спанаќ + хељда + јајце + моцарела + КМ + путер. В : гриз со адд + смоква
8+ АД Д- цвекло,јаболко и гриз У-Лино пудинкче Р-компир, морков, грашок, лукче, маслиново и малку сол У- смоки со павлака В- Карамелино АД Количински доручекот и ручекот ни се повеќе ужинките и вечерата помалку Ќе Ве прашам иако сме на АД дали капите да почнам со кравјо млеко или да почекам до година и како да комбинирам урда павлака и јогурт си кркаме и дали да дадам овошен јогурт Имајте убава вечер мамички
Вопшшто не сакам да се мешам и да солам памет кој и како да си го храни детето, ама ќе пишам па кој како нека ме свати. Многу јадење е ова бре мајка за 8м бебе. Плус во еден ден дадено многу шеќери па дури и сол. Според мене нема ништо корисно што овој ден бебе јадело и лино пудинг и карамелиино и смоки и павлака и сол. Во тие кутиите на подравка нема скоро ништо хранливо, плус имаат шеќери, сол не треба да се додава до годинката, павлаката сите знаеме дека се прави од млечни прпизводи со поминат рок... Ти си знаеш мајка Ама мој совет ти е да внимаваш. Тетрапак млеко ЈАС нема да дадам никогаш. Дури сака млеко ќе си пие адд. Исто важи и за кашите . Ако јаде во градинка , нека јаде, ама дома не би му давала. Овошен јогурт веројатно ќе правиш дома . Слободно можеш да му даваш кисело млекце или јогуртче со некое овошје
I jas bi prasala zasto i dve uzinki na ovaa vozrast? Da ne ne napreduva so tezina? Mojata e ista vozrast, zavcera na pregled bevme i mnogu malku kacila za 2 meseci, ja izmerija 6880 pa pedijatarot rece obavezno i 2 uzinki. Obrocite po 200-250gr. Iskreno mene damla me udri, prvo zasto znam deka sansa nema tolku da izede, vtoro zasto znam deka e premnogu hrana. Pamet nemam sto da pravam, cekam kaj drug za vtoro mislenje.
Мојов одвај на 9 ипол почна и вечера да јаде, претходно не сакаше, си бараше млеко. Ужинки не ни можам сега да го натерам. На 9м 7840 тежи, се роди 2700. Ситен ми се гледа ама мислам дека доволно си јаде, 2 каши од по 200г прилично, вечерата помала и 500-550 мл млеко. А и откако почнавме со вечера многу ми кака, така што значи доволно му е.
Незнам можеби е многу затоа и пишав за да добијам совет но количински малку му давам поќе пати помалку количински нудам ако сака ако не не го форсирам за сол неколку зрна ужинките вчера пробав две да дадам па си кркаме кркаме
Искрено мајка прв пат дадов две ужинки понудив па си кркаме ок сме со тежината но реков да пробам иначе количински појадокот е пообилен не мерам но чинивчето полно со го јаде а за ручек и вечера помалку затоа и понудив ужинки, почекај и второ мислење
А цицање или ад? Причекај со ужинкиве накај годинка ако е ок со напредокот, замени ги со млеко. Ние сме 10 месеци и нема уште ужинки. Сол не ти треба сега и тоа по малку ама после година. Доручекот и ручекот се добри, ова карамелино не знам што е
Јас би почекала со ужините, мислам дека е мало. Мојата е 10 месеци, не напредува како што треба и има една ужина. Ваљда е до детето, колку му даваш толку ќе јаде ама не значи дека така треба. Ти си знаеш најдобро за твоето дете како и да е
9м Д: киноа, 2 круши, 2 суви сливи, по неколку вишни, боровинки и 1лаж сок од урми Р: ќе биде печена риба ослич со печена тиква, авокадо и маслиново