А не ти јаде па така му ги "цепкаш" оброците ? Велиш дека полно чинивче крка за доручек. Зошто тогаш тоа Лино пудингче за ужинка . Подобро адд дај му како ужинка. Исто и за неколкуте зрнца сол . Не ти јаде зеленчук па му ставаш сол ?! Ако не ти го јаде зеленчукот подобро пробај со кисело млекце да замаскираш. Многу е мало за сол . Ама сепак секој си знае најдобро за своето дете. Јас до вчера ко падната од Марс бев на тема исхрана на бебе , а денес веќе почнав и памет да солам Ако не читав овде и не ме оправаше Џојка гарант сега и хамбургери ќе кркавме со синко Он Денес 9+ Д: овесни трици + манго + кајсија + вишни + путер од бадеми . Р: се крчка болоњезе сос со кус кус В : ќе пробам проја мафини да направам и да дадам
Динстам чисто телешко мелено мевце со измелен кромид црвена пиперка и домат. Додавам малку путерче и лукче во прав ставив денес. Кус кусот у меѓувреме набабрува. Одозгора ставам малкуцка моцарела. Мене ич не ме бендисува ова, ама синко го лапка
Неделно мени 1. Д. Просо, капини, малини, смоква, банана, цц Р. Кус кус, телешко, морков, тиквица, кромид, пашканат, пиперка, мм В. Бисквит хипп, авокадо, грчки јогурт 2.Д. Спелта, круша, манго, слива, цц Р. Палента, банана, жолчка, јогурт В. Мултигреин, малини 3.Д. Амарант, јаболка, цвекло Р. Компир, пастрмка, тиквичка, блитва, морков, мр В. Овес, јогурт, слива, банана, боровинки 4.Д. Гриз, тиква, круша, какао, путер од лешници Р. Леќа, брокула, карфиол, кромид, пиперка, мм В. Просо, банана, урма 5.Д. Киноа, тиква, круша Р. Батат, тиквичка, пилешко, пашканат, мм В. Фрутолино, јаболка 6.Д. Овес, смоква, слива, круша Р. Ориз, телешко, модар, тиквичка, патлиџан, кромитче, мм В. Палента, кисело млеко, банана 7.Д. Амарант, јаболка, цвекло Р. Булгур, мисиркино , пиперка, морков, тиквица, мр В. Хелда, боровинки, урма, јогурт
Мммм. Најс За следна недела ќе одам по ова , само ќе вметнам негде праски и кајсии плус оти многу имам замрзнато. И наместо пилешко и мисирка ќе ставам зајачко и петле. Тоа фрутолиното ми мати ум . Гриз му е основата ? Јапонски и костени кога ќе дадеме ?
Гриз му е, да. За костени денес баш се мислев, следна недела веројатно. Туку денес има само по нозе горе над колена црвени брунчиња, може да му се од путерот од лешници, денес прв пат дадов?
6+ nedelno meni..poiskusnite neka spodelat mislenje dali e vo red? Ponedelnik- kinoa so banana i kruska Vtornik- oves so banana i jabolko. sreda - palenta so morkov i karfiol i mm. Cetvrtok- proso so avokado i banana petok- batat so tivicka i jabolka Sabota- oriz so jabolka i kruska Nedela- kompir,morkov i tikvicka Slednata nedela mi e vo plan da pocnam so telesko, spanak, blitva , boranija
Супер е мајка, ротација на житарките имаш. Туку нели е малку рано за телешко, некаде околу 8м ги даваат ако дете не е анемично. И спанаќ, блитва да знаеш во две води се варат, дека се нутриенти, ги оптеретуваат бубрезите. Боранијата е потешка за меше. Можеш брокула, тиква сеа има. Сливи уште има, сепак ти си знаеш во консултации со педијатарот.
Ke pocekam togas so boranijata i teleskoto.a slivi imam za slednata nedela.Aj kazete mi so stongo davate spanakot i blitvata?
8+ D- ovesni snegulki so jabolce R- boranija, kompir, morkov I maslinovo V- tikva, ad I biskvitcina Pomegu D I R si probavme a I go bendisa domasno gusto sokce od cveklo, morkov I jabolko
Јас спанаќ со ориз ко манџичка, и блитва исто, подоцна накај годината и во мафини, домашно месено итн...
9++ Д: амарант + нутрино готова ( јаболко и боровница ) Маж го хранеше прв пат сам да му направи нешто за јадење . Ставил и спелта малку , се снашол да ја направи со вода Р: ципура се пече со компирче, пиперка , морков и брокула В : палента ќе биде со км
Булгур од кога ќе воведеш глутен, кус кус од кога ќе воведеш јајце (не знам дали има без јајца, мојот е со)