1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Денешното мени (за бебиња до 1 година)

Дискусија во 'Бебе' започната од girl1985, 9 август 2012.

  1. Dea85

    Dea85 Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    Malovo koga jade avokado i slivi ( ne gi kombiniram zaedno) kaka Po 3 pati na den koga cvrsto koga tecno , ve molam za sovet
     
  2. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Може, јас се водам по хрватската група каде важи дека после 6м бебето може да внесува се сезонско од овошје и зеленчук.

    А што се однесува за какањто од авокадо и сливи, не гледам проблем. Нека си кака детето.
     
    На Mucika и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  3. Tiny Love

    Tiny Love Популарен член

    Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.194
    Допаѓања:
    5.746
    Пол:
    Женски
    Нормално е да кака почесто од сливи и авокадо.
     
    На Dea85 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Лаура82

    Лаура82 Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Пол:
    Женски
    Koga moze da se dava suvo ovosje i dali moze japonsko jabolko da se dade na 6+++ bebe?
     
  5. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.948
    Пол:
    Женски
    Суви сливи , суви кајсии ( има без шеќер,органски ) можеш веќе да даваш. Знаеш , ќе ги киснеш прво во вода па после ставаш во кашата .
    Јапонското е пребогато со вит Ц , јас би почекала барем до 7ми мес. Посекако тоа сега почнува да зрее, ќе го имаш цела зима .
    Друго од суво овошје не знам што би можела да дадеш .
    Урми
    Ама рано ти е и за нив .
    Јас суви смокви не давам оти сите се со шеќери . Си замрзнав од нашите па такви давам .
    Суво грозје не сум почнала да давам пошто ни свежо не сум .
    Догодина ќе јаде грозје
    Тие тропските овошја низ маркетите што се суви се преполни со шеќери и такви не би дала .
     
    Последна измена: 26 октомври 2022
    На nevermet18, Лаура82 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  6. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.630
    Допаѓања:
    17.435
    @Bubce38 кога се дава грозје?
    Јас прво со тоа почнав летово на 5 месеци, си шмукаше бебка со сласт, сега од тоа покасно што зрее и ставам по зрно, две во каша кога имам дома.
     
  7. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.948
    Пол:
    Женски
    Немам поима искрено .
    Јас годинава Не давам дека нашето цело го прскаа. Имаме многу грозје и заборавивме да оставиме нешто неиспрскано.
    Затоа од следна година ќе давам .
    Ама гледам во сокчињата на Хипп има грозје а пишува од 4+ или 5+ ..
    Дадов еднаш само уствари , чисто да видам дали ќе има реакција , немаше
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Лаура82

    Лаура82 Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Пол:
    Женски
    Fala Bubce znaci suvi slivi suvi kajsii i japonsko mozam .
     
  9. Mucika

    Mucika Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    4.803
    Може ќе знае некој овде. Зошто кога печам или варам јаболчиња, на пола пресечени, исчистени од семки, ама со лупка, ми се крева внатрешноста од јаболкото како мафин? Ај вака некако да објаснам :) не знаев како да го изгуглам. Ми станува така многу кашесто, тоа значи дека предолго се готвени или има некој трик. Со крушите не ми се прави вака.
     
  10. Knizhevnik11

    Knizhevnik11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Пол:
    Женски
    Кај мене така се прави од некој вид јаболки, или пак ако многу ги готвам на пареа. Јас ем ги лупам и на кришки.
     
    На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Speechless

    Speechless Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Пол:
    Женски
    11+
    Вчера:
    Д: Палачинки од киноа, како додаток варена крушка и јаболче
    Р: Домат, морков, киноа, со малку босилек и оригано
    В: "Ќофтенца" од батат, тиквица, морков со пченкарно брашно и павлака

    Денес:
    Д: Палачинки од овес, банана и јаболко
    Р: Ќофтињата од вечерата пак со павлака
    В: Палента со кис. млеко

    Утре:
    Д: Мафини од јаболко со брашно од спелта
    Р: (ќе воведувам моцарела) Готова Хип каша со моцарела и домати
    В: Тарана или лепче со јогурт
     
    На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. stsmua05

    stsmua05 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.394
    Допаѓања:
    14.282
    Пол:
    Женски
    Може рецепт за ќофтенцата? :hug:
     
  13. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.948
    Пол:
    Женски
    Многу ги печиш/вариш.
    На јаболкото му треба буквално само некоја минута во загреана рерна да се запечи. Јас на јако угреана рерна ги ставам ,со вентилатор.
    А и зависи од сортата на јаболкото . Тие едни црвени киселки што се , тие се баш водлести .
     
    На Anaroz1 и Mucika им се допаѓа ова.
  14. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.948
    Пол:
    Женски
    Па да
    Само Не често од јапонските
    Претпоставувам дека јадете по 120-130 гр каша сега, тоа значи доволно ти е 1/4 од јаболкото + некое друго овошје и житарка нели .
     
  15. Speechless

    Speechless Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Пол:
    Женски
    Моја измислица беа дека нејќеше тие да ги јаде за ручек пасирани :rofl:
    Сварив батат, тиквица и морков, и додадов пченично брашно додека да се оформи цврста смеса, јас имав 1 батат со пола тиквичка и 1 морков и додадов 2 лажици големи брашно.
    Ги печев на 200 отприлика 20тина мин.
     
    На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

    Knizhevnik11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Пол:
    Женски
    Босилок и оригано сушени? Никако да се наканам да му дадам зачини
     
  17. Speechless

    Speechless Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Пол:
    Женски
    Босилек свеж 1/4 отприлика лист на ситно го исецкав колку да мириса.. а оригано сушено
     
  18. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.948
    Пол:
    Женски
    Јас куркума дадов , шо фин шмек и даде на хељдата (y) . Со петле и други зеленчуци беше оброкот.
    Сега сакам оригано. Ама ретко давам компир , не знам дали ќе иде со батат ориганото :^)
    Магданос не би дала годинава , се мислам дал босилок или па димљус да ставам утре во фавата:^)

    Едит : димљус е мента / нане
    Никако да се научам 'македонски' да пишам :D
     
    На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.630
    Допаѓања:
    17.435
    Д: Овесна каша, јаболка, крушка и банана (не знаев дека толку ќе и се свиѓа, 200гр излапка и уште сакаше:rofl:)
    Р: Макарони со сос од патлиџан, морков, брокула и карфиол
     
  20. Лаура82

    Лаура82 Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Пол:
    Женски
    Da ..po tolku jademe..ednoto do dusa po 100 najcesto a drugoto po 150..i da si pitum pravo dalibda vivedum heljda i od koja da kupum?