Мајки има хип кашичка за после 5 месеци што е со јаболко , јагоди , малинки... дали сте им давале на вашите бебиња толку рано ? Бидејки јагода покасно се воведува нели ради алергија Ние сме 7 месеци
За готовите кашички со присутност на алергени, конкретно за јагодите, го слушав др. Сајковски. Не се туку така пишани месеците на кашичките. А зошто може јагода од 6+.? Затоа што јагодите и сите др.намирници се (наводно) органски, се преработуваат, се лупат и се одбира само внатрешниот нејзин дел, т.е срцето на јагодата. Најголем алерген бил надворшниот дел, она што има како црнки. Затоа и треба да се внимава кога ако имаме можност да дадеме домашни органски јагоди, да внимаваме на овој дел, како да ги дадеме. Кажа и дека менито и составот за тие го одобруваат неколку педијатри.
Почнавте со ужинки ? Мислам помало е твоето од мојот . Јас планирам од утре да давам , ама ич немам идеја ни што да давам ни па кое време . Ти кога ја даваш ужината ?
Pocnavme Bubce, mojata e mesec pomala ama po sovet od pedijatar… poslaba e, mleko ne saka ic da pie, se odbi od doenje i taka pocnavme. Zasega davam nesto mlecno, kis mleko, grcki, jogurt, nekogas samo tie, nekogas ke pomesam so nesto. Uzinata i ja davam otprilika 2 ipol/3h posle obrokot.
После доручекот или после ручекот ? Мојот после доручекот пие млекце , а после ручекот Не , директно има вечера околу 17-17:30. Заспива пред 19:30 и спие до сабајле до 06ч, тогаш му давам малку млекце за да издржи до 07 ипол да појадува. Веројатно ќе треба ужината да му биде место млекото кое го пие после појадокот
Dve uzinki ima, i posle dorucek i posle rucek. Rasporedot e otprilika vaka: Stanuva okolu 8 Dorucek 8 ipol Uzina 11 Spie od 11 ipol do 13 Rucek 14 Uzina 16:30 Spie od 17 do 18:30 Vecera nakaj 19 Zaspiva 21 Sekoja vecer nudam mleko so nadez deka ke prifati ama poveke od 30ml ne ispila.
А солидно ти јаде на главните оброци ? Мојот јаде веќе 250-270 гр и сит е околу 4 часа . Не знам да намалам ли грамажа , што ли да правам . Си пие вода доста вака , не покажува знаци на глад , напреднува сосем солидно . И колку количински од прилика ви е ужинката? Јас и моите мерења
Ne sum poarna i jas so merenjeto, se raduvam na sekoe izedeno gramce. Mojata e mnogu nekonstantna so jadenjeto, ima periodi koga solidno jade, primer minative 3 nedeli top bese i jadese okolu 250-270gr ama eve poslednive denovi navecer e borba da izede 150g. Taka sto ne znam kolku sme relevantni A za uzinkite i davam okolu 100gr, kolku da ne e bez nisto izmegu obroci bidejki ne pie mleko pa zatoa i mlecni uzinki davam.