Vcera: pojadok- kiselo mleko so lepce Rucek- oriz, morkov,.tikvicka i patlidzan Vecera- banana ( Mandarina vo mrezicka megju obrok) doenje koga saka Denes: Pojadok- mlecna kasa od Hipp (kinderkeks) Rucek- telesko, kompir, mlad kromid i brokula Vecera- palenta so kiselo mleko (Mandarina vo mrezicka megju obrok) Doenje koga saka
Pojadok-jogurt so banana Rucek-tikvici,morkov,grasok i kompir so telesko. Vecera-biskvit so caj. Megu obroci malce smoki. +ad mleko,voda i ovosen sok.
Нашето денешно мени Доручек: Банана со експандиран ориз Ручек: Боранија, морков, брокула и кисело млеко Вечера: Палента со јогурт Спојлер инаку јадеме од 100 до 150 грама максимум на едно јадење.
За денес: - авокадо и круша - тиква варена и банана - бифтек, младо лукче, тиквица, зелена пиперка и малку келераба - ептен малку кис.млеко со лепче.
Za cicanje nemam mnogu iskustvo bidejki dva meseca zamo cicase a potoa za zal mi prekina mlekoto. Na pocetok koga pocnuvat so cvrsta hrana seuste cicanjeto e glavno no koga ima tri obroci hrana e drugo. Neka cica kolku saka,znam so tek na vreme cicat kratko i najadeni se
Па нормално е тоа мила. Кога -тогаш ќе се соочите со намалени подои и повеќе мелко во градите. Ама се тоа си се нормализира кога бебето ќе фати ред да има неколку оброци во денот а цицањето се разбира ќе биде поретко(што не значи дека бебето ќе се одбие). Нашето денешно мени: 11:00 јаболко со бисквити ( околу 150гр) 14:00 Хипп каша од тиква со комипир (со молење 70гр) 16:00 компир, брокула, фиде, телешко месо и маслиново (200гр) 21:00 кисело млеко со овесни снегулки (80гр) Цицаше 3 пати преку целиот ден, пиеше вода и сок (праска) 100мл.
Јас мислам дека не треба да се одбие, мајчиното млеко неможе со ништо да се замени. Треба што повеќе да цица додека може.
Децата растат нема вечно да бидат бебиња. Со тоа се зголемуваат и нивните потреби кои самото млеко не може да им ги задоволи. Според мене треба постепено да се зголемува количеството храна а да се намалува цицањето. Тој процес може да трае и неколку години. Најмногу зависи од детето, а после и од нас.
Затоа напишав дека НЕ ЗНАЧИ дека ќе се одбие. Ете ние сме пример, преку денот има 3 оброци од 120, 150 па и 200 гр, пие вода и сок, цица 3-4 пати, е вечерта ми се буди на 2-3 саати (некогаш и на 1 час знае да се буди) и цица почесто. Супер напредуваме, имаме 9кг пред да наполниме 8 месеци. Зборот ми е дека јадеме нормални оброци а исто така и цицаме. Не ми е во план да ја одбијам сега засега, за понатака ќе видиме. Сепак твое дете и твои правила на одгледување. Можеби и многу си дадов за право да ти се мешам, и ти се извинувам за тоа но добронамерно беше. Ти си знаеш што е најдобро за твоето дете,не се сомневам дека си совесна мајка. Поздрав и убав ден!!!
Таман работа, тука сме за да се посоветуваме, јас не се лутам само сакам бебе повеќе да се дои а и се иритирам оти рано ги оставаме и одиме на работа и губат мајчино млеко. А и ако им даваш цели оброци нема да сакаат да цицаат. Ние цицаме на 2 саати преку ден и тежиме 10 кг а сме 7 ипол месеци.Бебево мое се јаде за ништо не ми одбило дури и компир само компир јаде без проблем а и денес цвекло крка само цвекло.
Денешното мени: -10:00 тиква со бисквита и сок од круша додадено во кашата (150гр) -14:00 пченка, брокула и пашканат со пилешко месо, додадов и маслиново масло (180гр) -18:00 каша од слива беше кај баба и па цицањето мораше да се замени со оброк (100гр) -21:00 пред некоја минута ја завршивме вечерата кисело млеко со жолчка (100гр) Цицаше 3 пати, пиеше вода околу 200мл. и испи свеж сок од јаболко, банана и круша 100мл.
Доручек: Круша и оризови снегулки. Ручек: Каша од праз, компир, тиквица и жолчка. Вечера: Гриз и варена тиква
vcera : 7:30 ad mleko 180ml 10:00 kasa pet zita na hipp cajce pred spienje 12:00 kasa od kruska edna suva sliva jabolko i 3 dzidzi biskviti cajce 14:00 ad mleko 100 ml 15:30 uste malko ad mleko okolu 80 ml 17:00 kasa domasna od jabolko krusa i sliva 150gr cajce pred spienje povtorno 18:00 griz so vanila humana cajce malku 20:00 pilesko so kompir i morkov i malsinovo maslo 150 gr 22:30 ad mleko 150ml
За денес: - кус кус, јаболко и авокадо. И јас би јадела, превкусна комбинација е. - бифтек, боранија, лукче, тиквица, пашканат. - варена тиква и банана. - каша од хумана од хељда и круша. Во меѓувреме цицање, нооон стоп.
@Cacuvche ако му дадеш поголема количина на цврста храна на бебето нема да се одбие, во никој случај не го лишуваш од мајчино млеко. Нормално е подоите да се намалат како што расти бебето, затоа што мора да јаде цврста храна. После 6 месеци млекото не може да биде основна и единствена храна, бебињата имаат потреба повеќе од цврста храна. А за градите не грижи се, ке си се регулира количината на млекото според тоа колку бебето цица. Ах моево да сакаше и да сака да јаде цврста храна повеќе јас би била најсреќна. Ете 14 месеци сеуште цица, ама не јаде, а мора да јаде затоа што мајчиното млеко не му е доволно.