Намали со АД, тоа е веќе големо бебе, не и треба АД толку често, замени го млекото со ужина, вечера дали даваш? На нејзина возраст треба да има 3 оброка и 2 ужинки. Давај, овошен јогурт,кисело млеко, грчки јогурт, смути,кифличка, овошје сецкано како ужинки, АД можеш сабајле и пред спиење или во текот на ноќта ако бара. За вечера палента со урда или со јогурт, некој мафин и слично, а млеко ако сакаш да воведеш, сабајле наместо со вода, кашите прави ги со млеко, нормално за почеток почни со мала количина млеко ради алергии
Бебе 6 и пол месеци: Доручек и вечера : млеко со житарки; Ручек: риба, ориз, морков, малку маслиново масло и неколку капки сок од лимон; Ужина: млеко + кашичка од круша.
Здраво Мајки, да прашам од кога почнавте со трет оброк-вечера? Колку количински дававте и колку ви се останатите два оброци? Кој путер без сол го користите? Почнав со трет пред една недела дури вчера изеде скоро цела ноќна каша на хип. Ако може и некој предлог за оброк Ви благодарам
Бебе 6 и пол месеци: Доручек и вечера: млеко со житарки Ручек: Сладок компир, пашканат и телешко месо, маслиново масло + малку млеко Ужина ќе биде млеко и кашичка од јаболко и малина.
Вечера ќе почнам да давам на 8+ месеци, бебе ќе полни 7 месеци за неколку дена, засега е млеко со малку житарки во шишето. Од педијатар ми е препорачано за вечера да давам на почеток по неколку лажици кашичка од зеленчук и плус млеко, ако сака бебето повеќе може и повеќе. Јас живеам во Франција, како што читам по форумов секаде има различни препораки. Јас давам кашичка од зеленчук и месо/јајце/риба за ручек по околу 120г и плус млеко по препорака од педијатар. За ужина давам млеко и кашичка од овошје околу 60г. Доручек е исто како вечера засега млеко со малку житарки во шишето. Користам обичен путер како што јадеме ние, јас го купувам од Лидл, досега само еднаш имам ставено во јадењето наместо маслиново масло.
@Anturium кога ќе пишеш во темава за ручек тој ден само ручек си дала или и доручек? Два оброци имате? Блиску ни се бебињата затоа прашувам, сакав да му воведам ручек.
Само ручек давам. Почнав прво со доручек ама приметив бебе сабајле не сака да јаде. Па во 10ипол давам млеко, а во 2 ручек. Со еден оброк сме. Планирам втор оброк да вметнам вечера крај на 7ми месец, и трет оброк доручек
Ti blagodaram zaboraviv da napomenam deka bebe e 8++. Koga nemav vovedeno vecera, dorucek i rucek si jadese po golema teglicka...koga pocnav da voveduvam vecera pocna od rucekot da jade po 120g.
Можеби мислењето не е за тука, но да си прашам. Внука ми е годинка и месец, не знам на таа возраст дали јадат сеуште кашички? Сакав да и однесам нешто за каснување, но немам никаква идеја. Не сакам да ја замарам мајка и. Сите предлози се добредојдени. Гледам на Хип има интересни комбинации.
Некои јадат кашички, некои не на таа возраст. Можеш да земеш шмукалчиња Hipp, Holle или Babylove/dm bio.
7 месеци Р: тиква, лук, пилешко месо и масло од репка Тие што го давате ручекот околу 2 вечера во 5 давате или имате измеѓу млеко?
Скоро 10 месеци сме. Станува околу 8, 8ипол и тогаш млеко. Доручек околу 10 бидејќи одма несака да јада па затоа прво со доење па потоа после 2часа со доручек. Ручаме околу 2-3, а измеѓу оброци си цица кога сака. После околу 5 може некоја бисквитка или помала количина овошје да касне. Вечера околу 7ипол- 8 и доење пред да заспие а заспива 10 најкасно.
Со цицање е друго, можеш да дадеш кога сакаш. Фала ти сепак. Мојот е на ад, пие на 4 саати и после ручекот пие уште два пати млеко пред спиење. Ако дадам вечера место тоа млеко во 5-6 ми е некако рано, а пак 9 ми е касно. Не знам кога да ја вметнам