10:00 - круша, јаболко и лажица бисквити (190 гр -големо тегле од Хипп) 14:00 - компир, пашканат, фиде, мало праче пилешко месо (за прв пат) и маслиново масло (околу 200гр) За вчера планирам овесни со кисело млеко! Вода спремивме од сабајле 200мл, цицање од сабајле само еднаш, и сега ќе и спремам сокче од круша и банана. И сакав да прашам дали смеам да почнам со грашок...имаме 7 ипол. Педијатарот пред недела време ми кажа дека смеам да почнам. Ваше мислење?
6:30 ad mleko 100ml 8:00 kasa oriz so banana prasna (hipp) cajce 70ml spiese 2 h od 9:30 do 11:30 12:00 kasa od vareni suvi crni slivi i jabolko malku cajce povtorno 14:00 ad mleko 180ml momentalno spie a na menito sleduva okolu 16:00 palenta so kiselo mleko i 1/3 zolcka okolu 18:30 kasa od tikvica,karfiol,brokula +maslinovo maslo i pred spienje ad mleko za vodicka sosem malku nekolku lajcina
1 оброк банана 2 оброк кравјо млеко со бискити плазма мелени 3 оброк ноќна на хипп гриз со бурбон ванила
И ние сме толку, за точно една недела ќе направиме 8, јас од пред 4 дена му давам трет оброк, а сите оброци ми се по 40-50гр. повеќе не му давам иако сака,оти одма на цице одиме. Несакам да го најадувам оти имам млеко за доење а и педијатарот ме советува така само по 30 гр да му давам оти сме на доење. Јас воведов и кравјо млеко денес за да му правам каши или бисквити како денес плазма мелена со 50 мл млекце, му дадов 30 гр. за подоцна да одиме на сирење на здравје отсолено од вечерта оставено во вода и кисело млеко.Потоа одиме на цвекло и жолчка(8,4 половинка и цела жолчка), а и палентата ќе ја воведам со сиренцето оти ќе имаме пробано млеко дотогаш.
Кравјо млеко на 7 месеци? Не си требала! Имаш млеко, нели го доиш? Грешка си направила мајка! 50 мл можеш и да ги измолзиш.
Не е грешка а сирење и кисело млеко исто ти е. По препорака на педијатар само ЗА каши готови наместо вода. Не верувам дека можеш да се измолзиш толку за каша. 250 некаде се бара. Значи само за каши.
1оброк-плазма мелена+кравјо млеко+крушка(највусен оброк од сите каши прсти да излижеш) 2 оброк-батат+јаболко+кокосово масло 3оброк-хипп каша со житарки и бурбон ванила
Јас млечни кравји производи ке избегнувам колку што можам.Ако најдам проверен кашкавал и сирење козји тоа здравје ке давам.
Те имам читано низ темите дека даваш мали оброци... Јас не мислам дека е доволно 40-50гр за седумесечно бебе. Ако бебето сака да јаде тогаш давај му поголема количина,и не се плаши, нема да се одбие од цицање. Точно дека подоите ќе се разретчат и млекото ќе се намали но на бебе од 7 месеци не верувам дека му ја задоволува гладта оброк од 50гр... и како последица од малите оброци веднаш сте на града. Јас ако на мојата бебушка и дадам оброк од 50гр исто како играчи да си играм со неа! Сепак за твоето бебе ти одлучуваш... Денешното мени: -10:00 каша од праска (120 гр ) -14:00 ориз со спанаќ и кисело млеко (250гр) За вечера ќе и дадам Хипп каша со ванила. Пиевме вода, сокче од слива и цицавме 3 пати до сега.
Ad mleko 150ml Pojadok-biskvit. Ad mleko 90ml(pred spienje) Rucek-domasna supa so zelencuk. Ad mleko 90ml(pred spienje) Vecera-praska so puding. Ad mleko 120ml(za spiejne) +voda okolu 50ml i 10ml ovosen sok. 11meseci.
Oooo какви 50 грама мојата јадеше по 160-170 г на оброк.Ние како не јадеме по шема и математичка формула така ни децата не би можеле.Тоа најдобро си знае колку е гладно.Имаат осет и они
Se soglasuvam so joy-i mojava na 7meseci jadese 150g. Sekogas i davam kolku saka,dokolu jadela malce i nudam pocesto a inaku znae da jade okolu 200g. Nikogas ne sedela na edna sema,znae da jade 100g ili 200 nekogas pomalce nekogas poveke,nudam kolku saka tolku jade.
Ние максимум 70гр. имаме изедено, а денеска 20. Што да му правам кога не сака повеќе? Појадок: круша (не ни пробува овошје) Ручек: морков, пашканат, компир.
@joy1 Зошто да избегнуваш? Киселото млеко и јогуртот содржат пробиотици (добри бактерии) кои помагаат во варењето и го зајакнуваат имунолошкиот систем. Со нивна помош нашето тело апсорбира корисни витамини и минерали – калциум, железо, витамини А, Е и К Нема потреба да се избегнуваат, @Cacuvche направи споредба дека млечните призводи се исто што и кравјото млеко, што не е точно. Причините поради кои се избегнува кравјото млеко во првата година од животот на бебето се алергии и анемија (недостаток од железо). Ако грешам нека ме поправи некој!
Долга и широка е темата но ке кажам во кратки црти. Млекото бидејки е термичко обработена храна спага во така наречена кисела храна со висока пх вредност. Токму поради тоа место калциумот да се апсорбира во коските тој оди во мекото ткиво.Друго содржи протеини кои на почеток се тешко сварливи за детскиот организам.Трето кравите од кои повекето се прави млекото се хранети со антибиотици.Зборувам за вештачко хранети не оние на село.Има како што кажав мн мн за пишување.Јас лично не конзумирам млеко веке 13 год.Ни кисело ни јогурт и супер ми е.Не дека скроз ке ги лишам од млечни раб туку ке ги сведам на минимум.
ееее има и тоа многу впрочем целиот наш живот е неквалитетен јаболкото што го јадеме мислиме дека е органско а тоа е вадено со вода од канализација, затоа не одете премногу на пазење тоа е тоа нема квалитет.
Одлично напредуваме и во висина и кг нема пришина за трупање со храна кога се доиме.Кога нема да напредува(секој месец некогаш и 2 пати го носам на контрола за се) ќе се запрашам зошто тогаш.
Доручек Овесни снегулки и јаболко Ручек Боранија, морков, брокула и домашно пилешко мевце. Вечера Каша хип од јаболко и бисквити.